Horáček chce odpouštět penále z dluhů

Michal Horáček se blýskl svým návrhem, aby stát odpustil dlužníkům penále z dluhů.  Už o tom prý jedná i s politickými stranami.

Horáčkův záměr se týká pokut a penále k dluhům, které mají fyzické osoby vůči státu. „Spousta těchto pohledávek je stejně nedobytných a tyto dlouhá léta se táhnoucí dluhy brání návratu lidí do běžné ekonomiky, takže ani nemohou platit daně, a stát tak nepochybně přichází o spoustu peněz,“ uvedl. Horáček řekl, že lidé do dluhových pastí často padají z banálních důvodů, kdy například opomenou úřadům zaplatit nebo mají s placením zpoždění. „Často se stane, že z banálního malého dluhu to naroste kvůli penále do nesplatitelných nároků,“ podotkl.

Přesně tento Horáčkův záměr patří do kategorie, kvůli níž nepovažuji přímou volbu prezidenta v Česku za adekvátní roli prezidenta. Místo reprezentanta státu se kandidáti na tento úřad v přímé volbě snaží zviditelnit za každou cenu.  Co se má kandidát na prezidenta zabývat takovými nápady?

Zcela jistě Horáčkův nápad souvisí s pozicí prezidenta v našem ústavním systému, která mu umožňuje dávat milost lidem ve vazební věznici i v ostatních „nápravných zařízeních“.  Hodně lidí si myslí, že tato možnost spadá do kategorie výsad, které by prezident mít neměl, občas se o tom diskutuje. Nicméně, právě současný prezident Miloš Zeman s milostmi velmi šetřil, aby nakonec omilostnil sólokapra, Jiřího Kájínka.

To, že řada lidí do dluhů nejen vůči státu spadne z banálních důvodů a dluh pak díky penále naroste do obrovských rozměrů, je či byla pravda.  Právě v tomto volebním období však byla pravidla exekucí docela dost zpřísněna a exekutoři se dokonce bouřili, že „zahynou“. Pokud je mi známo, nezahynul z exekutorů nikdo, jenom už nelze z dlužné stokoruny vytřískat tisíc krát víc jako v minulosti.

Není vůbec radno pokoušet se ve společnosti vytvářet hysterii o „nesnesitelných podmínkách“ při správě dluhů. Každý gramotný občan tohoto státu si musí být vědom toho, že se dluhy musí splácet a že půjčovat si nad své možnosti nebo neplatit „drobné“ dluhy se nevyplácí. To jen naši politici žijí vesele na dluh a k placení dluhů se příliš nemají.

Řada měst ostatně některé dluhy deset a více let staré odepíše, protože jejich vymáhání je nerentabilní. Generální pardon na dluhy či penále z dluhů ale považuji za populistický nápad podobně, jako nápad „sbírat dalším kandidátům podpisy“, což byla také Horáčkova „myšlenka“.

Postupně opět zjišťuji, že „nadějní“ konkurenti Miloše Zemana nevydrží s nervy a vymýšlejí ptákoviny.  Snad právě proto může být Zeman zatím docela v klidu.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 14.9.2017 12:55 | karma článku: 37,63 | přečteno: 3425x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 31,97

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

13.3.2024 v 8:00 | Karma: 34,43

Jan Bartoň

Ukrajina nemá zbraně a vojáky

1.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,76

Jan Bartoň

Macron není Fico?

27.2.2024 v 12:00 | Karma: 35,03
  • Počet článků 2650
  • Celková karma 31,93
  • Průměrná čtenost 2023x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články