Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Amerika je zděšena z nástupu rasistů

Všechna anglo-americká média mají nyní jedno hlavní téma.  Donald Trump je buď skrytý, nebo  jasný fašista a rasista. Najednou se diskutují věci, o kterých liberální Amerika nerada slyší.

V souvislosti s pochodem příznivců krajní pravice v americkém městě Charlottesville (na iDnes.cz zde nebo na msn.com zde ) se liberální Amerika ostře vymezila vůči Donaldu Trumpovi. Nejprve kvůli tomu, že důrazně neodsoudil násilí spáchané krajně pravicovými jednotlivci vůči svým odpůrcům, což mělo za následek smrt jedné ženy. Poté, když Trump násilí odsoudil, mu liberálové vyčítali, že tak učinil pozdě (dokonce mu změřili, že zatímco na cosi reagoval na twitteru během minut, v tomto případě mu to trvalo dva dny). Trump se pak obořil na média, že i když se jasně proti násilí vyslovil, stejně ho média dál kritizovala.

Pak se Trump vyjádřil k událostem v Charlottesville tak, že za explozi násilí mohou obě strany, tj. jak krajně pravicoví demonstranti, tak jejich levicoví odpůrci. Toto jeho prohlášení vedlo k dramatickým stanoviskům řady demokratických i republikánských politiků. Komentáře se vyjadřovaly i tak, že Trump srovnal činy krajně pravicových i krajně levicových skupin jako „první prezident USA“.

Z porovnání levicového a pravicového extremismu v USA stojí za zmínku například toto:

Antifa a Černý blok - krajní levice současnosti - jsou aktivní v pouličních rvačkách a škodách na majetku, což, jakkoli zavrženíhodné, není domácí /americký/ terorismus - říká J. J. MacNab, zabývající se programem extremismu na universitě George Washingtona. Podobně i epizody extrémního násilí jistě existují na levici - nedávná střelba na baseballovém zápase kongresmanů ve Virginii nebo bombový útok na sídlo Republikánské strany v Severní Karolině.

Ovšem, podle statistik za posledních dvacet pět let, akce pravicových extremistů byly dopravázeny větším počtem mrtvých než akce levicových extremistů, a to podle databází Alexe Nowrasteha z Cato Institutu.  Podle těchto zdrojů bílí nacionalisté, pravicoví extremisté a protimuslimští útočníci a další skupiny způsobily 12 krát větší počty mrtvých a 36 krát více zraněných než akce komunistů, socialistů, zastánců práv zvířat a aktivistů na ochranu životního prostředí.

Podle studie o radikalismu na univerzitě v Marylandu mezi roky 1948 až 2013, 43% násilných činů byla spácháno pod vlivem krajně pravicové ideologie, zatímco 21% pod vlivem krajně levicové ideologie. Zatímco aktivity krajní pravice se zaměřovaly na násilí proti lidem, krajní levice se zaměřovala více na ničení majetku.

Výše uvedené údaje z USA naznačují, že extremismus pravicový má na svědomí více lidských životů, zatímco extremismus levicový se více zaměřuje na ničení majetku právě při pouličních nepokojích, které ne tak dávno zažil Hamburk při schůzce G20. Čísla statistik z USA jsou samozřejmě jedna věc, svět však má s oběma typy diktatur, pravicovou i levicovou, i jiné zkušenosti.

Nacistické Německo systematicky likvidovalo židovské obyvatele z dobytých území v Evropě. Sovětské Rusko a později Sovětský svaz zlikvidoval miliony „nepřátel revoluce“ v pracovních táborech na Sibiři. Miliony lidských životů stála „kulturní revoluce“ v komunistické Číně a miliony obětí měl maoistický režim v Kambodži. Takto bychom mohli pokračovat justičními vraždami v poúnorovém Československu atd.

I když mají pravicoví extremisté na území USA na svědomí více lidských životů než levicoví extremisté, nelze jenom na základě této „matematiky“ tvrdit, že levicový extremismus je méně nebezpečný.  Právě ona argumentace počty mrtvých a závěry, že pravicový extremismus je nebezpečnější, je typickou linkou anglo - amerických médií. Levicový extremismus je zlehčován a považován za něco méně nebezpečného, snad i neškodného.  Právě z tohoto důvodu cítila řada demokratických i republikánských kongresmanů a senátorů povinnost  „rázně se distancovat“ od prezidenta Trumpa, který obě tyto komunity srovnal a obě považuje za nebezpečné.

Za to si už vyslovil spoustu komentářů o tom, že je rasista a fašista.  Média si všímají, že vůdce Ku-Klux-Klanu (mimochodem - to je po dlouhé době přiznání, že tato organizace stále existuje) Trumpovo vyjádření k událostem v Charlottesville ocenil.  I to má být důkaz Trumpova rasismu.

Zdá se mi, že po letech lakování situace v USA na „růžovo“ v souvislosti s volbou prvního Afroameričana Baracka Obamy do prezidentského úřadu, dnes znovu Spojené státy objevují, že existují stále skupiny nadřazující bílou rasu nad ostatní. V éře Obamy se tomu žádná zvláštní pozornost nevěnovala. Ještě za úřadování Obamy se stalo několik policejních akcí s následky usmrcených osob mezi černochy. Obama vždy vyjádřil „porozumění“ a sliboval důkladné vyšetření.

Poslední vlna násilí mezi krajně pravicovými bělochy a rasisty a jejich odpůrci i z krajní levice tak ukazuje, že v USA jsou podobné problémy jako v Evropě. Média s oblibou tvrdí, že krajní pravice byla „povzbuzena“ vítězstvím Donalda Trumpa ve volbách.  Zdá se mi naopak, že vytváření dojmu, že v USA je již rasový problém definitivně vyřešen, jak tomu bylo v éře Obamy, narazilo na srážku s realitou. Podobně jako v západní Evropě i v USA tak zvaná „liberální“, vlastně levicová Amerika, má snahu zlehčovat činy krajní levice a zveličovat stejné činy krajní pravice.  Krajní pravice není horší než krajní levice, protože zabila x-krát víc nevinných lidí. Takové počty jen zatemňují podstatu problému.

Poslední události kolem rasové nenávisti demonstrované srážkami v Charlottesville však dokázaly vyhnat z titulních stránek médií nesmyslné báchorky o „proruském“ Trumpovi.  Nyní jsou média plná Trumpa- rasisty. To je, měřeno realitou, zřejmě mnohem pravděpodobnější než to, že je to agent Kremlu.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 17.8.2017 8:00 | karma článku: 35,22 | přečteno: 3935x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 31,66 | Přečteno: 701x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,35 | Přečteno: 2722x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,80 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,00 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články