Američtí demokraté žalují Trumpa za spiknutí se s Ruskem

21. 04. 2018 10:00:33
Probíhající vyšetřování údajné tajné dohody mezi Ruskem a Donaldem Trumpem, které vede komise řízená Robertem Muellerem, stále nevede k cíli odvolat Trumpa. Proto nyní demokraté žalují Trumpa ze spiknutí se s Ruskem.

Vyšetřování, které vede Robert Mueller, probíhá již déle než rok a američtí demokraté již evidentně nevěří, že toto vyšetřování skončí tak, jak si přejí. Zejména část demokratů, kteří v americkém Kongresu navrhli již na sklonku roku 2017 zahájit proces impeachmentu s Donaldem Trumpem a nezískali ani většinu svých spolustraníků, stále tlačí na to, aby byl Trump zbaven úřadu.

Demokratická strana nyní přistoupila k bezprecedentnímu kroku a zažalovala Rusko, volební štáb Trumpa a server Wikileaks za údajné spiknutí, které mělo za cíl poškodit kandidátku Demokratické strany Hillary Clintonovou a díky tomuto spiknutí proto Clintonová prohrála volby.

Během prezidentské kampaně v roce 2016 Rusko podniklo frontální útok na naši demokracii a ve volebním štábu Donalda Trumpa nalezlo vstřícného a aktivního partnera," komentoval pro The Washington Post žalobu šéf národního výboru Demokratické strany Tom Perez. "To představuje akt bezpříkladné zrady: kampaň nominanta na prezidenta Spojených států se spolčila s nepřátelskou cizí mocností, aby zvýšila jeho vlastní šance na zisk prezidentského úřadu," prohlásil Perez.

Podle amerického listu může být žaloba proti cizímu státu pro Demokratickou stranu oříšek, protože cizí země jsou podle amerických zákonů v mnoha podobných případech vůči žalobám imunní. Demokratický národní výbor, který je vrcholným orgánem strany, argumentuje tím, že na Rusko se ochrana nevztahuje, protože hackerský útok způsobil poškození privátního majetku strany s cílem "ukrást obchodní tajemství a provádět hospodářskou špionáž“. V žalobě demokraté požadují za útok hackerů mnohamilionové odškodnění.

Žaloba Demokratické strany přímo nežaluje amerického prezidenta, ale některé jeho blízké rodinné příslušníky.

Zatímco v českých reáliích se neúspěšní politici velmi rádi obracejí na Ústavní soud, aby řešil podle nich špatné zákony, které odporují Ústavě, Demokratická strana postupuje v duchu hromadných žalob na firmy, jako byly v minulosti tabákové koncerny či jako byl případ dieselových aut společnosti Volkswagen. V USA lze tak získat docela zajímavé finanční náhrady a ztráty koncernu VW díky této aféře byly poměrně velmi citelné.

To, čím je žaloba Demokratické strany mimořádná, je samozřejmě její jednoznačné zaměření na prezidentský úřad, který nyní zastává Trump. Zatímco déle než rok trvající vyšetřování Muellerovy komise nevedlo k žádnému odhalení, které by svědčilo a nějaké tajné dohodě mezi Ruskem a Trumpem, žaloba Demokratické strany o této dohodě vůbec nepochybuje a hovoří o ní jako o „spiknutí“. Demokratická strana obviňuje Trumpa z vlastizrady a ze „spolčení s nepřátelskou cizí mocností“.

Nedá mi to, ale musím konstatovat, že podobný slovník vrací USA do doby zahájení studené války mezi SSSR a USA. Tehdy šlo například o to nalézt viníka, který sovětům vyzradil konstrukci jaderné bomby. Ze spiknutí se s cizí mocností bylo i v „táboře míru a socialismu“ obviněno neprávem mnoho osob a řada jich byl i u nás popravena. Žaloba Demokratické strany prostě je projevem nové studené války mezi Ruskem a USA a tentokrát jí jednoznačně na americké straně rozpoutávají „liberální demokraté“. Je to pokus změnit volební výsledek pomocí soudní žaloby.

Prezident Trump v souvislosti s vyšetřováním Muellerovy komise (Mueller je údajně Republikán, ale podle Trumpa jsou členy jeho komise jinak samí politici Demokratické strany) povolal jako svého právního zástupce někdejšího starostu New Yorku Rudyho Giulianiho, nyní úspěšného a věhlasného právníka. Guilliani zastupování Trumpa přijal a po celou dobu kampaně stál pevně za Trumpem. Cílem je ukončit práci Muellerovy komise do „několika týdnů“. Možná že právě blízký konec práce této komise, která na Trumpa nic nenašla, přiměl Demokratickou stranu k žalobě. Vyšetřování by tak mělo pokračovat díky této žalobě.

Stojí jistě za úvahu, v jak naprosto odlišných světech žije na jedné straně americký prezident, který je dnes a denně pod palbou kritiky zleva i zprava, zatímco čínský vůdce si nechal posvětit neomezenou vládu a ruský prezident ve „volbách“ obdržel přes sedmdesát procent hlasů. Nicméně, hysterie v USA, kterou dnes jednoznačně živí americká levice, je nebezpečím pro celý svět. Podle amerických médií Trump osobně rozhodl o tom, že žádné další sankce na Rusko nebudou uvaleny, protože ruská armáda na americký útok na Sýrii vůbec nereagovala. Údajně se sankce proti Rusko zvažovaly, ale pouze v tom případě, že by ruské jednotky naplnily hrozbu odvetných úderů. K těm nakonec nedošlo.

Je také známo, že Trump usiluje o setkání s Vladimirem Putinem na nejvyšší úrovni, ale právě díky palbě Demokratické strany na Rusko jako na „cizí nepřátelskou mocnost“ se tato schůzka odkládá. Zatím se ještě Rusko drží stranou. Nicméně, jeden chybně vyložený krok by mohl skutečně vést k válce, při níž není vyloučeno ani použití zbraní hromadného ničení. Zatím se převaha hysterického napadání protivníka odehrává více na americkém poli. Ale mohou přitvrdit i jestřábi na ruské straně a situace se nemusí vyvíjet příliš optimisticky.

Během karibské krize na počátku šedesátých let jsem byl ještě žákem základní školy. Jednou přišel můj otec domů a říkal, že přišlo nařízení natírat nákladní auta na khaki barvu. Po letech vyšlo najevo, že svět byl jen krůček o války mezi SSSR a USA kvůli raketám na Kubě. Rozhodně si nepřeji, aby se něco podobného dělo nyní. Považuji kroky politiků Demokratické strany za nebezpečnou eskalaci vnitroamerické politiky, která by mohl mít velmi negativní dopad na světovou politiku.

Autor: Jan Bartoň | sobota 21.4.2018 10:00 | karma článku: 37.68 | přečteno: 1830x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.59 | Přečteno: 526 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3382 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3136 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.91 | Přečteno: 105 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.70 | Přečteno: 526 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 518 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.43 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...