Jan Bartoň

Pryč s toryi, přijměme uprchlíky!

12. 06. 2017 8:06:33
Tímto pokřikem demonstrovali před sídlem britské premiérky odpůrci konzervativců a severoirských unionistů, kteří se chystají podpořit menšinový kabinet Theresy Mayové. Poslední průzkum preferencí už favorizuje labouristy.

Změna společenské atmosféry ve Velké Británii je ohromující. Ještě v den parlamentních voleb před několika málo dny udrželi konzervativci náskok nad labouristy. Po pár dnech již další průzkum uvádí, že by dnes labouristy volilo o šest procent víc voličů než konzervativce. Další propad konzervativců může být i reakcí na těžkou kritiku britské premiérky v médiích za to, že nedodržela slovo a po ztrátě více než deseti mandátů nerezignovala. Dalším důvodem může být i nechuť části voličů konzervativců k plánované podpoře menšinové vlády ze strany severoirských unionistů.

Britská premiérka je i pod tlakem významných představitelů toryů. Former Treasury chief George Osborne - who was fired by May last year - called May a "dead woman walking," and opposition leader Jeremy Corbyn said he was ready to contest another election at any time- volně přeloženo Osborne nazval Mayovou “chodící mrtvolou”.

Nicméně, další členové jejího dosavadního kabinetu, jako ministr zahraničí Boris Johnson, jí vyjadřují podporu. Jednání se severoirskými unionisty údajně probíhá dobře a Mayová chce jeho výsledky oznámit co nejdříve. Ráda by totiž stihla vytvoření nové vlády do 19. 6. 2017, kdy mají být podle plánu zahájeny oficiální rozhovory mezi EU a Británií o Brexitu.

Je jistě pozoruhodné, že i po teroristických útocích v Manchesteru a v Londýně, demonstranti proti Mayové volali „Pryč s konzervativci, přijměme uprchlíky!“ Těsně po druhém teroristickém útoku v Londýně se vůdce labouristů Jeremy Corbyn vyjádřil tak, že se s teroristy má bojovat. Aby však nedošlo k mýlce, Corbyn tím zdaleka nemyslí vyslání expedičního sboru proti Islámskému státu. Oním „bojem“ má být větší důraz na programy, které mají nově příchozí imigranty začlenit do společnosti. To samozřejmě bude vyžadovat další náklady na podporu imigrantů. Zdá se, že právě na takové řešení britská společnost slyší. Podle této koncepce je vina za terorismus nikoli na straně těch, kteří se dopouštějí vraždění, ale na straně společnosti, která s imigranty „špatně pracuje“ a nedokáže je „správně integrovat“. Z podpory britské veřejnosti pro takový typ boje s terorismem je zřejmé, že teorie multikulturalismu je v dnešní Británii masivně zakořeněna.

Je pozoruhodné, že budoucí možná podpora severoirských unionistů menšinové vládě Theresy Mayové vzbuzuje v médiích „obavy“, protože severoirští unionisté mají problém s homosexuálními svazky a s potraty. Postoje unionistů tak evidentně nejsou tím správným „multikulti“.

Jedno je tak zcela jisté. Volební kampaň se vládnoucím konzervativcům zcela vymkla z rukou. Ukázalo se, že Brexit už vlastně vůbec není volební téma a voliči volili v atmosféře strachu po dvou teroristických útocích. Evidentně neuvěřili, že Mayová je tou správnou volbou pro boj s terorismem a výrazně se přiklonili k řešení navrhovaném labouristy - více prostředků na začleňování imigrantů. To je, lapidárně řečeno, víra v to, že lze loajální občany k Británii získat tím, že se imigrantům přilijí další finance na „začleňování“. Ale přesně to se ve státech jako Británie praktikovalo několik uplynulých dekád a přesto, anebo právě proto, se mezi potomky přistěhovalců objevují radikálové ochotni použít teror pro „svatou válku“. Proto je program labouristů předem odsouzen k nezdaru tak jako programy minulé. Bohužel, Mayová žádné řešení ani nenavrhla, a kromě tvrdých slov na adresu teroristů a výzev k „jednotě za náš způsob života“ se na nic nezmohla. Proto je její pozice otřesena a je zřejmé, že toryové už nyní musejí začít hledat nového vůdce.

Autor: Jan Bartoň | karma: 27.66 | přečteno: 1192 ×
Poslední články autora