Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

SPD není extremistická, jen se tak chová?

Tak zvaný „únik informací“ ze zprávy Ministerstva vnitra, který zveřejnil server Aktuálně.cz , obsahuje kouzelné větičky o tom, že jsou některé politické strany „trochu extremistické i trochu populistické“, a to v případě SPD.

„Hnutí SPD není z pohledu definice ministerstva vnitra extremistickým subjektem. Vybírá si ale podobná témata jako pravicoví extremisté a nezřídka k nim zaujímá i podobné názory,“ píše se ve zprávě o čtvrté nejsilnější partaji v Poslanecké sněmovně, kterou v podzimních volbách volilo přes půl milionu občanů. „V některých případech jsou vyjádření představitelů SPD i radikálnější než vyjádření představitelů tradičních pravicově extremistických stran,“ stojí dokumentu dále.

Nad tímto „únikem“ informací se lze jednak tak trochu „pousmát“, nicméně tvrdit, že nějaká strana není extremistická z pohledu nějaké definice a současně tvrdit, že vyjádření členů SPD jsou „radikálnější“ než představitelů tradičních extremistických stran, mi přijde jako poněkud schizofrenní postoj. Je to takový podivný tanec mezi vejci, který na jednu stranu říká, že ve sněmovně není extremistická strana, současně ale říká, že se tak chová.  Všichni by tedy mohli být spokojeni? Obávám se, že z takovéhoto popisu „skutečnosti“ nebude nakonec spokojen vůbec nikdo.

V pořadu Události, komentáře se setkali u jednoho stolu dva bývalí členové ODS, Radim Fiala, dnes pravá ruka Tomio Okamury, a Jiří Pospíšil, dnes předseda TOP 09. Docela mne uzemnilo, když se Fiala přiznal z toho, jak „potkal Tomio Okamuru a náhle opět našel smysl politiky“. To Pospíšil prohlásil, že je stejným Pospíšilem co byl v ODS, alias TOP 09 se metamorfozovala do „béčka“ ODS?

V pořadu zazněla ukázka, kterou poslancům ve sněmovně přehrál na kameru ČT Miroslav Kalousek, v němž Okamura hovoří o tom, že Romové jsou bezpečnostním rizikem pro Českou republiku.  Na konci druhé světové války u nás bylo podle Okamury deset tisíc Romů, dnes jich je přes tři sta tisíc. Český statistický úřad však poskytuje zcela jiné údaje. Podle údajů ČSÚ žilo v Česku v roce 2001 (novější údaje se mi nepodařilo zjistit) pouze 11746 Romů, kteří se ke své národnosti přihlásili. Z toho je patrné, že lže buď statistika nebo Okamura.  Spíše to však vypadá na to, že čísla statistiků, která zahrnují jen „uvědomělé“ Romy, jsou zavádějící. Však se také pokusy o stanovení počtu romského obyvatelstva dle fyziognomie staly předmětem ostrého politického boje a takové pokusy skončily fiaskem.

Rovněž tak spojení „bezpečnostní riziko“ je evidentně chápáno jinak TOP 09 a SPD.  Zatímco TOP 09 podle Pospíšila chápe bezpečnostní rizika jako záležitosti mezinárodního postavení Česka (NATO, EU), Okamura pojem bezpečnostního rizika evidentně zaměřuje na kriminalitu.

Problém politického extremismu tak v českých podmínkách do značné míry ztrácí smysl. V poslanecké sněmovně máme od roku 1990 trvale usazenou komunistickou stranu, která má stále v programu vybudování beztřídní společnosti, pouze to halí do mlžného oparu „demokratických stanov“. I v případě komunistů se zprávy Ministerstva vnitra nemohou vyhnout tomu, že exponenti komunistů i v poslanecké sněmovně hovoří „radikálně“.

A bylo by zřejmě vůbec velmi zajímavé, kdybychom měli z pohledu „české definice extremismu“ posuzovat i politické strany v zahraničí. To by byla zřejmě přímo žeň extremismu od španělských nacionalistů v Katalánsku přes Národní frontu ve Francii, Hnutí pěti hvězd v Itálii atd., atd.

Zdá se mi, že zprávy o extremismu v tom duchu jak se vžily v Česku, jsou naprosto bezcenným kusem popsaného papíru a slouží jenom k politickému „vymezování se“. Pokud jsou komunisté extremisté (já osobně o tom absolutně nepochybuji), měla být jejich činnost buď pozastavena, nebo úplně zakázána.  Závěr, že strana SPD není extremistická podle definice, ale její členové se chovají extremisticky, jsou nesmyslnou konstrukcí. Opět, pokud SPD není extremistická, pak není a další „dovysvětlování“ nemá smysl. Anebo, co když samotná definice extremismu je zavádějící, a pak je zpráva ministerstva jen povinným slohovým cvičením, které slouží k politickému přetahování.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 31.5.2018 8:53 | karma článku: 35,02 | přečteno: 2084x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,76 | Přečteno: 777x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,45 | Přečteno: 2737x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,87
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články