Učitelé chtějí stávkovat

Učitelské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost jako výstrahu vládě, která se jim „zdráhá“ zvýšit platy o 15%. Odbory požadují takový růst učitelských platů, aby jejich průměr byl na úrovni 130% průměru ČR.

Zvyšování platů téměř na konci mandátu současné vlády je nepochybně součástí předvolební kampaně.  Poslední koaliční jednání o této záležitosti proběhlo tak, že oficiální předseda hnutí ANO Andrej Babiš a předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek nedostali pozvánku. Zcela jistě v důsledku kauzy Čapí hnízdo a žádosti policie o zbavení imunity Babiše a Faltýnka. ČSSD usoudila, že jsou Babiš i Faltýnek vinni a počítá s tak zvanou presumpcí viny.

Ministr financí Ivan Pilný prohlásil v ČT, že na avizované zvýšení učitelských platů nejsou v rozpočtu peníze, protože by se zvýšil plánovaný schodek rozpočtu na letošní rok. ČSSD a KDU-ČSL ale tlačí na přidání za každou cenu a je velmi pravděpodobné, že společně zvýšení platů ve vládě protlačí.

Česko nyní zaplavily billboardy ČSSD, na kterých Lubomír Zaorálek vyhlašuje „válku“ nízkým platům. Pokud toto není důkaz předvolebních úplatků, pak už nic. Nicméně, v současné fázi ekonomického cyklu s prakticky nulovou nezaměstnaností, se žádná strana neostýchá platy dramaticky zvyšovat.  Pravicové na to jdou formou snižování daní nebo odvodů do sociálního zabezpečení, levicové touží po vyšších odvodech z vysokých mezd, což je princip tak zvaného progresivního zdaňování mezd a platů. Nyní se však už ani ČSSD k tomuto nápadu hlasitě nehlásí. Nejprve byl pro sociální demokracii vysoký plat kolem čtyřiceti tisíc, nyní už mluví o dvojnásobku. Novým „hitem“ se pro ČSSD stává obecně zvyšování platů i pomocí zvyšování minimální mzdy.

Je možná dobře si připomenout, že dnešní ekonomické problémy Řecka byly založeny před mnoha desítkami let. Tehdy za vlády PASOK – řeckých socialistů – se řecké platy „utrhly“ ze řetězu a odchod od drachmy k euru po jeho zavedení tento proces završil. Díky tomu se řecké důchody podobaly těm německým, i když výkon řecké ekonomiky za německou víc jak pokulhává. Proto bylo nutné v rámci úsporných „balíčků“, se kterými nakonec souhlasila i současná levicová řecká vláda, řecké důchody seškrtat. Logicky, díky drahotě v Řecku se tak důchodci dostali pod ekonomický tlak a stěžují si.

Politika ČSSD usiluje svou „válkou“ nízkým platům o takové zvyšování mezd a platů, které neodpovídá růstu produktivity práce. To podle všeho může skončit podobně jako v Řecku, tj. vyšší inflací, která si ze zvýšení platů „uloupne“ desítky procent. Při sledování zpráv na ČT si v souvislosti se zvyšováním platů podnikatelé uvědomují, že zvyšují platy o řád více, než by odpovídalo růstu produktivity práce. Nutí je k tomu jednak nutnost udržet si své zaměstnance a také politika vlády, která masivně podporuje přidávání státním zaměstnancům. A opět jsme u toho, že státní zaměstnanci patří k nejspolehlivějším voličům a dokáží to stranám, které jim přidávají, vrátit formou volebního hlasu.

Očekávám, že Pilný nakonec podlehne a „upraví“ výhled příjmů do konce roku tak, aby se alespoň nějaké zvýšení mezd konalo. Nikdo z vlády totiž nebude chtít mít v ruce Černého Petra, který odmítl před volbami do poslanecké sněmovny voličům přidat.

 

Autor: Jan Bartoň | středa 6.9.2017 13:19 | karma článku: 28,97 | přečteno: 1205x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,80

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

13.3.2024 v 8:00 | Karma: 34,43

Jan Bartoň

Ukrajina nemá zbraně a vojáky

1.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,76

Jan Bartoň

Macron není Fico?

27.2.2024 v 12:00 | Karma: 35,03
  • Počet článků 2651
  • Celková karma 31,91
  • Průměrná čtenost 2022x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články