Klaus: Jsme na prahu studené války

6. 04. 2018 11:52:26
Pod titulkem „Jsme na prahu nové studené války“ uveřejnil deník MfD obsáhlý rozhovor s Václavem Klausem. Klaus v rozhovoru kritizuje nejen vydání Nikulina do USA, ale zastává i názor, že bylo chybou i vyhoštění ruských diplomatů.

Výtah z rozhovoru s Václavem Klausem je i na iDnes.cz , i když pod jiným titulkem uveden zde. Redakce v tomto případě akcentovala jiné detaily rozhovoru s tím, že vyhoštění ruských diplomatů bylo dětinské a vydání Nikulina útokem na Zemana. Stojí za to některé Klausovy názory pozorně přečíst.

Nejprve k otravě Sergeje Skripala a jeho dcery.

Jde ale přece o reakci na otravu agenta bojovým jedem. Vás ten příběh, který má parametry špionážního dramatu, neoslovil?
Nejsem milovníkem agentů, a už vůbec ne dvojitých agentů, tedy lidí, kteří nezradili jeden svůj stát, ale dva státy. Co mě ale zaujalo, je, že se z toho opět udělalo politické drama, s čímž nemohu souhlasit. Nemohu přijmout suverénní výroky britské vlády, ministrem zahraničí počínaje a paní premiérkou konče, která nám a zbytku světa říká, věřte nám a neptejte se nás na to, jak to skutečně bylo. Nechtějí předložit žádné důkazy. Kdyby to udělala kterákoli jiná země, se zlou by se potázala.

Zdá se mi, že Klaus v odpovědi jakoby narážel na to, že „dvojitý agent“ je něco mnohem horšího než jen „agent“, protože zrazuje dva státy. Přitom snaha o získání pracovníků cizích tajných služeb jejich podplacením je klasickým případem souboje tajných služeb. Co se důkazů týče, má samozřejmě Klaus naprostou pravdu. Skutečně konkrétní důkaz, že pokus o vraždu Skripala spáchala ruská tajná služba, Velká Británie nepředložila. Velmi kriticky reagovalo například Německo, když Británie oznámila, že nemá žádný přímý důkaz o tom, že by použitý jed mohl pocházet z Ruska. Německo má na styky s Ruskem zvláštního tajemníka na ministerstvu zahraničí. Tento tajemník prohlásil, že Británie musí podat jasné důkazy o tom, že za otravou Skripala a jeho dcery je Rusko.

Vyhoštění Nikulina do USA

Českými zahraničními vztahy otřáslo vydání hackera Nikulina. Američané nás za to chválí, Rusové kritizují. Jak to vidíte vy?
Vidím to velmi ostře a jsem rád, že mám šanci to někde nahlas říct. To je přece navýsost politické téma a pokusy unikat k nějakým legislativním výkladům jsou naprostým omylem a zaváděním na scestí. V České republice bylo politicky rozhodnuto a podle mého názoru bylo rozhodnuto fatálně špatně. Zásadně s tím nemohu souhlasit.

Proč?
Nemohu přijmout, že jde o plnění aliančních povinností vůči našemu partnerovi. Je to něco úplně jiného. Jde o vmísení se do vnitroamerického politického konfliktu na jednu stranu. A ne na stranu dnešního amerického prezidenta. Je to postavení se na stranu druhou. Nevím, jestli to naši autoři této politiky takto mysleli. Také je to útok na našeho prezidenta, který dává přímo či nepřímo najevo, že to nebylo jeho rozhodnutí a že on by to řešil jinak.

Zde je zapotřebí ještě něco dodat. Především je nutné vidět i časovou posloupnost událostí. Bylo naprosto nezvyklé, aby vysoký představitel USA, jakým je předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, přicestoval na „soukromou“ návštěvu Česka a měl v české poslanecké sněmovně projev. Právě „soukromými“ důvody bylo zdůvodňováno i to, že se Ryan nesešel s prezidentem Milošem Zemanem. Nicméně, Ryan nelitoval času a slov k tomu, aby apeloval na Česko ve věci vydání Nikulina do USA. Pak během několika málo dnů k extradikci Nikulina do USA skutečně došlo.

