Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je podpora vládě od KSČM lepší než od SPD?

ČSSD na svém volebním sjezdu uložila novému předsedovi, aby při jednání o vládě s Andrejem Babišem trval na tom, že vláda „nesmí mít podporu SPD“ a účast trestně stíhaného je „zásadní problém“.

Politici ČSSD Jan Hamáček a Jiří Zimola hýřili optimismem po svém jednání s Andrejem Babišem. Sám Babiš prohlásil, že ČSSD je první strana, která je ochotna jít s ANO do vlády. Mimochodem, není to pravda, první stranou, která nabídla ANO vládní spolupráci je SPD Tomio Okamury. Ale to jsou ti „fašisté“, že. Je velmi pravděpodobné, že ČSSD je schopna vyřešit i „zásadní problém“, a to účast trestně stíhaného člověka ve vládě. Když na tom strana trochu zapracuje a použije své „konexe“ u policejního prezidenta, jeví se mi možné, že trestní stíhání bude buď úplně zastaveno, nebo pozastaveno k „došetření“. Ve hře je „zájem státu“.

Nicméně, ochota sociálních demokratů spolupracovat ve vládě s podporou komunistů stojí za pozornost.  Musíme si totiž položit také docela „zásadní otázku“: Je podpora pro vládu ANO a ČSSD ze strany komunistů přijatelnější než podpora od Tomio Okamury a SPD. Pokud ČSSD říká „ano“, co se za tímto souhlasem vlastně skrývá?

Pokud vezmeme programové priority ČSSD v sociální oblasti, jsou prakticky totožné nejen s komunisty, ale i s SPD. Jak komunisté, tak SPD podpoří návrh Babiše na nejvyšší zvýšení starobních důchodů v historii České republiky.  Dokonce si oprávněně myslím, že proti tomuto zvýšení už nebude ani Miroslav Kalousek, o ODS nemluvě. Ta bude sice namítat něco o rozpočtové odpovědnosti, ale to je asi tak vše. Za TOP 09 teď evidentně bude alespoň do ČT mluvit Markéta Pekarová Adamová a Kalousek bude „odstaven“. Podporu sociální politice vlády zcela jistě slíbí i STAN. Lidovci nyní budou chvilku zticha, ale dle své tradice - rádi se přidají.

V zahraničně-politické oblasti je pozice KSČM pro ČSSD poněkud lepší v tom, že komunisté nyní netlačí „na pilu“ a nepožadují odchod Česka z EU. Netlačí dokonce ani na vystoupení z NATO, pokud tato organizace bude přísně dodržovat všechny články Washingtonské smlouvy. SPD sice požaduje vystoupení z EU a jedná s ANO o obecném referendu, podle něhož by bylo v budoucnu možné vypsat i referendum o EU, ČSSD se tomu brání s tím, že o „zásadních otázkách“ zahraničně -politické orientace, zejména o našem členství v EU a NATO, by se nikdy hlasovat nemělo. A to je pro ČSSD nedobrá situace. Věřím, že oněch 7% posledních „mohykánů“, co ČSSD na podzim volilo, nechce z EU vystoupit. Ale těch 13%, o které sociální demokracie přišla, zřejmě ano.  Bude-li ČSSD stále tak „proevropská“ a „pronatovská“, voliči jí zpátky na milost nevezmou. ČSSD by proto měla být mnohem ostražitější a neměla by tak jednostranně nadbíhat EU. Velmi se jí to nevyplatilo (viz neúspěch Jiřího Dienstbiera nejprve ve vládě, nyní i na sjezdu). Naprosto stejné dilema má i německá SPD, kde jí voliči houfně prchají k AfD. A to stranu do voleb vedl „zkušený a ostřílený Martin Schulz“. Dodávám - právě proto, že jí vedl, tak německá SPD dopadla tak jak dopadla!

Je navíc velmi hloupé označovat ty, kteří ve své politice preferují odchod z EU a omezení nebo vystoupení z NATO, jako „fašisty“. Takový slovník, naposledy použitý ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem, je jednak nepravdivý a zbytečně nahání k Okamurovi další a další ovečky. Je to a bude to zřejmě právě SPD a Okamura, kteří budou stále více přebírat hlasy voličů nespokojených se stavem svým i společnosti, která jim „nepřeje“. SPD je tak velkým nebezpečím jak pro ČSSD, tak pro KSČM.

