Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čeká na Británii po Brexitu socialismus?

Opoziční Labour Party se rozhodla „radikálně změnit britskou ekonomiku“. Chce prosadit socialismus a slibuje, že už se lidé „nenechají vykořisťovat“. Ještě by měli Marxovi postavit druhý pomník v Londýně.

Po nedávném odhalení sochy Karla Marxe v nadživotní velikosti v jeho rodném Trevíru u příležitosti 200. výročí jeho narození, se kritikové zaměřovali i na to, že Marxovy ideje o vytvoření beztřídní společnosti zdaleka nejsou mrtvé a socialismem zavání či možná přímo „čpí“ i Evropská unie. Nyní se ukázalo, že opoziční labouristé ve Velké Británii, kteří mají v současnosti preference na úrovni britských konzervativců, mají v plánu „radikálně změnit“ britskou ekonomiku.

Britská Labouristická strana v případě volebního vítězství radikálně změní ekonomiku země a vytvoří socialistickou společnost, „kde už se nenecháme vykořisťovat“. V rozhovoru s BBC to v neděli řekl stínový ministr financí labouristů John McDonnell. Příští parlamentní volby by se ve Spojeném království neměly konat dřív než v roce 2022.

McDonnell britské stanici sdělil, že s hospodářskou politikou své strany už seznámil kapitány britského průmyslu, aby o ní měli jasno. Řekl jim, že něco se jim bude líbit, něco ne, což chápe. „Nic schováno v klobouku nemám. Dostanete spravedlivý výnos, ale už se nenecháme vykořisťovat. Tak je to jednoduché,“ oznámil prý podnikatelům.

Mezi transformací ekonomiky a svržením kapitalismu podle McDonnella není rozdíl. „Chci koneckonců socialistickou společnost, a to znamená transformaci, která radikálně změní systém oproti nynějšímu stavu,“ prohlásil stínový ministr labouristů.(podtrženo autorem)

Podle tohoto pána (či soudruha?) ve Venezuele socialismus není, protože to tam nabralo „špatný směr“. O Severní Koreji se nevyjadřoval a v komunistické Čínské lidové republice panuje státem řízený kapitalismus, což je zřejmě také špatně. Británie tak směřuje ke světlým zítřkům. Teprve nyní je mi o něco pochopitelnější politika této strany, která více či méně rezignovala na to, aby Velká Británie zůstala v EU. Eso socialismu, se kterým nyní Labour party přišla, by totiž i v natolik pokřiveném Bruselu zřejmě neprošlo. Státy bývalého východní bloku totiž mají se socialismem jistou zkušenost a snažit se o socializaci EU takto otevřeným způsobem, jako nyní Labour party, by v EU prostě neprošlo.

Kdepak jsou ony dnes již legendární časy britského premiéra Tonyho Blaira! Ten po 18 letech (!!) vyhrál v roce 1997 v Británii s Labour party volby a to tím, že převzal značnou část programu konzervativců. U moci se udržel deset let a předal premiérské křeslo svému stranickému kolegovi Gordonovi Brownovi, který však ve volbách 2010 křeslo premiéra neobhájil.

Představa „radikální změny ekonomiky“, s jakou přichází britská levice, je obludnou chimérou. Změny, které by Labour Party chtěla realizovat, by totiž nutně musely obsahovat i změnu parlamentního režimu na diktaturu jedné strany. Jinak by totiž samozřejmě další volby, v nichž by zvítězili konzervativci, znamenaly další „radikální změnu ekonomiky“. Je evidentní, že soudruh stínový ministr má Marxe přečteného od shora až dolů. Pokud by snad v Británii socialismus zvítězil (což bych obyvatelům britské monarchie opravdu nepřál), je docela možné, že by se Británie vzdala jaderných zbraní (jako gesto dobré vůle), možná by vrátila Španělsku Gibraltar a otevřela svou náruč pro imigranty z celého světa. Tak takovou Británii bych osobně v EU už nikdy více vidět nechtěl. Uvidíme, jak ona „splendid isolation“ - tj. britskými politiky tolik oceňovaná „skvělá izolace“ od okolního světa díky ostrovní poloze Velké Británie, vydrží experiment socialismu s britskou marxistickou tváří. K tomu stačí jen dodat - „zlatí komunisti (tedy čeští)“. Ti jsou rádi za to, že už si se socialismem nemusejí lámat hlavu a o obnově socialismu v Česku se zatím neodváží ani špitnout.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 21.5.2018 8:00 | karma článku: 29,30 | přečteno: 1371x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 31,66 | Přečteno: 699x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,31 | Přečteno: 2721x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,80 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,00 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články