Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdyby bylo na mně, zakázala bych konzumaci alkoholu

Velmi se mi nelíbí, že jsme jako země velmi liberální, pokud se týče konzumace alkoholu. Nikdo si nechce uvědomit, že se jedná o rozšířenou drogu, vůči níž jsme tolerantní

Motto "Tvé oči budou hledět na nepřístojnosti, z tvého srdce budou vycházet proradné řeči. Bude ti, jako bys ležel v srdci moře, jako bys ležel s rozbitou hlavou. "Zbili mě a nic mě nebolí, ztloukli mě a nevím o tom. Až procitnu, vyhledám to zas a zase." (Přísloví 22 - 23, Slova moudrých, Nevysedávej u vína, 23.33, 23.34, 23.35)

Kdyby bylo na mně, zakázala bych u nás alkohol. Vím, že to není možné, přesto bych konzumaci alkoholu zpřísnila. Jako země jsme dosti tolerantní vůči těm, kteří jsou pravidelnými pijáky, neb je u nás alkohol lehce dostupný. A nejen dostupný, je i levný. Proto se u nás pije jako o závod a policie velmi často musí řešit přestupky či trestné činy, jež jsou spojené s alkoholem. Nikdo příliš nekontroluje, že alkohol už konzumují děti na základních školách, o studentech středních škol ani nemluvě. Mladá generace se snad neumí bavit jinak než kalením, ale neplatí to jen o mladých lidech.

Když jsem byla v pubertě, chození na diskotéky patřilo k mým oblíbeným zábavám. Chodily jsme na ně s kamarádkami rády. Ale nikdy jsme tam nekonzumovaly alkohol, ani si nejsem jistá, zda se tam nějaký prodával. Všichni tam zpravidla pili džus, nechodili jsme na diskotéky, abychom se tam zlili pod obraz, chodili jsme tam poslouchat nejnovější hity ze Západu a také tančit. 

Dnes když se kolem sebe dívám, podezírám spoustu lidí z nadměrné konzumace alkoholu. On se totiž alkohol dosti podepisuje na celkové vizáži člověka. Někomu naroste břicho, někdo je celý odulý v obličeji, krvavé oči, vrásčitá pleť s nezdravou barvou, jež svědčí o špatném životním stylu. Nepijí jen náctiletí a školní mládež, alkohol najdeme mezi učiteli, lékaři, rovněž mezi umělci se jich vyskytuje bezpočet. Najdeme jej i mezi herci, o nichž se domnívám, že přemíru stresu kompenzují alkoholem v jakémkoli množství. A jejich vizáž o tom vypovídá. Když vidím obličeje některých z nich a porovnám je s tím, jak vypadali před lety, na mnohých je patrné, že odulost a krevnatost obličeje spolu s pytli pod očima získali díky alkoholu. Někteří se tím ani netají.

Myslím si, že jakákoli osvěta u nás snad ani neexistuje, lidé si navykli alkohol brát jako nedílnou součást svých volných chvil. A to je hodně špatně. K alkoholu mám vztah záporný, protože jsem poznala, jak může totálně zničit člověka. Byla jsem provdaná za muže, jenž pracoval jako pilot kapitán velké letecké společnosti. Když nikam neletěl, strávil volné dny jen pitím, někdy dokonce odjížděl do práce opilý, ale nikdo jej na pracovišti nekontroloval, on na to spoléhal. Alkoholik postupně hrubne, přestává jej cokoli zajímat, přestává o sebe dbát a nedokáže si představit svůj život bez berličky. Nebezpečné berličky, která jej nakonec zabije. Pohřbí v něm jakýkoli smysl, proč tu je, pohřbí v něm jakékoli ideály, některý alkoholik zchátrá natolik, že končí na ulici jako bezdomovec. A i tam pokračuje ve své obsesi, dokud se neupije k smrti.

