Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

STAN mění před sjezdem ČSSD svou politiku

Šest poslanců STAN se rozhodlo ukončit „nespolupráci“ s hnutím ANO a rozhodli se za určitých podmínek podpořit vládu hnutí ANO. Chtějí tak eliminovat podporu KSČM a SPD.

Starostové a nezávislí mohou jednat s hnutím ANO o podmínkách pro podporu vlády. Odsouhlasil to celostátní výbor strany, aby zabránil podílu KSČM a SPD na vládě. Podle předsedy Petra Gazdíka musí být budoucí vláda prozápadní a její program se musí shodovat se Starosty. „Ve snaze zabránit účasti SPD a komunistů na vládě přistoupíme k jednání, u kterého jsme byli i ze strany ANO odmítáni,“ uvedl. „Míra podpory vlády se bude odvíjet od splnění podmínek, když budou splněny všechny, tak je patrné, že bychom se mohli účastnit vlády. V případě, že některé splněny nebudou, tak je to o míře té podpory. Těch možností, jak případnou vládu podpořit, je více,“ uvedl Gazdík.

Na první pohled „překvapivé" oznámení STAN však jenom kopíruje několikaměsíční politiku SPD a Tomio Okamury zvláště. STAN opět uvažuje o svolání „demokratické části“ politického spektra (ČSSD, ODS, TOP 09, KDU-ČSL a Piráty).  Petr Fiala však tuto výzvu odmítl, protože „ANO má stále v záloze SPD a komunisty“. To sice má, ale to platí od dne vyhlášení volebního výsledku.

Je zřejmé, že oznámení STAN není vynuceno jen tím, že se starostové obávají spolupráce ANO s KSČM a SPD. Blíží se totiž nezadržitelně sjezd ČSSD, na kterém si sociální demokraté zvolí nové vedení strany. A od možných kandidátů na předsedu ČSSD již zaznívají pro Andreje Babiše docela povzbudivé zprávy. Formuje se totiž část ČSSD, pro kterou je již přijatelná i účast Babiše ve vládě.  Ostatně, přátelé v ČSSD nejlépe vědí jak že to se stíháním Babiše je a bylo. Nevadil jim Babiš bez čistého lustračního osvědčení a tak se šáhlo trochu do jeho podnikatelské historie a Čapí hnízdo bylo na světě.

Jediné, co je poměrně málo pochopitelné je to, že hru o trestně stíhaném Babišovi hrají nejdůsledněji právě ty strany, které byly v minulém volebním období v opozici, tj. TOP 09, STAN a ODS. Co se TOP 09 týče, tam zřejmě strana uložila Miroslavu Kalouskovi „bobříka mlčení“. Kalousek dokonce ani nekomentoval rozhodnutí slovenského soudu v neprospěch Andreje Babiše o jeho údajné spolupráci s StB.  Asi už jde fakt „do tuhého“ a na kozáky přišla bída.

Prohlášení STAN však zřejmě nezůstane bez reakce i mezi delegáty sjezdu ČSSD. Když už i STAN mění směr, tak my taky, mohou si někteří zatím nerozhodnutí delegáti sjezdu říci. To nejzajímavější, co se ale na sjezdu bude dít, neuvidíme. Přátelé velmi správně rozhodli o tom, že volba nového předsedy a diskuse k této volbě nebude přenášená televizními kamerami. Však mezi přáteli panuje napětí a hrozí fyzické inzultace, což už ČSSD jednou zažila - viz případ podsedické  facky. Jozef Wagner, významný člen ČSSD, v polovině roku 1995 vrazil facku dalšímu významnému členovi tehdejší ČSSD, Václavu Grulichovi za to, že ho Grulich napadl antisemitskou nadávkou.  Případ se udál v obci Podsedice na okrese Litoměřice. Dodejme, že Wagner byl za protizemanovskou politiku vyloučen v roce 1997 z ČSSD.

Naplňuje se tak předpověď Kalouska po oznámení výsledku voleb o tom, že Babiš má „karty snů“. K tomu lze jen dodat, že právě Kalousek mu svými výroky na kameru hodně pomohl.

Závěr?

Je sice velmi chvályhodné, že STAN po více než třech měsících od voleb vzal na vědomí volební výsledek. Jakou však nabízejí politici STAN přidanou hodnotu jejich nabídky?. Prozápadní orientaci? Tu už Babiš deklaruje od oznámení výsledků voleb. Členství v NATO a EU? To nezpochybnil Babiš ani jednou. Takže zbývá "neúčast trestně stíhaného politika ve vládě"? V době, kdy trestní kauza vyvolaná právě Chovancovou ČSSD už nezajímá  ani komunisty, natož Okamuru?

Nejvíce tak na své "zásadové politice" tratí nikoliv pidistrana STAN, ale ODS. Ta měla reálnou šanci s Babišem vládu sestavit. Místo toho její předseda Petr Fiala , věren svému politologickému vzdělání, opakuje staré známé poučky, které platí i neplatí. Vždy záleží jen na způsobu hodnocení faktů. ODS měla jako první oznámit, že účelové stríhání Babiše Chovancovou ČSSD pro ní neznamená překážku v tom, aby s ANO sestavila vládu. Mohli jsme již dokonce takovou vládu mít. Nemáme, a tak jsme "odsouzeni" k vládě s podporou komunistů a tolerancí od SPD. Nelíbí se nám to? Již letos na podzim jsou další volby!

Autor: Jan Bartoň | pátek 16.2.2018 8:00 | karma článku: 39,78 | přečteno: 2827x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,76 | Přečteno: 777x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,45 | Přečteno: 2737x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,87
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články