Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiš neplatil daně?

Selektivní pouštění diskreditačních zpráv na českého premiéra pokračuje. Policie zjistila, že se Babiš „vyhýbal placení daní“ tím, že firmy koncernu Agrofert objednávaly reklamu u Čapího hnízda.

Zveřejňování dalších a dalších „indiskrecí“ ze spisu vedeného na Andreje Babiše pokračuje. Nyní je ve hře 300 milionů korun, které podniky Agrofertu utratily za reklamu, kterou jim zařizovala po dobu své existence společnost Čapí hnízdo. Příjem za reklamu tvořil hlavní část příjmů této společnosti. Podle policie tak měl koncern Agrofert o 300 milionů vyšší náklady a díky tomu zaplatil nižší daně. Teoreticky tak díky reklamě „uspořil“ Agrofert na daních asi 20% z částky 300 milionů, tj. asi 60 milionů korun, a to za dobu 5 let (ročně tak cca 12 milionů korun). Ihned se vyrojily komentáře, že se jedná o „fiktivní“ faktury a Babiš-Bureš, jak o něm jeho internetoví „přátelé“ hovoří, je gauner.

Pokud pominu, že dávkované úniky informací ve věci vyšetřování kauzy Čapí hnízdo nabíjejí munici obhájcům všech obžalovaných, protože mohou oprávněně namítat, že jakýkoliv potenciální budoucí soudce bude podjatý (díky médiím, které vyjadřují jednoznačný dojem Babišovy viny). Tuto zásadní argumentaci advokátů nepovažuji za marginální. Podobně totiž argumentuje David Rath, který usiluje o to, aby ho soudil jiný soudce z důvodu podjatosti. Cílem vypouštění diskreditačních zpráv tak není možné odsouzení Babiše někdy v daleké budoucnosti, ale hlavně to, aby ho hnutí ANO sesadilo z postu premiéra a navrhlo „někoho jiného“.  A ostatní strany budou právě argumentovat tím, že Babiš „neplatil daně“.

Podívejme se proto na platbu daní. O krácení daní šlo i v kauze tak zvaných „korunových dluhopisů“. Ty byly v mediálním prostoru široce rozebírány před volbami. Nyní se dostaly do pozadí a v popředí jsou „další výbušná témata“.  Vše podstatné o údajném krácení daní českému státu se čtenář doví zde. Zdrojem informací je skupina „Šuman“, která do veřejného prostoru pouštěla odposlechy Andreje Babiše.  A, jak jsme se dozvěděli ze státního zastupitelství, odposlechy místopředsedy vlády „nejsou trestným činem“, když si na ně Babiš stěžoval. Nicméně, Babiš sám zveřejnil, že za dobu existence zaplatil Agrofert na daních desítky miliard korun.  Podle Hlídacího psa zaplatil v roce 2014 Agrofert na dani z příjmu asi 1,5 miliardy korun, z toho 50% v Česku a 50% v zahraničí (hlavně SRN). Agrofert pak samozřejmě platil DPH, daně z příjmu svých zaměstnanců a zdravotní a sociální pojištění. Tam platil za rok mnohem více než v dani z příjmu právnických osob.  Vychází mi to tak, že Babiš na daních zaplatil víc než všichni ostatní politici dohromady. Když se však „hlídací psi“ podívají na daňová přiznání Babiše „kriticky“, vždy se nějaký ten miliónek najde. A to se hodí.

Chápu, že řada lidí nemá Babiše ráda. Mimochodem, já ho nemám rád také.  Jeho politický úspěch jde však k tíži ostatních českých politiků, kteří za uplynulých dvacet osm let od listopadu 1989 dokázali české voliče otrávit. Pokud Babiš říkal a říká, že je „produktem českých politiků“, má naprostou pravdu.  Byl to on, který proplul úskalím českého budování kapitalismu v devadesátých letech minulého století a nyní má jediný zájem  - aby mu jeho byznys jiní politici nelikvidovali a fungoval i nadále. Tento svůj „přízemní program“ ale samozřejmě zabalil do „společenské poptávky po nezkorumpované politice“.

ČSSD proto utkala na Babiše kauzu Čapí hnízdo proto, aby mu jednak uškodila ve volbách a nyní, v povolební atmosféře jednání o koalici s hnutím  ANO, dotlačila hnutí ANO k tomu, aby Babiš nebyl premiér. Z krátkodobého hlediska dokonce i ČSSD má zájem na tom, aby Miloš Zeman nebyl zvolen na další funkční období a prezidentem se stal Jiří Drahoš, od kterého si slibuje „tvrdý postoj“ k Babišovi. Kauza Čapí hnízdo je dnes natolik zpolitizovaná, že z ní Babišovi více méně z hlediska soudního výsledku nic vážného nehrozí. Výrok soudu o tom, že bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková je nevinná jen potvrzuje názor, že většina soudních kauz politiků či vysoce postavených úředníků státu končí jejich osvobozením soudem. Znovu ale opakuji, Čapí hnízdo není kvůli tomu, aby šel Babiš do basy, ale aby se nestal premiérem.

Autor: Jan Bartoň | středa 17.1.2018 15:56 | karma článku: 31,41 | přečteno: 1556x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2678x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články