Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Citové vydírání – další díl migrační ságy

Rozdělování rodin na hranicích USA – a to rodin ilegálně přecházejících do USA – dostalo stopku díky silnému mediálnímu tlaku. Prezident Donald Trump praxi rozdělování rodin – rodiče do vězení a děti „do klecí“ ,zrušil.

To, že ilegální migrace sebou nese mnoho neštěstí a smutku, je zřejmé. Tak zvaná „nulová tolerance“ nezákonného překročení hranic v USA, způsobila pozdvižení nejen v USA, ale v západních médiích na celém světě. Proti rozdělování rodin vystoupila i prezidentova manželka Melania Trumpová. Sám prezident Donald Trump pak krátce nato vydal exekutivní příkaz, aby se s praxí oddělování rodin migrantů, kteří nezákonně překročili americké hranice, skončilo.

Američtí zákonodárci Demokratické strany se snažili případy rozdělování rodin využít ve své protitrumpovské politice. Média poskytla několik příkladů plačících dětí, která měla posloužit jako důkaz americké nehumánní praxe. I tyto záběry zřejmě urychlily rozhodnutí Trumpa takovou praxi na hranicích zakázat. Nicméně, zásadní problém ilegální migrace a způsobů jejího řešení, zůstává.

Ukazuje se, že dnes lze mediálně vyrobit cokoli, co pak způsobí citové vydírání exekutivy. Podívejte se – děti trpí, to přeci nemůžeme my, civilizovaná společnost, dopustit. Ostatně, i v Evropě máme zkušenost s podobnými záběry z léta 2015, kdy se do Německa v rámci masové migrace vypravovaly i rodiny s malými dětmi.  

Právě výše uvedené ukazuje, jak složité je oddělovat emoční a racionální posuzování jevu masové migrace. Nechceme být ti „zlí“, kteří by způsobili utrpení dětí, ale zároveň jsme si moc dobře vědomi toho, že se tímto stáváme rukojmí těch, kteří se i přes jasná rizika vydávají na cestu i s dětmi za lepším životem na Západě. Je zřejmé, že právě citové vydírání politiků médii a aktivistickou veřejností je v takové atmosféře nasnadě.

Vlády Hondurasu, Guatemaly a Mexika protestovaly u americké vlády proti nehumánní praxi rozdělování rodin na hranicích USA. Právě z Hondurasu a Guatemaly údajně pochází většina migrantů putujících přes Mexiko do Spojených států. Docela by mne zajímalo proč vlády Hondurasu a Guatemaly nejsou schopny zajistit pro své obyvatele podmínky, které by nenutily jejich obyvatele utíkat do USA. Ještě horším příkladem je Venezuela, kde již také „zvítězil socialismus“ a ekonomická situace se tam natolik zhoršila, že už lidé masově utíkají do sousedních států.

Problémy masové migrace dnes hýbou celým světem. Tak zvaný „Západ“ – tj. bohatý sever (USA, Evropa) a bohatý jih (Austrálie) přitahují jak magnet miliony lidí z ne tak bohatých zemí či chudých zemí Latinské Ameriky, Afriky a Asie. Poptávka po žití na Západě vede k nabídce pašeráckých organizací, které v případě Evropy vypouštějí na Středozemní moře chatrné bárky či gumové čluny s migranty, které pak Evropa zachraňuje před utonutím. Každá smrt – utopení -  na této cestě bývá používána jako vydírací argument k tomu, abychom řešili tuto migraci „humánně“.

Hodně se mluví o „australském řešení“, které ovšem vychází z jedinečnosti Austrálie jako izolovaného kontinentu, kam se není vůbec snadné dostat. Cesta do Evropy je mnohem jednodušší a pochybuji, že by Řecko nabídlo nějaký svůj neobydlený ostrov na vybudování „záchytných táborů“. Budování těchto táborů v zemích severní Afriky pravděpodobně nejvíce brání neochota států severní Afriky nechat si na svém území takové „sběrné tábory“ postavit.

Řešení je tak v nedohlednu a citové vydírání nás, obyvatel Evropy či USA a Austrálie, tak bezpochyby bude pokračovat. Bohužel, stopnout ilegální migraci bez zásahu do obecně platných lidských práv migrantů není možné. Mimořádná situace vyžaduje mimořádná opatření. Jinak se budeme stále dojímat nad katastrofami a smrtí nešťastníků tu u nás, tu ve Spojených státech.

Autor: Jan Bartoň | pátek 22.6.2018 13:07 | karma článku: 34,11 | přečteno: 1229x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2652x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1008x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články