Zaorálek agitoval v Národním divadle

Zdá se, že i ČSSD ve volební kampani přitahuje Národní divadlo jako magnet. Lidovecký ministr kultury Daniel Herman to považuje za „nevhodné“.

Šéf diplomacie navštívil na pozvání odborových organizací ve čtvrtek dopoledne historickou budovu, pronesl projev a následně vedení scény kritizoval, že neví, kam směřuje. Kvůli návštěvě se přerušily dvě zkoušky. Ředitele divadla Jana Buriana to překvapilo. Podle něj Zaorálek neoprávněně narušil zkoušky a jeho návštěva byla i v rozporu s bezpečnostními předpisy. O termínu návštěvy navíc ministr ani jeho administrativa ředitele neinformovali. Burian LN sdělil, že na schůzku nebyl pozván on ani nikdo z vedení divadla. To má dnes vydat k incidentu prohlášení.

Ředitel Burian LN řekl, že kromě jiného došlo k porušení bezpečnostních nařízení. „Zdá se, že šlo o předvolební agitaci včetně neoprávněného a nikým neschváleného narušení zkoušek. Na jeviště a do jeho zázemí je například vstup cizích osob zakázán z bezpečnostních důvodů, což odboráři dobře vědí,“ uvedl Burian.

Hovořit o předvolební agitaci Lubomíra Zaorálka na půdě Národního divadla jako o „incidentu“ je zajímavá novinářská zkratka. Kritika ministra kultury Hermana za lidovce je rovněž klasicky korektní. Volební lídr ČSSD Zaorálek podle zprávy kritizoval vedení scény, že „neví, kam směřuje“.  V tomto ohledu si ostatně sociální demokraté a lidovci nemají co vyčítat.  KDU-ČSL má ve svém volebním programu dokonce vytvoření dalších dvou „národních divadel“ v Brně a Ostravě.

Ostatně, lidovci a sociální demokraté se v končící vládě nejvíce zasloužili o další socializaci Česka. Prostřednictvím státem ovládaných institucí jakým je například i Národní divadlo, se snaží prosazovat své stranické zájmy. Podle zprávy LN byl členem Zaorálkovy „delegace“ v Národním divadle i poslanec ČSSD František Adámek, který opakovaně vyzývá k odvolání ředitele Národního divadla.

Česká vláda právě dnes rozhodla o zvýšení platů učitelů o 15% a ostatních státních zaměstnanců o 10%.  Ministr financí Ivan Pilný sice v pořadu OVM 10. 9. 2017 hovořil o tom, že na takové přidání nejsou v rozpočtu peníze, ale nakonec vláda o avizovaném zvýšení platů rozhodla. Pilný navíc oznámil, že kvůli tomuto zvýšení platů „opravil“ očekávané příjmy státního rozpočtu o 21 miliard korun proto, aby mu očekávaný schodek rozpočtu „vyšel“ 50 miliard korun.

Strany vládní koalice tak bez jakýchkoliv skrupulí ruinují státní rozpočet a vměšují se do činnosti státních institucí – viz Národní divadlo.  Anketa, kterou uvádí novinky.cz mezi čtenáři ukazuje, že čtenáři mají více „rozumu“ než vládní sestava a s oznámeným zvýšením mezd státním zaměstnancům téměř dvě třetiny čtenářů nesouhlasí.  Předvolební korupce však běží na plné obrátky a neexistuje v současnosti jediná relevantní politická strana, která by se odvážila proti této politice vystoupit.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 11.9.2017 10:41 | karma článku: 19,58 | přečteno: 517x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99