Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odcházení expremiéra Sobotky

Kloním se k těm, kteří odchod Bohuslava Sobotky z poslanecké sněmovny nehodnotí jako „překvapivý“. To může říci jenom Kateřina Valachová, která slíbila přidat učitelům a nezná trojčlenku.

Odchod Bohuslava Sobotky z poslanecké sněmovny je vynucený tah. Sobotka prohrál ČSSD volby a klade současnému vedení ČSSD požadavky, které není ochoten jak Jan Hamáček, tak Jiří Zimola, plnit. Navíc, Sobotka se vyvlékl z účasti na sjezdu ČSSD a vysvětloval to „únavou z politiky“. Na druhou stranu, Sobotka za svou do jisté míry „posedlost“ politikou zaplatil vysokou osobní cenu, rozešel se se svou manželkou, s níž má dvě děti. Stal se dalším z řady českých premiérů, kteří se během výkonu premiérské funkce rozešli se svými manželkami.

Velmi pochvalně se o Sobotkovi vyjádřil Milan Štěch, předseda Senátu PČR. Pozitivně se k práci Sobotky vyjádřil i předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Současný předseda ČSSD Jan Hamáček považuje odchod Sobotky za jeho osobní rozhodnutí a také mu děkuje za práci pro ČSSD a stát.

Pozitivně se o Sobotkovi vyjádřil i Miroslav Kalousek. „Často jsme spolu velmi nesouhlasili. Pro některé jeho vlastnosti a postoje jsem si ho vážil a vážím. Především proto, že odmítal dělat politiku vyprázdněnou od idejí,” napsal na Twitteru šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Toto Kalouskovo stanovisko je pozoruhodné zejména proto, že Sobotka nikdy žádné ideje nepředstavoval. To, co Sobotka naopak uměl mistrně, bylo řadu problémů „vysedět“. Poté, co čelil „Lánskému puči“ , přetáhl na svou stranu jednoho z pučistů, Milana Chovance, a udělal z něj šedou eminenci své vlády. Chovanec nyní k Sobotkově rezignaci sdělil toto: „Věděl jsem delší dobu, že se to stane. Pan expremiér se rozhodl, že se chce ve zbytku aktivního života věnovat něčemu jinému než politice, a mně nezbývá než to respektovat, byť si myslím, že v politice měl své místo,“ řekl Právu poslanec ČSSD a Sobotkův někdejší kolega z vlády i z vedení strany Milan Chovanec. Sám podobný krok nezvažuje. „Mám čtyřletý mandát poslance od lidí. S tím jsem kandidoval a nevidím k rezignaci důvod,“ dodal Chovanec.

Lze očekávat, a to po zkušenostech s předchozím působením Chovance v politice ČSSD, že se „přizpůsobí“ novým poměrům ve straně vedené tandemem Hamáček-Zimola a v případě dohody ČSSD a ANO na koalici tuto koalici ve sněmovně i podpoří. Možná, že nebude příliš hlasitě lobovat pro tuto koalici před referendem ČSSD, ale Hamáček se Zimolou to udělají za něj. Na něm pak bude jenom to, aby byl patnáctinou poslaneckého klubu ČSSD, který při hlasování o důvěře koaličnímu kabinetu zvedne ruku pro.

To, co však Sobotka postrádal, a v čem se vlastně vůbec nelišil od posledního premiéra ODS Petra Nečase, byla absence toho, čemu se říká „charisma“. Nebyl prostě tím, kdo by dokázal strhnout davy, ale v zásadě „vzorný“ úředník, který měl dlouho všechno pod kontrolou. Nevyšlo mu vlastně jenom jedno, ale za to pořádně. Jeho doslova „sebevražedná“ politika proti Andreji Babišovi a prosazení jeho odvolání z vlády půl roku před termínem voleb, byla politika nejen se špatným načasováním, ale i chybně komunikovaná s veřejností. Navíc jeho (ne)demise ukázala, že nedokáže předvídat reakce důležitých politiků, jakým je v případě podání demise prezident republiky. Vytvoření předvolebního „triumvirátu“ Sobotka, Chovanec a Zaorálek, pak bylo marným pokusem o „změnu“, který nevyšel. I proto má dnes ČSSD v poslanecké sněmovně jenom 15 poslanců.

Sobotka ale dokázal být vůči svým stranickým oponentům mstivý a pominout tento jeho charakterový rys prostě nelze. Vytvořil v ČSSD atmosféru „kdo jde proti mně, tomu to spočítáme“ a i proto nemá současný statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola  poslanecký mandát.

Podle informací médií má Sobotka od 12. března svou „poradenskou firmu“. Teď ještě, aby o jeho rady někdo stál. Sobotka byl v poslanecké sněmovně od roku 1996, tj. stěží uvěřitelných 22 let, a poslancem se stal ve svých 25 letech. Možná bude mít z politiky hodně kontaktů, ale o podnikání toho asi moc vědět nebude.  Věřím, že média budou další kroky Sobotky sledovat a jeho postpremiérské a postposlanecké období nám čas od času přiblíží.

Autor: Jan Bartoň | pátek 23.3.2018 8:00 | karma článku: 39,47 | přečteno: 3527x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 31,43 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,31 | Přečteno: 2721x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,80 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,00 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,82
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články