Zeman Babišovi pomáhá? Hlavně kvůli sobě.

6. 11. 2017 8:04:18
Miloš Zeman a Andrej Babiš jsou vesměs líčeni jako „spojenci“ a napadáni těmi, kteří v tomto spojenectví vidí „konec demokracie v Česku“. Tak jako vždy je na tom jen půlka pravdy.

Miloš Zeman si opět „zaspekuloval“ a v rozhovoru pro TV Barrandov prohlásil, že nevidí žádný rozdíl mezi vládou s důvěrou a vládou bez důvěry. Obě totiž mohou vládnout maximálně čtyři roky. To je samozřejmě opět krásný příklad toho, jak Zeman provokuje. Sklidil za to kritiku nejen od známých a vytrvalých odpůrců jakým je Miroslav Kalousek. Tuto Zemanovu představu odmítl dokonce jeho údajný „spojenec“ Andrej Babiš, který nyní sestavuje svůj menšinový kabinet.

Po volbách v roce 2013 vznikla situace, kterou tehdejší předseda ČSSD a pozdější premiér Bohuslav Sobotka popsal takto: ČSSD a hnutí ANO si „zbyly“ a nebylo možné sestavit funkční vládu bez koalice ČSSD a ANO. Důraz kladu ale nikoliv na slůvko „zbyly“, ale na slůvka „volby v roce 2013“. ČSSD tehdy skončila první na pásce jen s malým odstupem od druhého hnutí ANO. Do vlády vstoupila i KDU-ČSL, která se po třech letech opět dostala do poslanecké sněmovny. První dvě strany přečetly výsledek voleb 2013 jako vzkaz voličů vytvořit takovou vládu a vytvořily ji. Personální problémy tehdy málem ohrozily jmenování Bohuslava Sobotky premiérem. Nicméně, Sobotka „lánský puč“ přestál a nakonec se dočkal a Zeman ho jmenoval premiérem.

Volby 2017 vytvořily novou situaci. Většinová dvoukoalice může vzniknout spojením ANO a ODS, mohou vzniknout i trojkoalice s ANO. Nicméně, letošní volební výsledek je ovlivněn tím, že všechny malé strany (těch máme v poslanecké sněmovně osm) nechtějí do koalice s ANO. Oficiálně proto, že byl Babiš obviněn z dotačního podvodu a s takovým člověkem přeci nelze sestavovat vládu. Neoficiálním důvodem je však obava z toho, že jim vládní angažmá nejen nepomůže, ale mohlo by je v očích jejich voličů poškodit. Malé strany totiž investovaly velmi mnoho do vymezování se vůči Andreji Babišovi a nechtějí udělat vlastně nezbytný krok, a to opustit předvolební rétoriku a převzít část vládní odpovědnosti.

V případě ČSSD a lidovců to chápu. Tyto strany doplatily na „vymezování se“ vůči svému koaličnímu partnerovi a zejména pokus ČSSD o kriminalizaci svého hlavního koaličního partnera této straně nejen že volby nevyhrál, ale naopak vedl k jejímu nejhoršímu volebnímu výsledku v celé historii sociální demokracie. ODS zatím jen pokračuje v předvolební rétorice a je pro ní hlavní překážkou právě kriminalizace Babiše policií ČR.

Menšinový kabinet je proto v této situaci východiskem z nouze. Je řešením, které na ANO „zbylo“. Zeman se již mnohokrát vyslovil tak, že Babiše jmenuje premiérem poprvé i podruhé. Tlačí tak na politické strany, aby s hnutím ANO začaly jednat. Další Zemanovy záměry ponechat menšinovou vládu vládnout bez důvěry celé čtyři roky jsou zbytečnou ukázkou toho, že se Miloš Zeman nedostatečně kontroluje.

Připomeňme si letošní demisi/nedemisi Bohuslava Sobotky v květnu. Po té, co Sobotka oznámil, že podá demisi, si Zeman pustil pusu na špacír a „vyzradil“ opět na TV Barrandov, jak bude postupovat. Řekl, že Sobotkovu demisi přijme, na jeho místo jmenuje buď Luboše Zaorálka či Milana Chovance a ve funkci ministra financí ponechá Andreje Babiše. Sobotka pak odmítl rezignovat a zažili jsme další vyhrocení situace ve vládě a odvolání Babiše. Pokud by tehdy Zeman prostě a jenom mlčel a vyjadřoval se diplomaticky a nikoliv velkohubě, mohl být osud Sobotky zpečetěn už v květnu. Na druhou stranu, díky tomu nastal v ČSSD personální chaos a voliči nevěděli, kdo v ČSSD doopravdy vládne.

I v současné situaci, kdy Zeman tvrdí, že je o něm známo, že pracuje s Ústavou „tvořivě“, vytváří sice na malé strany jistý tlak, současně však staví Babiše do nezávidění hodné pozice toho, kdo „realizuje“ Zemanovy představy. Nemyslím si totiž, že naprosto všichni voliči ANO jsou současně budoucí voliči Miloše Zemana. Pokud Zeman sází „na jednu kartu“ a myslí si, že všichni voliči ANO budou i jeho voliči, může se velmi mýlit. Navíc, Andrej Babiš cítil dokonce potřebu odmítnout možnost toho, že by vládl se svou menšinovou vládou bez důvěry.

Navíc, Miloš Zeman může zatím o tom, že by případnou vládu Babiše bez důvěry ponechal v úřadu celé čtyři roky taky jenom teoretizovat. Nejprve musí totiž udělat velmi důležitý krok. Musí vyhrát prezidentské volby, což sice není nereálné, ale zdaleka není jisté. Není to tudíž tak, že Zeman Babišovi ve všem pomáhá. Zdá se mi, že Zeman dělá politiku stále jenom tak, že chce především uspět on. Proto se bez problémů domluvil s Václavem Klausem a proto nyní nadbíhá i Babišovi. Jsou to de facto spojenci „z donucení“. Malé strany jim to svou politikou sice velmi usnadňují. Nicméně, zatím to Zemanovi vychází podle plánu.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 6.11.2017 8:04 | karma článku: 23.38 | přečteno: 1521x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 609 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3390 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3137 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 175 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 203 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 609 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.54 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...