Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruská provokace k Zemanově návštěvě

Není zřejmě vůbec žádnou náhodou, že web ruské armády uveřejnil v době návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Rusku zprávu obhajující sovětskou intervenci v Československu roku 1968.

Ruský prezident Vladimir Putin má nyní napilno. Přijal syrského prezidenta Bašára Asada, kterému doslova a do písmene zachránil krk a vládu nad Sýrií. Podle Asada nyní jeho režim kontroluje 98% syrského území.

Vzápětí přijal českého prezidenta Miloše Zemana.  Zeman přivezl do Ruska 140 podnikatelů a pochlubil se Putinovi, že při návštěvě Francie mělo o cestu s ním zájem jenom podnikatelů čtrnáct. Rusko je tak podle Zemana pro Česko desetkrát důležitější než Francie. Poněkud kupecké počty.

Podle webu ruské armádní televize Zvezda ,kterou řídí ruské ministerstvo obrany, by Československo mělo být Sovětskému svazu vděčno za rok 1968. Tvrzení o vděku zahrnul ruský web do článku o oficiální návštěvě českého prezidenta Miloše Zemana v Rusku. Toho článek rozzlobil a chce se proti němu během návštěvy ohradit.

Není to poprvé, co se Rusko pokouší obhajovat intervenci Sovětského svazu v Československu v roce 1968. Podle dokumentu ruské stanice Rossija 1 z roku 2015 Varšavská smlouva bránila sovětské spojence před „agresivním“ NATO a sovětská invaze do Československa v srpnu 1968 byla nutná, protože se v zemi chystal ozbrojený převrat. Čeští historici film považují za ukázku novodobé ruské propagandy.

Snímek údajně zachycuje „odtajněné stránky“ dějin vojenského paktu Sovětského svazu a jeho satelitů. Odpovědnost za „události roku 1968“ film přičítá pražské opozici a její „úderné síle“, Klubu 231. Členy organizace, která ve skutečnosti sdružovala politické vězně komunistického režimu a po srpnové invazi byla zakázána, byli podle Sinělščikova odsouzení esesáci, fašisté a kolaboranti. Podle snímku nešlo o žádné opozičníky, ale spíše o „žoldnéře“.

„NATO se chystalo vtrhnout do Československa, do Prahy. Byly tam už připravené jednotky,“ tvrdí ve snímku poslední náčelník štábu sil Varšavské smlouvy Vladimir Lobov z let 1989-90, který se invaze v roce 1968 zúčastnil jako kapitán. Jeho tankisté podle filmu obsadili pražské mosty, ministerstvo vnitra, generální štáb a další klíčové pozice.

Jako pamětník sovětské okupace mohu potvrdit, že jsou výše uvedená tvrzení o nutnosti v roce 1968 intervenovat proti Alexandru Dubčekovi a Pražskému jaru jen pokračováním sovětské doktríny „omezené svrchovanosti“.  Na československých hranicích se v srpnu 1968 shromažďovala pouze vojska Varšavské smlouvy (Sovětského svazu, Východního Německa, Polska, Maďarska, Bulharska a Polska).  Jediné Rumunsko tehdy odmítlo poskytnout své vojáky pro intervenci. Češi a Slováci to oplatili Rumunům tak, že v létě roku 1969 na svou cestu k moři masivně zamířili na rumunské pláže, zatímco Bulharsko v kurzu nebylo.

Miloš Zeman se zlobí oprávněně. Nicméně, je to přesně v duchu ruské imperiální politiky. Když Zeman hovoří o nutnosti zrušit sankce proti Rusku a ruské odvetné sankce, hovoří o ruské anexi Krymu jako o „hotové věci“, ruská propaganda toho využije a zapěje na „internacionální pomoc Československu v roce 1968“.  Mimochodem, poškození omítky budovy Národního muzea střelbou sovětských tanků a kulometů na Václavském náměstí v Praze v srpnu 1968 bude definitivně odstraněno až po rekonstrukci budovy, která právě probíhá.

Sovětská intervence však za sebou zanechala i více jak stovku civilních obětí z řad československých obyvatel a na základě smlouvy o "dočasném pobytu" sovětských vojsk nás sovětská armáda okupovala přes dvacet let. Na československém území pak byly rozmístěny taktické jaderné zbraně. Pokud ruská armáda připomíná údajnou "družbu" se sovětskými vojáky těsně po okupaci, je to naprostá lež. Navíc by nám mělo být ruské zkreslování historie i výstrahou k obezřetnosti, co se Ruska jako jaderné velmoci týče.

Uvidíme, jakým způsobem Zeman na ruskou armádní provokaci zareaguje. Nicméně, je podle mého jenom dobře, že jsou hranice Ruska po roce 1989 zase o několik set kilometrů dále na východ od našeho území a blíže Moskvě.

Autor: Jan Bartoň | středa 22.11.2017 8:05 | karma článku: 31,69 | přečteno: 1997x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 29,54 | Přečteno: 590x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,31 | Přečteno: 2711x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,75 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,75
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články