Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Omyl paní Udženija a ODS

Znovu jsme si mohli připomenout chybnou politiku české pravice při pořadu OVM na ČT 24. Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija tam hájila politiku, která ODS nic nepřináší, pouze udržuje.

Před pár týdny jsem zachytil v médiích zprávu o tom, že Alexandra Udženija již nevylučuje jednání s ANO a Andrejem Babišem. Byla za to předsedou ODS nepřímo pokárána a od té doby se vystupování Udženija opět řídí stranickými doktrínami. Nic překvapivého. Náznak toho, že by ODS přeci jen přehodnotila svůj negativní postoj k hnutí ANO tak byl v zárodku potlačen. Poté, co Marek Benda v ČT 24 prohlásil, že ODS nikdy o žádné vládě s hnutím ANO  ani vážně neuvažovala, tak pozorujeme jen kritiku „hlasovací koalice ANO, SPD a KSČM“. 

V pořadu OVM na ČT24 dne 4. 3. 2018 se diskuse ještě znovu vrátila k volbě Zdeňka Ondráčka do čela bezpečnostního výboru. Udženija opět zopakovala tezi o tom, že „nám sem hnutí ANO tahá komunisty“. Parlamentní demokracie je už holt taková. Pokud komunisté v poslanecké sněmovně zasedají, budeme se muset s faktem toho, že také něco za něco požadují, i smířit. Nevzpomínám si, že by ODS protestovala, když se část komunistů, možná většina, rozhodla při volbě Václava Klause prezidentem v roce 2003 vyjádřit mu podporu proti Miloši Zemanovi.

Nicméně, to hlavní, co by bylo dobré vysvětlit, je uvažované setkání politických stran k zahraničně-politické orientaci Česka. Petr Fiala argumentuje tak, že zahraniční politika Česka by neměla být příliš závislá na tom, kdo momentálně v Česku vládne. S tím naprosto souhlasím. Odkud však bere ODS, ať už reprezentovaná Fialou, nebo Udženija, víru, že ve sněmovně lze s ANO něco konstruktivního dojednat. Jakou záruku budou mít případná poslanecká doporučení menšinové vládě v zahraniční politice, když hlasovací koalicí ANO, SPD a KSČM je možné nakonec vždycky všechno odmítnout. Otázkou tedy je, proč ODS riskuje jednání s ANO o zahraničně-politických směřování České republiky s tím, že i případná dohoda by stejně nemusela projít „hlasovací koalicí“.

Vždyť Babišovy výroky k EU a NATO jsou všeobecně známé, komunisté s naší účastí v NATO také nevidí problém (pokud bude NATO striktně dodržovat zakládací smlouvu), v EU to podle komunistů také vydržíme. SPD je tak v otázce odchodu z EU zcela osamocena. Vypadá to, že si ODS vybrala tu nejjednodušší věc jak zdůvodnit svou dosavadní aktivitu (či spíše neaktivitu) v poslanecké sněmovně. Bude se snažit vydávat výsledky jednání poslaneckých klubů o zahraničně-politické orientaci Česka jako svůj úspěch. Ani o kousek to však ODS nepřiblíží ke zvýšení jejího podílu na výkonné moci.

Zdeněk Ondráček, nový šéf komise pro kontrolu GIBS, je totiž produktem politiky nejednání s hnutím ANO. Jednali jiní a ti teď mají své prebendy. Probíhajícím „čistkám“ ODS stejně nezabrání, a to ani vymezením nějakých „mantinelů“ pro menšinovou vládu. Jak vyplývá z porovnání aktivit menšinových vlád bez důvěry, nejrazantnější čistky dělala ODS v éře menšinové vlády Mirka Topolánka po volbách 2006, Babiš se bude muset ještě hodně snažit, aby její rekord překonal.

ODS se tak ubírá stále zřetelněji cestou někdejší Unie svobody, tj. lpěním na symbolech a nulových výsledků co se praktické politiky týče. Dnes se už lze jen dohadovat, zda by případná jednání mezi ANO a ODS k něčemu byla. Možná, že bychom byli ušetřeni alespoň toho Ondráčka v čele bezpečnostní komise. A to by zase nebylo až tak málo, nemyslíte?

Perlička na konec? Andrej Babiš napsal, že je proti tomu aby Zdeněk Ondráček vykonával pozici předsedy komise pro kontrolu GIBS , aby se buď omluvil nebo rezignoval , a že podpoří jeho případné odvolání. Rozumíte tomu? Zdá se mi , že Babiš mistrně využívá neochoty "demokratického bloku" k jednání s ANO a dokáže i zvolení Ondráčka připsat na vrub "nedisciplinovanosti" poslanců tohoto bloku.  A jen tak mimochodem, podle průzkumů pro ČT jsou ANO a Piráti jedinými poslaneckými subjekty, které oproti volbám posílily, jinak ODS a ČSSD jsou na svých a všichni ostatní ztrácejí. Proč asi?

 

 

 

Autor: Jan Bartoň | pondělí 5.3.2018 8:00 | karma článku: 31,46 | přečteno: 1470x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2676x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články