Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ústavním řešením vládní krize jsou předčasné volby

Ústava stanovuje základní pravidla politické korektnosti. Vyřčené slovo je proti tomu zdá se zcela bezvýznamné. A přeci jde v současném sporu prezidenta s premiérem o více než o boj „dobra se zlem“.

Z médií:

1.       Návrh premiéra Bohuslava Sobotky na odvolání Andreje Babiše je v rozporu s koaliční smlouvou, uvedl po pondělním mimořádném jednání s ministrem financí prezident Miloš Zeman. „Předseda vlády nemůže úkolovat prezidenta určováním termínu odvolání,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Sobotka vyzval Zemana, aby respektoval základní zákon ČR a nekladl si další podmínky.

2.     Pokud prezident Miloš Zeman do týdne neodvolá ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše z vlády, jeho kritici v Senátu navrhnou příští úterý projednání ústavní žaloby na hlavu státu. Oznámil to předseda horní komory parlamentu Milan Štěch. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na to reagoval slovy, že vyhrožování prezidentovi je nepřijatelné.

3.       Prezident Miloš Zeman by měl podle lidovců zrušit úplně cestu do Číny a prioritně řešit žádost premiéra Bohuslava Sobotky, aby z vlády odvolal ministra financí Andreje Babiše. Vláda bude Zemanovu cestu, včetně financování, řešit ve středu. Existuje tedy i možnost, že ji Zemanovi ani neschválí.

 

Z výše uvedených výňatků z médií je zřejmé, že ČSSD a lidovci chtějí rukou společnou a nedílnou přenést spor o Andreje Babiše na mezinárodní úroveň. Pokud by vláda skutečně zrušila plánovanou cestu Miloše Zemana do Pekingu poté, co se z ní demonstrativně odhlásili tři ministři za ČSSD, byl by to zásadní úder proti dosavadní politice české vlády výrazně zlepšit hospodářské styky s Čínou.  ČSSD spolu s lidovci tak demonstrují, že pro ně je mnohem důležitější likvidace „třídního nepřítele ve své vládě“ než případný prospěch Česka z ekonomické diplomacie.  

Vyhrožování ČSSD podáním ústavní žaloby je dalším dílkem k tomu, aby byl Zeman v nějakém případném referendu uvnitř ČSSD označen za nežádoucí osobu. Existuje zajisté možnost, že by se našly dvě třetiny senátorů, kteří by takovou ústavní žalobu podpořili. Nalézt 2/3 poslanců, kteří by takovou žalobu posvětili, by však bylo mnohem složitější. A především, evidentně by to znamenalo absolutní ochromení činnosti vlády a parlamentu.

Co z toho všeho vyplývá?  Politik v ústavní pozici musí velmi pozorně vážit slova a nesmí je vypouštět jen tak „do větru“. S podáním demise ministra či celé vlády se nežertuje a nelicituje. Vláda je navíc kolektivní orgán a případná demise vlády je tak z povahy věci záležitostí celé vlády. Pokud jde navíc o tak „úspěšnou vládu“, jak se tím neustále chlubil premiér Sobotka. Hodnota slova premiéra, který nejprve oznámí „překvapivé“ řešení vládní krize podáním své demise, aby poté učinil něco zcela jiného, byla naprosto devalvována. Vše, co se děje nyní, je pokračováním hry na „úspěšnou vládní koalici“, kterou kazí Babiš. Ze strany ČSSD a KDU-ČSL je dosavadní striktní odmítání výpovědi koaliční smlouvy s hnutím ANO zajímavým příspěvkem k politické „stabilitě“. Tímto postojem se snaží hnutí ANO „rozložit“ tak, aby se od svého předsedy Andreje Babiše distancovalo. Zatím bez výsledku.

Požadavek prezidenta republiky Miloše Zemana na to, aby podle dikce koaliční smlouvy nejprve premiér Sobotka vypověděl koaliční smlouvu s hnutím ANO, a teprve po výpovědi koaliční smlouvy je Zeman ochoten Babiše odvolat, je snahou Zemana dosáhnout situace, která tu de facto je, ale Sobotka se jí obává potvrdit de iure.

V Česku se již definitivně uhnízdily „americké manýry“, když před ukončením prezidentského mandátu Václava Klause podal Senát PČR návrh žaloby na Klause z velezrady k Ústavnímu soudu.  Historie se tedy má opakovat a senátoři se připravují na žalobu k Ústavnímu soudu i v případě Miloše Zemana.

Sobotkova ČSSD tvrdí, že by řešením bylo odstoupení Babiše z pozice ministra financí a místopředsedy vlády. To však Babiš odmítá. Stejně by však podle vyjádření Zemana mohlo situaci vyřešit vypovězení koaliční smlouvy ze strany ČSSD.

O nadřazenosti Ústavy nad koaliční smlouvu je zbytečné diskutovat. Na druhou stranu, vládní strany, které nemají premiéra samozřejmě do koaliční smlouvy vtělují instrumenty, které mají premiérovi zabránit konat kroky, které by byly jednostranně nevýhodné pro koaliční strany, které nemají post premiéra. Je moc dobré vědět, že ČSSD se Sobotkou včele  s pomocí KDU-ČSL nerespektuje koaliční smlouvu, kterou dobrovolně podepsala. Nyní se Sobotka a jeho soudruzi pokoušejí právě o vnitro-vládní puč, který jim má posvětit prezident republiky. Ohánějí se Ústavou i s pomocí stran jako jsou TOP 09 a STAN.

Všechny výše uvedené aspekty současné vládní a nyní již pro ČSSD a lidovce ústavní krize mají však jedno velmi férové řešení. Tím je vypsání předčasných voleb do poslanecké sněmovny co nejrychleji. Ať voliči sami rozhodnou o další vládě České republiky. Slov o Ústavě již zaznělo dost. Za této situace by mělo být povinností každé skutečně demokratické strany usilovat o uspořádání voleb do poslanecké sněmovny co nejdříve a seznámit se s tím, co si o současné situaci myslí voliči. Navíc je  rozpuštění sněmovny a vyhlášení předčasných voleb i nejčistším  ústavním řešením. Je totiž rovnocenné pro všechny a dává každé straně či hnutí stejnou šanci.

 

 

Autor: Jan Bartoň | středa 10.5.2017 8:01 | karma článku: 35,00 | přečteno: 1345x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 22,87 | Přečteno: 295x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,21 | Přečteno: 818x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,49 | Přečteno: 2748x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,61
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články