Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brabec: Nemáme plán B - nicméně plán A také není pod kontrolou

Richard Brabec se opět v ČT24 vyznal z toho, že hnutí ANO nemá žádný plán B pro případ, že by stranické referendum v ČSSD nedopadlo podle přání Jana Hamáčka i Jiřího Zimoly. Problémem je však plán A.

Richard Brabec v pořadu OVM opět „bezelstně“ prozradil, že hnutí ANO nemá žádný jiný plán pro případ, že by vnitrostranické referendum v ČSSD nedopadlo pro koalici ANO a ČSSD podle plánu vedení ČSSD. Jednak tomuto prohlášení nevěřím - domnívám se totiž, že varianta ANO, SPD a KSČM je stále v „rezervě“. Jde však zejména o to, zda tak zvaná „varianta A“ - totiž koaliční vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM - je prospěšným řešením pro Českou republiku. Zdecimovaná ČSSD sice prohlašuje na svých webových stránkách, že prosadila do návrhu koaliční smlouvy svůj program, ve skutečnosti jde jen o jeden jediný bod - zrušení karenční doby.

Nyní v ČSSD probíhá vnitrostranické referendum, v němž se mají členové strany vyjádřit k tomu, zda si přejí, aby jejich strana vstoupila do koalice s hnutím ANO. Podle předsedy Pirátů je vnitrostranické referendum „podezřelé“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš zase kritizuje návaznost jmenování Babiše premiérem na vnitrostranické referendum ČSSD. „Myslím si, že se jmenováním by se mělo určitě počkat na výsledek referenda. Celé referendum je podezřelé, protože se vydávají průběžné výsledky a je tam možnost nátlaku na ty, co ještě nehlasovali,“ tvrdí Bartoš. 

Navštívil jsem webové stránky ČSSD a žádné průběžné výsledky referenda jsem tam nenašel. Zato jsem narazil na již téměř zapomenuté referendum v ČSSD z roku 2014. Tehdy se Sobotkovo vedení ČSSD tázalo svých straníků mimo jiné i na to, zda má být na stranických kandidátkách větší počet žen (minimálně 40%). Referenda se zúčastnilo 11.783 z 22.577 sociálních demokratů, což je 52,19 procenta. Na to, aby hlasování bylo závazné, se ho musela zúčastnit alespoň čtvrtina straníků. Jasně se přitom vyjádřili pro rozšíření okruhu lidí, kteří budou rozhodovat o kandidátkách, a pro omezení kumulace funkcí, když pro bylo 88,76, respektive 92,51 procenta hlasujících. Nejtěsnější byl výsledek u otázky o větším zastoupení žen na kandidátkách, kde pro bylo 51,79 procenta, a proti 48,21 procenta hlasujících. "Překvapilo mě velmi mile to, že se více než polovina členů vyjádřila pro vyšší zastoupení žen. Tohle byla věc, která byla v sociální demokracii silně diskutována," řekl k tomu Sobotka.

Podmínky tehdejšího referenda byly shodné jako u současného, minimální počet hlasujících je opět stanoven na 25%. Výsledek referenda bude zajímavý i proto, že v něm ČSSD jako vedlejší produkt hlasování oznámí aktuální počet svých členů.

Málo se ví o tom, že i ve hnutí ANO proběhlo jakési „referendum“ o možnostech vládní spolupráce. Vnitrostranické „referendum“ v ANO podpořilo koalici s ČSSD, varianta menšinové vlády s podporou SPD a KSČM však také získala podobnou podporu.   Koalice ANO a ČSSD, kterou by podporovala KSČM, se líbí 38 procentům členů ANO. O dva procentní body nižší podporu má menšinová vláda ANO s podporou sociální demokracie a komunistů. Jednobarevná vláda ANO s podporou KSČM a SPD by se zamlouvala 34 procentům dotázaných členů ANO.

Rozdíl 4% je tedy motorem snahy Babišova vedení ANO o dojednání koalice s ČSSD. Osobně jsem přesvědčen, že menšinová vláda ANO s podporou SPD a KSČM (tj. stávající hlasovací koalice ve sněmovně) by zdaleka nebyla tak levicově orientovaná jako koalice ANO a ČSSD.  Je sice možné, že vstup ČSSD do vlády s ANO ještě urychlí voličskou krizi této strany. Konec ČSSD je však to nejmenší, co by mne na současné situaci těšilo. Navíc, i když by se Hamáčkovi se Zimolou podařilo přesvědčit nadpoloviční většinu svých spolustraníků a výhodách účasti ve vládě, další veřejné spory mezi křídly pro a proti koalici s ANO v ČSSD budou stabilitu koaličního vládnutí podlamovat.

Již řadu měsíců jsme tak mohli mít menšinovou vládu ANO s důvěrou na základě její podpory od komunistů a Okamury. Byla by bez exponentů za ČSSD a možná i více nakloněna zdravému rozumu. Místo toho nám hrozí „proevropská“ vláda s výrazně levicovějším programem a větším vlivem komunistů než v případě podpory od SPD.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 28.5.2018 8:00 | karma článku: 23,91 | přečteno: 1221x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 22,72 | Přečteno: 293x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,21 | Přečteno: 816x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,49 | Přečteno: 2746x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,61
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články