Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rezignace Malé - velké divadlo pro opozici a právníky

Taťána Malá nejprve podle opozice „promarnila šanci na odchod“, aby posléze po její rezignaci započala ta samá opozice hovořit o „Babišstánu“, když Andrej Babiš uvažuje o tom, že funkci ministra spravedlnosti převezme.

Andrej Babiš si jmenováním Taťány Malé na post ministryně spravedlnosti vyrobil problém. Malá byla vystavena takovému mediálnímu tlaku a bručení opozice, že se nakonec Babiš rozhodl Malou ve funkci nepodržet. Je to především Babišovo rozhodnutí - jak jmenování Malé tak její „dobrovolná rezignace“ - a vyplývá z něj o Babišovi něco ne zcela hezkého. Za své návrhy na ministry či ministryně se nepostaví v okamžiku, kdy média něco „vyšťourají“.  Babiš nemá rád „negativní mediální obraz“ a když média jako Právo (novinky.cz) vyšťourala, že Malá „opisovala“, sám nad ní zlomil hůl.

Samostatnou kapitolou je reakce právnické lobby, i členů Legislativní rady vlády, kteří proti Malé sepsali petici požadující její odstoupení. Stojí za to z petice ocitovat „několik vět“.  

Podle petice: Nejde o účelové nařčení s cílem paní ministryni diskreditovat. Nejedná se ani o kampaň vůči hnutí, jehož jste předsedou, neboť takto bychom vystoupili vůči každému bez ohledu na politickou příslušnost,“ píší autoři petice Babišovi. „Má-li být člověk garantem spravedlnosti v našem státě, spravovat resort, s nímž jsou spojovány určité hodnoty a ideály, musí být nejen dobrým manažerem, ale především bezúhonným člověkem,“ je napsáno v petici.

Bezúhonný člověk - podtrženo mnou - je páni a paní doktoři práv kdo?  Jak se opovažujete soudit člověka jenom podle mediální masáže na novinky.cz?  Jsem dostatečně „otrlý“, abych každou mediální kampaň hodnotil tak, že její autoři svou svatí a kritizovaný člověk je gauner. O americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi už toho bylo v médiích napsáno tolik, že bych na jeho bezúhonnost nevsadil ani cent. Nebylo mu ale nic prokázáno a zřejmě ani nebude. Hlavní americká média o Trumpovi píší tak často, že už dokonce samotní Američané ztrácejí důvěru v to, o čem píší. Proč bych měl proto věřit nějaké analýze Práva (novinky.cz) o podvodu při psaní diplomové práce Malé? Možná jí lze vytknout, že necitovala předcházející diplomovou práci, nicméně na to měl upozornit zejména její vedoucí. V roce 2005, kdy Malá diplomovou práci psala, jí bylo 24 let. Velmi rád bych se podíval na diplomky dnešních kritiků Malé i z Legislativní rady vlády, které psali v éře socialismu.

Nechutná skandalizace stále ještě mladé Malé, které je dnes necelých 37 let, je spíše známkou toho, že se právní obec zachovala jako „kasta“, která mezi sebe nechce pustit lidi mimo klasické právnické vzdělání (i když získané v časech vlády KSČ, které tehdy jmenovaní soudci museli přísahat věrnost a bez členství ve straně nemohli soudcovskou funkci vykonávat).

V této souvislosti lze upozornit na současnou situaci v Polsku, kdy si vládní strana prosadila snížení věku odchodu do penze o pět let proto, aby se zbavila v nejvyšších orgánech soudní moci lidí, kteří získali své právnické vzdělání právě v éře socialismu (lidového Polska). To se hrubě nelíbí zejména EU a unie chce s Polskem zahájit řízení, které může skončit odebráním hlasovacích práv v Evropské radě. Někdy mi připadá, že by „dekomunizace“, jak o tom mluví vládní strana v Polsku, byla zapotřebí i v Česku.  Není se třeba jakkoliv usmívat nad tím, že je to třicet let od pádu komunismu. Lidé, kterým je dnes přes padesát let, a pracují v pozici soudců, jsou totiž vesměs bývalí komunisté. Ostatně, hodně lidí si myslí, že naprosté minimum komunistů odsouzených po roce 1989 v Česku za své činy jde i na vrub tomu, že polistopadové Československo převzalo soudnictví po komunistech i se soudci, komunisty. Ti se sice rudé knížky zbavili, ale soudili a soudí vesele dál.

Takže malá rekapitulace:

a)      Malá nejprve oznamuje, že nerezignuje - opozice jí viní z „nesoudnosti“

b)      Malá jedná s Babišem a oznamuje, že se rozhodla skončit proto, že nechce čelit mediálnímu tlaku - opozice křičí, že pokud Babiš převezme „na chvíli“ ministerstvo spravedlnosti, jsme v Babišstánu.

c)       Právní lobby včetně členů Legislativní rady vlády, která má posuzovat soulad zákonů s právním pořádkem Česka, si troufá označit Malou za podvodnici, která není bezúhonná, a proto nemůže řídit ministerstvo spravedlnosti. Jsem zvědav, jak slovutní legislativci zareagují na fakt, že ministrem spravedlnosti bude „na chvíli“ trestně stíhaný Babiš, snad to na pár dnů „překousnou“.

d)      Andrej Babiš se ukazuje jako člověk, který není ochoten prát se za lidi, které navrhuje do funkcí ve vládě. To je mi sympatičtější „lpění“ ČSSD na Pochem, i když považuji vedení ČSSD za slabé.

e)      Stále více se přikláním k názoru, že ČSSD jde s Babišem jednak proto, že moc dobře ví, jak to bylo s kauzou Čapí hnízdo, a že mají Babiše „přečteného“.

Kauza „Malá“ proto může mít pro další fungování menšinové nejlevicovější vlády v historii Česka dopad mnohem větší, než se může na první pohled zdát.

Autor: Jan Bartoň | úterý 10.7.2018 8:00 | karma článku: 34,51 | přečteno: 3780x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2682x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články