Jan Bartoň

Zaorálek žádá Babiše o zásah

29. 06. 2017 8:01:47
Polostátní firma ČEZ prodala byty v Praze-Písnici. Nespokojení nájemníci byli za Lubomírem Zaorálkem v Lidovém domě. Zaorálek vyzval Babiše, aby zabránil „odplutí bytů do daňových rájů“.

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek vyzval šéfa ANO a exministra financí Andreje Babiše, ať využije vlivu v ANO a donutí ministerstvo financí, aby nenechalo odplynout byty v pražské Písnici, které prodal státem ovládaný ČEZ, někam „do daňových rájů“. Babiš opáčil, že za ČEZ nese odpovědnost premiér Bohuslav Sobotka a ministři za ČSSD.

„Vyzývám Andreje Babiše, aby on z titulu své pozice v hnutí ANO pomohl řešit tu situaci a aby vydal takové pokyny a aby ministerstvo financí a příslušný úřad skutečně v těch hodinách, které zbývají, změnily situaci v tom, že stát se přihlásí jako vedlejší účastník řízení do sporu o určení vlastnictví a zároveň požádá o předběžné opatření. To je jediná cesta, kterou můžeme zabránit tomu, aby ty byty odpluly do daňových rájů,“ prohlásil Zaorálek.

Na této situaci je spousta absurdit. Je možné, že postižení nájemníci to vidí trochu jinak a právě jim se nyní Zaorálek snaží zalichotit a podpořit v jejich soudním sporu. Vraťme se proto asi dva měsíce zpátky.

Tehdy, koncem dubna 2017, se prodej bytů ČEZ na vládě neřešil. Hlavním tématem pro Bohuslava Sobotku bylo dostat svého ministra financí a předsedu koaličního hnutí ANO z vlády. V této Sobotkově politice nešlo o žádné byty v Písnici, šlo o to zastavit pád preferencí ČSSD a ukázat, že ČSSD umí s oligarchou „zatočit“. Zaorálek svému předsedovi v ČSSD a premiérovi vlády „kryl záda“. Poté, co se po známých peripetiích podařilo Babiše z vlády vystrnadit, se Zaorálek vyjádřil tak, že „cíl ČSSD odvolat Andreje Babiše z vlády byl dosažen“.

Proto považuji na zcela absurdní prohlášení Lubomíra Zaorálka, aby Babiš „využil svého vlivu“ a vydal pokyny, aby se ministerstvo financí zapojilo do soudního sporu o určení vlastnictví bytů v Písnici. Ve vládě Zaorálek Babiše nechtěl a teď ho vyzývá, aby konal? Současný ministr financí Ivan Pilný požadavek na to, aby se stát stal účastníkem sporu o vlastnictví bytů v Písnici, jednoznačně odmítl.

ČSSD skutečně teče do bot a její politika je naprosto zmatečná. Pro ČSSD je naprosto ponižující, když se teď dovolává Babišova zásahu, když se jasně postavila proti němu a prosadila jeho odvolání z vlády. Ostatně, jak ukázaly již další průzkumy volebních preferencí po odvolání Babiše z vlády od různých společností, politika ČSSD voliče neoslovuje a preference ČSSD se pohybují na úrovni mezi 10 - 14%.

V případě bytů v Písnici by ČSSD ráda obvinila Babiše a ANO z nečinnosti a získala tak pár voličů mezi postiženými obyvateli těchto nájemních bytů. Možná, že v ČSSD probíhají i spekulace dosáhnout toho, aby byty v Písnici byly politicky využity podobně jako prodej bytů OKD vládou Vladimíra Špidly s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou. Tak či tak, volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek si vůbec neuvědomuje absurditu toho, když se na „démona Babiše“ obrací se žádostí o „zásah“ proti Ivanu Pilnému. Je zřejmé, že vše plyne podle předpokladů. Odvoláním se Babišovi rozvázali ruce a může si „jet“ svou volební kampaň. Za prodej písnických bytů viní premiéra Sobotku a ministry za ČSSD. U Pilného intervenovat nebude.

Odvoláním Babiše z vlády se tak ČSSD nezbavila problému Babiš a jeho hnutí ANO. Zaorálkova výzva jen potvrzuje, že i ČSSD chápe, že se Babiše nezbavila. Jenom jí to všechno dochází s velkým zpožděním.

Autor: Jan Bartoň | karma: 36.08 | přečteno: 1265 ×
Poslední články autora