Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby: Nikdo vítězi voleb neblahopřál

Zažil jsem už od roku 1990 mnoho svobodných voleb. Letošní výsledek je v mnoha směrech „revoluční“. Poražení vítězi voleb nedokázali - pokud jsem si všiml správně - ani poblahopřát, tak moc jim Andrej Babiš leží v žaludku.

Je paradoxní a svým způsobem i morálně velmi problematické, když po oznámení konečných výsledků voleb či v okamžiku, kdy již bylo jasné, kdo volby vyhrál, nedokázal nikdo z poražených lídrů volebních stran vítězi voleb poblahopřát. Viděl jsem spoustu kyselých obličejů a prohlášení ve stylu - co jsme říkali před volbami, říkáme i po nich.

Z povolebních prvních reakcí politiků to byli pouze komunisté, kteří se proti ANO a Andreji Babišovi nevymezovali nekompromisně. Lídr SPD Tomio Okamura byl zase jediný, který vyjádřil ochotu být ve vládě. Lubomír Zaorálek dovedl ČSSD k nejhoršímu volebnímu výsledku za existence samostatné České republiky. Mírně oslabila i KDU-ČSL. TOP 09 a STAN se musely téměř až do konce sčítání obávat o to, zda překonají uzavírací pětiprocentní klauzuli.  

Když první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek oznámil, že by považoval za logické, aby ANO oslovilo své stávající koaliční partnery jako první, ČSSD i lidovci začali opět docela slušně mlžit a hovoří o „programových průnicích“ s tím, že ve vládě nebude trestně stíhaný člověk. Tento požadavek lze splnit poměrně jednoduše  tím, že dozorující státní zástupce vyslyší stížnost Andreje Babiše i Jaroslava Faltýnka a stíhání zruší. Zcela zřejmě bude rozhodování státního zástupce v této záležitosti vrcholným politickým rozhodnutím. Pokud rozhodne o zastavení stíhání, nebude totiž existovat žádná formální překážka k tomu, aby stávající půdorys koalice byl obnoven. Že by tato staronová koalice mohla být konečnou pro ČSSD i KDU-ČSL , protože by ČSSD i lidovci byli v takové vládě v menšině, je také zřejmé. Pokud by státní zástupce rozhodl o pokračování stíhání Babiše i Faltýnka, zřejmě by se otevřela cesta pouze k menšinové vládě ANO s tichou podporou SPD a možná i komunistů.

Druhá strana v pořadí, a to ODS, zatím jednoznačně tvrdí, že odchází do opozice. Vzhledem k tomu, že v ODS jsou stále i velmi ambiciózní lidé, nevylučuji, že se situace v ODS může časem změnit a v ODS převáží snaha získat vládní postavení. Mohlo by se tak stát po cca ročním experimentu s menšinovou vládou vedenou Babišem. Podobně jako v případě lidovců a ČSSD by však spolupráce ODS s ANO mohla vést k poklesu voličských preferencí a právě tato obava bude stát na straně Petra Fialy, stávajícího předsedy ODS. Fialovi je nutné jako zásadní plus přičíst to, že vytáhnul ODS z jednociferného na dvouciferný výsledek a nejméně rok má tedy čas ukázat, že bude pro ODS stále přínosem.

Piráti jsou ve sněmovně díky podpoře, které se těší u mladých lidí. Nemusejí nikam spěchat, jejich voliči jsou mladí a mají čas. Toho se naopak nedostává voličům KSČM. Staří členové postupně odcházejí, a i když KSČM má i mladé členy, není jich dost k tomu, aby zabránili propadu volebního výsledku. Trend sestupu výsledků KSČM se čekal již i dříve, ale loňské krajské volby i letošní volby do poslanecké sněmovny ukázaly, že je tu. Vymlouvat se na „odsání“ voličů Babišem je sice možné, ale jenom proto, že se jedná o voliče, kteří už nemají pevnou vazbu na svou stranu z let před rokem 1989. Žádný přesvědčený komunista přeci nemůže volit miliardáře Babiše, a to ani kvůli Babišovu členství v komunistické straně nebo jeho spolupráci s StB.

Pád ČSSD jen kopíruje podobný výsledek sociální demokracie v holandských volbách, dokonce přibližně v tom samém rozsahu pádu zhruba z 20% na nynějších 7%. Vždy jsem se podivoval nad tím, že ČSSD pojala volby jako souboj s Babišem, v němž je ČSSD vzorem morálky a odpovědnosti a Babiš obyčejný zločinec. Ukázalo se, v souladu s mým přesvědčením, že to byla naprosto chybná předvolební strategie, protože i voliči ČSSD nejsou úplní hlupáci a tři roky společné vlády ČSSD s Babišem ocenili tím, že od ČSSD prchli a řada z nich buď k ANO, nebo k SPD.

Souhlasím s názorem některých politologů, že Babiš má nyní relativně slušné postavení k tomu, aby mohl v případě déletrvajícího bojkotu svých nabídek na spolupráci svým bývalým koaličním partnerům, vytvořit menšinovou vládu. To byla ostatně cesta, kterou byl nucen projít i Mirek Topolánek po velkém volebním zisku v roce 2006, který ale nestačil na vytvoření většinové vlády. Domnívám se, že po půl až jednom roce se v poslanecké sněmovně vytvoří většina, která povede k vytvoření koaliční vlády. Samozřejmě se do sestavování vlády promítne i právě probíhající kampaň k volbě prezidenta. Její výsledek pak usměrní některé politiky k tomu, aby byli „státotvorní“. Velmi dobře to zná Miroslav Kalousek. A ten zcela jistě ještě neřekl poslední slovo.

Autor: Jan Bartoň | neděle 22.10.2017 9:01 | karma článku: 38,04 | přečteno: 5685x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2670x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články