Nejhorší je vidět, že i mezi reprezentanty naší země najdeme takové, na nichž je konzumace alkoholu víc než zřejmá. Dělají ostudu nejen u nás, ale i v zahraničí, které se baví tím, co opilý politik v České republice ztropil, jakou ostudu způsobil. Opět musím konstatovat, že ryba páchne od hlavy. Přijede-li představitel země navštívit nějakou firmu a při této návštěvě potřebuje konzumovat alkohol, kde to jsme? Někdo nazývá  svou opilost virózou, to jen svědčí o charakteru osoby, jež něco takového tvrdí. Jí není ani za mák trapné něco takového prohlašovat a domnívat se, že jsou všichni v národě tak hloupí, aby tomu uvěřili. Opilý politik s "virózou" si  občany plete s ruskými mužiky, kteří se stejně jako on jen dokázali zlít kvasem či něčím podobným a pak jim bylo lhostejné, jak se chovají, co v opilosti plkají. V zahraničí máme punc opilců, na nejvyšších postech se u nás pěstuje hospodská politika a je to patrné. 

Velmi se mi nelíbí, že se problémům s alkoholem věnuje tak málo. Někdo kritizuje užívání drog, ale copak nikomu nedochází, že alkohol je také droga? Copak nikomu nedochází, že bychom měli přijmout opatření, jež by eliminovala konzumaci alkoholu, jež by přísně postihovala pití u školních dětí či studentů středních škol, jimž ještě nebylo osmnáct? Že by se hranice, kdy je pití alkoholu povoleno, měla posunout třeba do věku 21 let? Nebo je to každému všechno jedno, protože ve hře jsou peníze, které z výroby a prodeje alkoholu plynou? 

Někdo si může myslet, že jsem jaksi mimo mísu, když se tak vehementně vyjadřuji vůči alkoholu, jenž za drogu považuji. Ale alkohol se přece jako droga chová a ničí životy lidí. A když už si alkoholik zničí své zdraví, očekává, že jej z této žumpy vytáhnou lékaři. Ti, kteří léčí lidé se závislostmi na alkoholu, by mohli vyprávět, mohli by uvést nesčetně příkladů, proč by se měli lidé alkoholu vyhýbat. Já bych jej buď zakázala úplně, nebo bych jeho cenu neúměrně zvýšila. Aby nebyl cenově dostupný pro každého, aby jej nekonzumovali děti a náctiletí, kteří se baví tím, že se někde opili, a co vyváděli. A protože se žádný postih nekonal, s jídlem dostanou chuť a trávit čas s alkoholem se jim líbí víc než dost. Dostanou se velmi brzy do závislosti, již není lehké léčit. Mnohým vyléčeným alkoholikům stačí málo, aby se do závislosti dostali znovu. A přitom by stačilo jen málo. Zavést přísnější tresty pro všechny, kteří se díky alkoholu něčím proviní, zavést postihy pro rodiče dětí, které pijí alkohol, zvýšit ceny alkoholu a celkově zpřísnit podmínky. Jinak se z tohoto problému nikdy nedostaneme...

Autor: Helena Vlachová | čtvrtek 24.8.2017 6:48 | karma článku: 12,89 | přečteno: 874x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,89 | Přečteno: 677x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 22,93 | Přečteno: 1655x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,40 | Přečteno: 1676x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máte doma středoškoláka? Bojuje s angličtinou?

Tímto dnešním blogem bych chtěla pomoci těm žákům a studentům, kteří mají smůlu, že mají na angličtinu diletanta.

13.4.2024 v 10:02 | Karma: 37,17 | Přečteno: 5875x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Když matka ničí své dítě

Rozpadne-li se partnerský vztah či manželství a zůstanou-li z něj děti, měl by se zájem přenést především na ně. Děti by měly rozpadem vztahu rodičů trpět co nejméně. Ale vysvětlujte to některým matkám.

7.4.2024 v 7:29 | Karma: 19,33 | Přečteno: 976x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,04
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik