Evropa: Fašisté, kam se jen podíváte

30. 05. 2018 8:00:24
To, co se dělo v EU před dvaceti lety v době účasti „krajní pravice“ v rakouské vládě a bylo považováno Bruselem za nebezpečné, je dnes v EU téměř normou. Stále více slyšíme varování před nástupem fašistů.

Přerušení představení v Divadle na Provázku probudilo protifašistické aktivisty, kteří akci hnutí „Slušní lidé“ bez obalu označili jako fašistickou. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán za fašisty považuje SPD Tomio Okamury. I to je jeden z důvodů, pro které už nechce být dál za hnutí ANO v ministerské pozici, neboť, jak pravil, se s většinou poslaneckého klubu v názorech na SPD „rozešel“. Jako fašistická se mediálním mainstreamem již dlouho označuje Národní fronta Marine Le Penové. Vítěze nedávných parlamentních voleb v Itálii, ať už hnutí pěti hvězd M5S, nebo Ligu severu, hodně komentátorů italského vnitropolitického života označuje jako za „pohrobky Mussoliniho“. Ostatně, fašismus se zrodil právě v Itálii po první světové válce.

Benito Mussolini, zakladatel Italské fašistické strany, byl nejprve socialistou a vedl italský deník Avanti. Fašisté pak po skončení války soupeřili s italskými socialisty o vliv a moc a Mussolinimu se podařilo uchvátit moc již v roce 1922. Italský fašismus tak bezpochyby vycházel z idejí socialismu a vyzdvihoval nacionalismus. I fašismus si dával podobné cíle jako komunistická hnutí -například hnutím za „nového Itala“ - socialisty s národní tváří.

Z výše uvedeného vyplývá, že nadužívání pejorativního označení „fašistický“ akcentuje vlastně jenom jistou část zkušeností s fašistickými režimy. Fašistické bojůvky v Itálii - černokošiláči - totiž často terorizovali a lynčovali své odpůrce. Z tohoto pohledu pak jakýkoli fyzický útok či nátlak bývá některými politickými exponenty automaticky označován jako „fašistický“ a podobné hodnocení si vysloužili i aktivisté „Slušných lidí“ za přerušení divadelní hry.

Po roce 1927 byl v Itálii zaveden stát blahobytu. Bylo zavedeno povinné pojištění proti nehodám, nemocem, nemocem stáří, opatření proti malárii a tuberkulóze a stipendia pro děti, minimální mzda, placená dovolená atp. Původně byl Mussoliniho režim pro soukromé podnikání. Postupně však docházelo k socializaci hospodářství. Mussoliniho korporativismus se začal rozvíjet během velké hospodářské krize. Mussolini vyšel z Karla Marxe a tvrdil, že s nástupem korporativismu byla metoda kapitalistické výroby překonána. Dle Mussoliniho dokonce korporativismus překonával socialismus a vytvářel novou syntézu.

Fašisté a komunisté v tehdy jediném státě s komunistickou diktaturou na světě, SSSR, pak jakoby od sebe „opisovali“ v metodách politického boje s nepřítelem. Fašismus tak, jak vznikl v Itálii, byl bezesporu inspirován socialismem a Mussolini propagoval Marxovy ideje a snažil se pro „pracujícího člověka“ vytvořit ráj na zemi podobně jak se o to snažili komunisté.

Fašismus v Itálii a nacionální socialismus v Německu po roce 1933 je možné chápat i jako reakci na vznik SSSR, tj. uchopení moci ruskými bolševiky na čele s Vladimirem Iljičem Leninem a později Josifem Stalinem.

Není ale zřejmě vůbec žádnou náhodou, že tradiční evropské levicové i pravicové strany, které v západní Evropě a po pádu železné opony i ve východní Evropě vládly suverénně bezmála šedesát let, nyní v řadě evropských států prožívají „krizi důvěry“. Velmi patrné je to na pádu tradičních sociálně demokratických stran v řadě států Evropy. Začalo to pádem řeckých socialistů a vyvrcholilo porážkou socialistické levice v nedávných italských volbách. Právě požadavky hnutí M5S na zaručený příjem zřejmě vyvolávají v italských médiích poznámky o návratu k politice Mussoliniho.

Rovněž plány britských labouristů za prosazení "zásadních změn" směrem k socialismu jsou nebezpečím, před kterým nelze zavírat oči. A tyto plány přímo či nepřímo podporuje "korektní" Evropa, která asistovala při vztyčení obří sochy Karla Marxe v německém Trevíru na památku tohoto předního filozofa socialismu. Vždyť právě k němu vzhlížel s obdivem i Mussolini.

K pádu tradičních stran a k nástupu nových, tak zvaných „antisystémových stran“, přispěla velkým dílem i migrační krize, která zatím vyvrcholila v roce 2015 nekontrolovaným přílivem více než jednoho milionu běženců ze zemí jako Sýrie, Irák, Afghánistán a řady afrických států. V Německu tak došlo k výraznému vzestupu Alternativy pro Německo (AfD), kterou také řada komentátorů považuje za „fašistickou“ a paralelně k tomu k výraznému oslabení sociální demokracie.

Ztráty tradičních stran evropské pravice a levice však do značné míry souvisí i s politikou posilování integrace v EU ze strany bruselské byrokracie a politikou Německa a Francie - právě tyto dva státy jakoby bojovaly o to, kdo přijde jako první s dalšími nápady na evropskou integraci. Svým způsobem tragédií je i politika tak zvané „korektnosti“, která se vyhýbá ožehavým otázkám spojených s nekontrolovanou migrací a kritikou „protievropských stran a vlád“. Je zřejmě jen otázkou času než dojde na „lámání chleba“ v samotném centru evropské byrokracie - Bruselu. Blíží se celoevropské volby do Evropského parlamentu, které mohou vést k dalšímu oslabení vlivu tradičních evropských stran. V řadě evropských zemí včetně Česka zřejmě dále posílí „nesystémové“ a protiintegrační strany, zejména pokud budou jejich představitelé ostrakizováni jako „fašisté“ či nacionalisté. To bude jen vodou na jejich mlýn, jako jediných zastánců suverenity národního státu.

Přitom by stačilo relativně málo - přiznat barvu a začít provozovat zcela jinou, nekorektní, politiku. Obávám se však, že takoví politici v tradičních stranách nemají na růžích ustláno a proto skončí jako vůdci „antisystémových stran“, o kterých budou experti na všechno hovořit jako o fašistických.

Autor: Jan Bartoň | středa 30.5.2018 8:00 | karma článku: 36.20 | přečteno: 1673x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.23 | Přečteno: 630 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3391 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3137 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 268 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.23 | Přečteno: 630 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.56 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...