Paul Ryan je však člen Republikánské strany a i když levicová americká média spekulují o tom, že nemá s americkým prezidentem Donaldem Trumpem příliš vřelé snahy, rozhodně ho nepodezírám z toho, že by chtěl Nikulina v USA proto, aby tento hacker svědčil proti Trumpovi a Republikánské straně.

I Miloš Zeman při kritice vydání Nikulina do USA argumentuje podobně jako Klaus, a sice že vydání Nikulina přitíží Trumpovi. Toto hodnocení vychází z nějakého rozhovoru, který Nikulin poskytl při svém pobytu v Česku. Tam Nikulin tvrdil, že za ním přijeli nějací Američané a řekli mu, že pokud přizná, že před prezidentskými volbami v USA „pracoval“ ve prospěch zvoleného prezidenta, že mu to bude přičteno k dobru. Z toho tedy zřejmě Klaus i Zeman vyvozují, že NIkulin má být zneužit při vyšetřování údajného ruského vlivu na americké volby jako „korunní svědek“ v neprospěch Trumpa.

Nakonec ještě k tomu, že podle Klause stojíme „na prahu nové studené války“. Tato část rozhovoru je pouze v tištěné verzi MfD. Klaus argumentuje tím, že otrava Skripala není v zájmu Ruska, ale v zájmu těch, kteří usilují o dramatické zhoršení vztahů s Ruskem. Vlastně tím říká to, co tvrdí šéf ruské rozvědky. Otrava bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala v Británii byla provokací amerických a britských tajných služeb, prohlásil šéf ruské zahraniční rozvědky Sergej Naryškin. Chování Washingtonu vůči Moskvě podle něj znamená, že je možné začít hovořit o návratu období studené války.

Zdá se mi, že nejsme na prahu, ale nejméně od roku 2014 již žijeme v období nové studené války mezi Ruskem a Západem. Spouštěčem této nové verze studené války však byla především neochota USA za prezidenta Baracka Obamy reagovat na novou ruskou vojenskou doktrínu po opětovném nástupu Vladimira Putina do funkce ruského prezidenta. Ruská anexe Krymu a válka ve východní Ukrajině - tj. jednoznačné porušení mezinárodních dohod a využití ruské armády k intervenci proti sousednímu státu - vyžadovala zřejmě symetrickou odpověď - vojenské posílení států NATO sousedících s Ruskem, nikoli asymetrickou odpověď formou ekonomických sankcí.

Další impulsem pro protiruskou mediální kampaň se stalo vítězství Donalda Trumpa. Bylo nutné najít důvod, proč Hillary Clintonová prohrála volby i přes masivní podporu levicových amerických médií. Obama proto ještě před opuštěním svého úřadu nařídil zahájit vyšetřování ruského vlivu na americké volby a toto „vyšetřování“ se již táhne dva roky. Cílem je najít něco na Trumpa, co by bylo možné vyhodnotit tak, že Trump se spolčil s cizí mocností a mohl by být zahájen proces impeachmentu. Trump se tak chce setkat s ruským prezidentem Putinem, ale bez mrknutí oka vyhostí 60 ruských diplomatů, aby ho média nevláčela jako proruského agenta. Je zřejmé, že hlavními protiruskými silami jsou ale dnes v USA levicová („liberální“) média a politici Demokratické strany.

Podle reálného běhu věcí již v jisté obdobě studené války mezi Ruskem a Západem jsme již několik let. Od té minulé se liší snad jen tím, že nejde ani tak o změnu systému.Studená válka mezi Východem a Západem před rokem 1989 se jevila z pohledu Východu jako souboj mezi „pokrokovým“ socialismem a „reakčním“ kapitalismem, zatímco pro Západ to byl souboj demokracie a diktatury. Dnes máme kapitalismus na celém světě snad s výjimkou severní Koreje, a jde tak více o ekonomické zájmy největších států světa a současně jaderných mocností.

Autor: Jan Bartoň | pátek 6.4.2018 11:52 | karma článku: 36.63 | přečteno: 3682x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.23 | Přečteno: 579 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3387 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3136 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 161 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.23 | Přečteno: 579 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.51 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...