9,5 roku, konečné řešení a promiň?

29. 05. 2017 8:00:18
V Británii byl odsouzen na 9,5 roku opilý pasažér letadla, který kouřil na toaletě a způsobil požár. Britská novinářka dostala výpověď poté, co žádala „konečné řešení“ teroru. Terorista před činem žádal rodinu o odpuštění.

Zprávy přicházející z Velké Británie jsou jakýmsi podivným koncentrátem toho, co se v této zemi právě teď děje. Poté, co se terorista Salman Abedi odpálil v Manchesteru a zabil 22 lidí, v tom i děti, se novinářka vyjádřila na internetu tak, že požaduje „konečné řešení“.

Byla obviněna z toho, že usiluje o „etnické čištění“ a dostala okamžitou výpověď z práce. Jiná novinářka vyzvala k tomu, aby byly zatčeni a uvězněni „podezřelí z manchesterských útoků“, což bylo komentováno jako „zpátečnické a kontroverzní“.

Média také přinesla zprávu o motivech teroristy. Abediho příbuzná, která si nepřála uvést své jméno, agentuře AP prozradila, že britského mladíka s libyjskými kořeny obzvlášť rozhořčila loňská vražda jeho muslimského kamaráda, kterou „nevěřící“ Britové přešli bez povšimnutí. „Proč se nikdo nerozčiloval, když surově zavraždili Araba a muslima? Jeho hlavním motivem byl hněv,“ vysvětlila Abediho příbuzná žijící v Libyi. Libyjská policie uvedla, že Abedi před činem telefonoval své matce a bratrovi. Chtěl se rozloučit. „Nenechají tě, aby ses s nimi dělil o chléb. Jsou nespravedliví k Arabům,“ tlumočila Abediho příbuzná jeho poslední slova, kterými si stěžoval na zacházení s muslimy a Araby v Británii.

Jak „nespravedlivá“ k Arabům a muslimům britská společnost je, objasňuje následující zpráva.

Terorista Salman Abedi si v letech 2015 a 2016 podle zdrojů britského deníku The Telegraph vzal dvě půjčky po sedmi tisících librách. V přepočtu mu tedy daňoví poplatníci poskytli 424 tisíc korun. Buď jak buď, fakt, že Salman Abedi v Británii nikdy nepracoval a přesto měl prostředky na to, aby opakovaně létal do Libye a pravděpodobně také do Turecka a Německa, ale nasvědčuje tomu, že značné sumy odněkud čerpal. Je dost dobře možné také to, že mu peníze britských daňových poplatníků chodily na účet i v době, kdy prodělával výcvik Islámského státu v Libyi. Naučit se tam mohl i výrobu bomby, kterou na sobě odpálil v koncertní hale. Tomu, že Abedi netrpěl finanční nouzí, svědčí i fakt, že tři dny před útokem poslal mladšímu bratrovi do Libye 2,5 tisíce liber, tedy více než 80 tisíc korun. Dalších 250 liber vybral v hotovosti.

Zato pasažér, který navzdory zákazu kouření kouřil v podnapilém stavu na toaletě letadla a způsobil požár v odpadkovém koši, byl v Británii odsouzen na 9,5 roku. Jeho čin byl vyhodnocen jako obecné ohrožení a kapitán letadla prohlásil, že za svou dvacet let dlouhou kariéru nezažil nebezpečnější situaci. Požár odpadkového koše uhasil profesionální hasič, který byl náhodou mezi cestujícími v letadle.

Shrňme si tedy výše uvedené zprávy. Z nich vyplývá, že ve Velké Británii panují doslova „nesnesitelné poměry“, v nichž musejí tamní obyvatelé žít. Stačí se přihlásit na univerzitu a dostanete půjčku na studium. Nemusíte pracovat a získáte tak i na britské poměry docela slušný „balík“ peněz a můžete dokonce živit své příbuzné v zahraničí. Jestliže ale pod vlivem teroristického činu, co „perzekuovaný“ Abedi provedl, napíšete na twitter , že „potřebujeme konečné řešení“, budete mít problém a dostanete padáka z práce. Ihned vás obviní z toho, že nabádáte k etnickým čistkám a zhlédli jste se v nacismu a jeho konečnému řešení židovské otázky. A pokud se opijete a zapálíte si v letadle na toaletě a způsobíte požár odpadkového koše, dostanete 9,5 roku natvrdo. A aby bylo zřejmé, že i terorista „má srdce“, dozvíte se z médií, že před vražděním v Manchesteru zatelefonoval své matce a požádal jí o odpuštění. Vyplývá z toho vlastně jediné - v demokratické společnosti má i potencionální terorista svá práva a vypadá to tak, že britská společnost umožnila Abedimu nepracovat, slušně si žít a připravit bombu na své náklady. To na „válku s terorem“ rozhodně nevypadá.

Donald Trump ve Spojených státech se alespoň pokusil vydat krátkodobý zákaz vstupu do Států nejprve pro sedm, podruhé pro šest zemí. Federální soudy tento zákaz sice posléze zrušily, statistika cest do USA však údajně vykazuje pro tyto státy pokles o několik desítek procent proti loňskému roku. To se vysvětluje přísnějším režimem na amerických konzulátech v cizině, popřípadě poklesem zájmu o cesty do USA z těchto států. To ostře kontrastuje s pokračujícím pašováním imigrantů do Itálie, kde pobřežní stráž zachraňuje jen za víkend několik tisíc imigrantů na vratkých člunech. Itálie pak „tlačí“ na kvóty u ostatních států EU, ale bez valného úspěchu. Zkušenost z Estonka, které imigranty na základě kvót přijímá, pak svědčí o tom, že až 80% těchto imigrantů již Estonsko opustilo. Evropa nemá realistický plán jak imigraci alespoň omezit když už ne úplně zastavit. Možná by stačilo, kdyby místo „konečného řešení“ představila EU konečně racionální plán, který by současné poměry na hranicích EU výrazně zlepšil. Na rozdíl od amerického prezidenta se však jeví jako téměř jisté, že se evropští lídři o podobná opatření ani nepokusí. Nový francouzský prezident Emmanuel Macron se zmohl pouze na to, že chce omezit příliv imigrantů do Francie z východní, chudší části EU. Jiní mu, zdá se, zase až tak nevadí. A právě o tom to je.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 29.5.2017 8:00 | karma článku: 38.03 | přečteno: 1360x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 492 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3380 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3136 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 487 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 514 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.38 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...