Babiš jako „reinkarnace zla“?

12. 07. 2018 8:00:24
Podle demonstrantů před budovou, v níž zasedá poslanecká sněmovna, je Andrej Babiš „reinkarnací zla“. Podle Pirátů platí: „Ne vládě oligarchy, bolševiků a podržtašek! Vznik vlády s důvěrou vede k velké tvořivosti.

Existuje mnoho důvodů k tomu, aby vznikající vláda hnutí ANO, ČSSD podporovaná KSČM, vedla řadu jejích oponentů k silným výrokům. K trestně stíhanému premiérovi tak přibyla nadávka „oligarcha“, komunisté jsou zase bolševici a ČSSD jsou podržtašky – tedy alespoň dle Pirátů. Nicméně, po hodinách tvrdé kritiky z opozičních stran sněmovna nakonec vyslovila hlasy poslanců a poslankyň za ANO, ČSSD a KSČM vládě důvěru. Člověku by se mohlo zdát, že stav před tím by byl pro opozici výhodnější – mohla argumentovat nelegimitou menšinové vlády hnutí ANO. Nyní tento argument spadnul pod stůl a nastupují nové argumenty jako ty od Pirátů.

Přesto se nelze ubránit dojmu, že povyk opozičních politiků je jen pokračováním jejich předvolební rétoriky. Nepřekvapuje to u Pirátů – jsou to političtí nováčci a často si pletou pojmy a dojmy. Nicméně, velmi nemile překvapila rétorika předsedy ODS Petra Fialy. Nejsem sice toho názoru, že si ODS svým postojem v podpoře zahraničně-politických kroků nové vlády bere jako rukojmí české občany, jak o tom píše Vladimír Kroupa. Nicméně, a s tím musím bohužel souhlasit bez výjimky, zejména ODS svým nevyjednáváním či pseudovyjednáváním s hnutím ANO vytvořila základní obrysy pro vznik menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM.

1. Snaha o vytvoření antibabišovské koalice všech tak zvaných demokratických stran, k níž byla lákána i ČSSD, dopadla neslavně. Ve sněmovně dnes sedí zástupci šesti opozičních stran, z nichž každá má poněkud jiný motiv být proti vládě:

KDU-ČSL – lidovci jsou zřejmě nejzklamanější stranou. Vždyť stačilo „tak málo“ (aby se Babiš neucházel o post premiéra) a byli ochotni okamžitě obnovit koalici ANO, ČSSD a KDU-ČSL

ODS – její volební výsledek překvapil zřejmě nejednoho skeptika, nicméně zaujatost profesorským přístupem a nedostatek odvahy dovedl ODS tam, kde je, do nečitelné opozice

Piráti – říkali po volbách, že to budou dělat „jinak“, místo toho to dělají podstatně hůř

STAN – mají alespoň ta protivládní trička – ta moc nestála

TOP-09 – strana, která aspirovala být hegemonem pravice, zůstává pod Miroslavem Kalouskem spolkem, který dokáže trefně hodnotit a přesto se neustále plést

SPD – ti jediní ze současné opozice mohou být oprávněně naštvaní na Babiše, protože ať se mu nabízeli do roztrhání těla, Babiš dal na „mediální obraz“

2. Strany vládní koalice:

ANO – z ne zcela patrných důvodů přistoupilo hnutí ANO na koalici s ČSSD, přestože právě ČSSD to vůdci ANO Babišovi pěkně zavařila. Babiš o Janu Hamáčkovi, předsedovi ČSSD, hovoří jako o tom, který „zachránil ČSSD“. Přesto se oprávněně domnívám, že v případě ČSSD vsadil Babiš na špatnou kartu, neb v ČSSD nikdy nepřestanou útoky na něj i ANO a ty budou komplikací při schvalování zákonů ve sněmovně.

ČSSD – nevím, zda politiku Jana Hamáčka a Jiřího Zimoly lze hodnotit jako „odvážnou“. V každém případě dokázali o něco větší polovinu členské základny přesvědčit o tom, že ve vládě bude ČSSD v lepší pozici než v opozici. Na dobrý volební výsledek ČSSD na podzim v obecních volbách a do třetiny senátu bych ale nesázel.

KSČM – zřejmě jediný skutečný vítěz, když s nejhorším volebním ziskem za celou dnes 25 let trvající historii samostatného Česka, má přímý vliv na vládu jak v programových tak i personálních záležitostech. Úspěch komunistů je však přímým důsledkem neochoty ODS s Babišem o čemkoliv jednat. Pozice jazýčku na vahách tak komunistům spadla do klína vlastně bez námahy.

3. Prezident Miloš Zeman:

Ten je často líčen jako hlavní konstruktér nové vlády a je často líčen jako zrádce právě proto, že jmenoval vládu, která se bude při vyslovení důvěry opírat o komunisty. Nicméně, podobně jako Václav Klaus starší, bývalý prezident Česka, se domnívám, že je to spíše důsledek převahy hnutí ANO nad ostatními politickými subjekty, které středně velké a malé strany nedokázaly vydýchat a pokračují v politice vymezování se proti vítězi voleb, i když jim to evidentně nic nepřináší.

Zdá se mi proto, že nová vláda je skutečně více Babišova než Zemanova. Možná, že se malé pravicové strany domnívaly, že si Babiš netroufne na podporu od KSČM a že proto dorazí s prosíkem k nim. Nedorazil.

Z jednání o vyslovení důvěry koaliční vládě ANO a ČSSD s podporou KSČM, které zaplnilo celý jeden vysílací den na programu ČT 24 jsem měl neodbytný pocit, že jsem v roce 1998 , když na základě tak zvané opoziční smlouvy vznikla menšinová vláda ČSSD vedená Milošem Zemanem a předsedou sněmovny se stal Václav Klaus. I tehdy se strašilo koncem demokracie, smazáním rozdílu mezi vládou a opozicí. Poslanci nově vzniklé Unie svobody - bývalí vysocí představitelé ODS - odmítali Václava Klause i Miloše Zemana jako možné předsedy vlády a doslova dotlačili Klause a Zemana k dohodě, která do dějin vstoupila jako tak zvaná "opoziční". Letošní jednání bylo "opepřeno" tím, že vládu podpoří komunisté. A nikdo z bloku tak zvaných "demokratických stran" si nechce přiznat, že k tomu došlo díky jejich politice absolutní negace vítěze voleb, hnutí ANO a jeho předsedy Andreje Babiše.

Česko má vládu s důvěrou. Není lepší než Babišova vláda bez důvěry, troufám si říct, že je dokonce o něco horší, neboť v jejím programu díky ČSSD přibyly body, se kterými jako pravicově orientovaný volič zásadně nesouhlasím – nejokatějším výsledkem přibrání ČSSD do vlády je slib na zrušení karenční doby. Je to bezesporu nejlevicovější vláda v dosavadní historii samostatného Česka a nejen díky tomu, že získala důvěru díky KSČM. Vznikla i díky selhání české pravice, tj. ODS. Obávám se, že za to ODS zaplatí tím, že minimálně neporoste, či dokonce hůře- že ještě oslabí.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 12.7.2018 8:00 | karma článku: 36.40 | přečteno: 1422x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 605 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3389 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3137 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 151 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 198 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 605 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.54 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...