Na závěr jsem si ponechal rozbor posledních výroků Tomio Okamury a dalších jeho stranických kolegů k táboru v Letech u Písku. To je materiál, kterými mainstreamová média dehonestují SPD a líčí tuto partaj jako „fašisty“. Sám Okamura pak dostal na ČT mnoho minut k tomu, aby všechny nálepky SPD jako „fašistická a xenofobní strana“ označil za nesmysl a prohlásil, že on ani SPD nezpochybňuje holocaust. Můžeme tomu věřit a nemusíme. Uvidíme.

Nicméně, komunisté mají naprosto stejný problém. Stále jsou mezi jejich členy i poslanci lidé, kteří přebarvují historii Československa po roce 1945 a nikdy jednoznačně neodsoudili dobu, ve které vládli. Vládu strachu pomocí justičních vražd (Milada Horáková je zřejmě ten nejznámější případ) a později „jemnějšími“ metodami vyvlastňování půdy „kulakům“, zničením venkova a jeho přeměnu na „socialistickou velkovýrobu“ podle sovětského vzoru, trvalou perzekuci politických odpůrců a v neposlední řadě i úpadkem pohraničí po odsunu německého obyvatelstva. Za to vše a za 41 let své totalitní vlády se komunisté nejenže neomluvili, ale řada z nich tehdejší politiku KSČ dodnes obhajuje.

Pokud tedy je pro ČSSD lepší podpora od komunistů než od Okamury, je to spíše sázka na stranu, která existuje jako nástupkyně KSČ v České republice od roku 1990. Okamurovi se už jedna partaj rozpadla a politici ČSSD by si přáli i to, aby zkrachovala i druhá partaj Okamury. Fakticky je ale podpora komunistů vládě ANO a ČSSD stejný „malér“ jako podpora od SPD. Babiš má pravdu, že komunisté se hodili už i v minulosti (první volba Václava Klause prezidentem v roce 2003), nebo Paroubkova „hra na pat“, když ČSSD a KSČM měly stejný počet mandátů jako pravicová ODS, lidovci a Strana zelených po volbách 2006.

Lze proto pouze a jenom konstatovat, že při srovnání podpory KSČM či SPD pro vládu ANO s ČSSD ve smyslu „co je horší, nebo lepší“, je podpora obou těchto stran vládě více méně ekvivalentní. Výhodou SPD je to, že má o 7 poslanců více než klub KSČM. Je pravdou, že se Babišovi bude podpora komunistů lépe vysvětlovat i v EU a Bruselu zvláště. Špičky EU totiž nikdy komunisty neprovažovali a nepovažují za „nebezpečí“, zato vidí „rudě“, když jim ve Francii hatí plány Marine Le Penová a německá AfD je na tom s pověstí u špiček EU podobně jako naše SPD. I proto Babiš preferuje podporu právě od KSČM. Nicméně, a to je potřeba na závěr dodat: Hlasy ČSSD Babiš potřebuje právě a jenom pro hlasování o důvěře, pak už si vystačí s podporou KSČM a SPD. I proto budou chtít sociální demokraté křesla ve vládě, protože pouhá tolerance vlády by jim k ničemu fakticky nebyla. Rýsuje se tak situace, v níž ČSSD obětuje za účast ve vládě lepší volební výsledek v dalších volbách do poslanecké sněmovny. 

___________________________________________________________________

Poznámka pod čarou - komickým výsledkem jednání mezi ANO a ČSSD byl komentář Jana Hamáčka i Jiřího Zimoly. Za ANO se jednání totiž zúčastnil pouze Andrej Babiš , další dva vyjednavači nebyli přítomni kvůli nemoci a zahraniční cestě. Jan Hamáček a Jiří Zimola na brífinku po jednání stále opakovali, že je "ANO" neodmítlo aby se vyhnuli tomu, že jednali jenom s Andrejem Babišem. To nedopadne pro ČSSD dobře. 

 

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 22.2.2018 8:00 | karma článku: 31,05 | přečteno: 1730x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2674x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články