Merkelové teče do bot a hraje sudetoněmeckou kartou

21. 06. 2018 8:00:28
Angela Merkelová na svém vystoupení k Mezinárodnímu dni uprchlíků prohlásila, že pro poválečný odsun německého obyvatelstva neexistovalo žádné morální ani politické ospravedlnění. To je obludný nesmysl.

Uprchlická krize postavila německou kancléřku Angelu Merkelovou před obrovské dilema. Chtěla ukázat vlídnou a spravedlivou tvář Německa a způsobila tak obrovské problémy ve svém vlastním státě. Ačkoliv se můžeme na roli Merkelové dívat i tak, že v létě 2015 neměla jinou volbu, nelze nevidět, že statisíce lidí v pohybu během léta 2015 bylo i důsledkem absolutního selhání systému ochrany vnějších hranic EU v Řecku. Rozhodnutí přijmout všechny uprchlíky ze „Sýrie“ však z úst Merkelové padlo a to jí bude pronásledovat do konce jejího života.

Obrovský spor uvnitř vládnoucí koalice CDU/CSU o vracení nelegálních migrantů z hranic Německa do jiných států EU, tj. států sousedících s Německem, způsobil vážnou roztržku mezi kancléřkou Merkelovou a ministrem vnitra Horstem Seehoferem. Ten se měl údajně vyjádřit v tom smyslu, že s „tou ženou už nedokáže spolupracovat“. Takže se právě s Merkelovou nechal vidět na setkání u příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků a Merkelová prohlásila toto:

„Vyhnání a útěk Němců byly především bezprostředním následkem Němci započaté druhé světové války a nevýslovných zločinů nacionálněsocialistické diktatury,“ řekla Merkelová. „To ale nemění nic na tom, že pro vyhnání neexistovalo ani morální, ani politické ospravedlnění,“ zdůraznila kancléřka v Berlíně při vzpomínce na vysídlence a běžence. Ze zemí střední a východní Evropy bylo po druhé světové válce odsunuto kolem 12 milionů Němců. Šéfka německé vlády v souvislosti s poválečným odsunem Němců hovořila o „hořké nespravedlnosti“. „Až dva miliony lidí přišly následkem vyhnání a útěku o život,“ poznamenala také. Další miliony si musely poradit se ztrátou domova, majetku či přátel a začít nový život ve válkou zničené zemi.

Považuji slova Merkelové za jasný signál směrem k bavorské CSU, že i ona je ochránkyní německého národa. Jsou to slova, která jsme slýchávali především z krajanských sdružení, u nás zejména Sudetoněmeckého krajanského spolku. Tato slova mají uchlácholit politiky CSU a mají zabránit odlivu voličů CSU k Alternativě pro Německo AfD. Přesně tak o tom hovoří stanovisko českého Ministerstva zahraničních věcí, když tvrdí, že prohlášení německé kancléřky není v rozporu s česko-německou deklarací z roku 1997. Nicméně, i když formálně není v rozporu s touto deklarací, fakticky vnáší prvek vyhnání či odsunu opět na první stránky médií.

Současné uspořádání ve světě a v Evropě zvláště, je založeno na výsledku II. světové války. Německo bylo na hlavu poraženo a vítězové - SSSR, USA a Velká Británie - psaly dějiny. Hranice SSSR se posunuly o stovky kilometrů na západ, východní hranice Německa byla stanovena na řekách Odra a Nisa a byla rovněž novou západní hranicí Polska. Německé obyvatelstvo bylo z území nyní přiznaného Polsku a SSSR (oblast Kaliningradu- německého Královce) a z Československa - Sudet - vysídleno do Německa v nových hranicích. Pro toto vysídlení existovalo nejen politické, ale dokonce i morální ospravedlnění. Potom co německý nacistický režim vyhladil značnou část židovského obyvatelstva z tehdejší Evropy a krutě se mstil za odpor okupovaných národů, rozhodly vítězné velmoci o tom, že německé obyvatelstvo bude vysídleno z území, které bylo Německu odebráno, proto, aby v budoucnosti nemohlo opět vytvořit jako v předválečném Československu pomocí německých národnostních menšin „pátou kolonu“ a rozložit tak opět tyto státy. To nebyla „hořká nespravedlnost“ - to byl akt vítězů nad poraženým.

Dnešní mezinárodní standardy na ochranu uprchlíků, které právě tak vehementně prosazuje německá kancléřka, nemají zhola nic společného s rozhodnutím vítězů z roku 1945 o hranicích na Odře a Nise a o vysídlení německého obyvatelstva z území, které bylo Německu odebráno. Takový přístup by vedl logicky pouze ke snaze revidovat výsledky II. světové války.

Často z médií nakloněných politice německé kancléřky zaznívá, že nejsilnější opoziční strana v současném Bundestagu, AfD, je nebezpečím pro poválečné uspořádání Evropy, protože v ní jsou lidé usilující o zničení stávajícího unijního uspořádání v Evropě a návrat k politice národních států. Tím jakoby se říkalo - buďte rádi za Merkelovou, mohli by místo ní přijít jiní a to byste koukali!

Bohužel - prohlášení Merkelové je přesně v duchu toho, čím nás „liberální“ německá média straší. Je zřejmě skutečně míněno jako prohlášení pro německé voliče před volbami v Bavorsku, poklesu CSU však nejspíše nezabrání. Proč by měli odpadlíci od CSU nevolit AfD, pokud jsou proti migraci, když politika Merkelové způsobila přítomnost milionu nových obyvatel v Německu, navíc povětšinou s muslimskou vírou. Jedno prohlášení o „hořké nespravedlnosti“ vůči prarodičům dnešních mladých Němců z nich voliče CDU/CSU znovu asi neudělá.

Angela Merkelová stojí zřetelně před krachem své migrační politiky. Bude muset ustoupit, jinak se její vláda rozpadne. Německo tak už nebude tahoun evropské integrace, ale začne více myslet na sebe. To už ostatně mělo udělat dávno. Právě neodpovědnost států na tak zvané balkánské trase, zásadně však iniciovaná řeckým přístupem k schengenské hranici, způsobila největší poválečný přesun obyvatel v Evropě. Změnila politické klima v Evropě a možná i na světě od „rovných práv pro všechny“ ke světu, kde ilegální migrace za lepším životem bude trestná nejen v Maďarsku, Austrálii či USA, ale v celé EU. Tedy pokud EU tuto současnou politickou krizi vůbec přežije v současné podobě.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 21.6.2018 8:00 | karma článku: 40.06 | přečteno: 1544x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 602 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3389 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3137 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 146 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 196 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 602 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.54 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...