Nomen omen - Andrej Babiš

7. 05. 2017 9:55:30
Andrej Babiš je synonymem české transformace socialistické ekonomiky na kapitalismus. Jeho nástup do politiky souvisí s potřebou ochránit své impérium před „chamtivými a neschopnými politiky“.

Alegorie ze 17. století

Před několika sty lety začala tvrdá exploatace nových území Střední a Jižní Ameriky pod španělskou nadvládou. Do Španělska proudilo bohatství z těchto nových území, a na tomto bohatství se přiživovala významná skupina bukanýrů. Ti přepadali španělské lodě a vylupovali jejich náklad. Jedním z bukanýrů byl i Henry Morgan, který na loupení španělských plavidel zbohatl a byl deportován do Anglie jako pirát, aby se stal „miláčkem lidu“ a byl anglickým králem Karlem II. povýšen do šlechtického stavu a stal se guvernérem Jamajky.

Budování kapitalismu v Česku

Andrej Babiš patří k nejúspěšnějším kapitalistům polistopadové éry. Postupně vytvořil majetkové impérium a stal se podle časopisu Týden druhý nejbohatší český občan. Týdeník odhadl jeho jmění v roce 2009 na 35 až 48 miliard Kč, v roce 2012 již na 75 až 90 miliard Kč. Podle finančního časopisu Forbes činilo jeho jmění v březnu 2013 dvě miliardy dolarů (736. nejbohatší člověk světa) a v roce 2014 2,4 miliardy dolarů (772. nejbohatší člověk světa).

StB vedla Andreje Babiše před rokem 1989 jako svého důvěrníka, později jej vedla jako agenta s krycím jménem „Bureš“. Babiš se kvůli tomu soudil na Slovensku. Dne 26. června 2014 Okresní soud Bratislava I nepravomocně rozhodl, že je Andrej Babiš ve svazcích StB evidován neoprávněně. Soudkyně v odůvodnění rozhodnutí uvedla: „Soud neměl za prokázané, že navrhovatel vědomě spolupracoval se Státní bezpečností a že byl jejím agentem“. Slovenský Ústav paměti národa se proti rozhodnutí odvolal. Odvolací soud původní rozsudek potvrdil.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013 kandidoval v Hlavním městě Praze jako lídr hnutí ANO 2011. ANO 2011 dosáhlo v těchto volbách značný úspěch, když obsadilo druhé místo za ČSSD se ziskem 18,65 % hlasů. Sám Babiš byl 26. října 2013 zvolen poslancem Parlamentu České republiky. Během předvolební kampaně byl Babiš funkcionáři politické strany TOP 09 Miroslavem Kalouskem a Markem Ženíškem označen za „komunistického udavače“. Babiš reagoval podáním trestního oznámení pro pomluvu. V lednu 2014 se stal kandidátem hnutí ANO 2011 na post vicepremiéra a ministra financí ve vládě Bohuslava Sobotky. Dne 29. ledna 2014 byl do obou funkcí jmenován.

K encyklopedickým informacím je nutné dodat, že Babiš se při jmenování ministrem financí a místopředsedou vlády v roce 2014 nemohl vykázat čistým lustračním osvědčením. Proto prezident Miloš Zeman podmínil jmenování Babiše tím, že český parlament v prvním čtení schválí nový služební zákon. Tak se i stalo. Bylo to typické obejití zákona, tj. to, co ČSSD a Miroslav Kalousek vyčítá Babišovi v případě korunových dluhopisů.

Andrej Babiš vstoupil do politiky proto, že tradiční politické strany „kradly a kradou“. Evidentně se mu již přestalo líbit lobovat u prodejných politiků a rozhodl se založit svůj vlastní politický projekt. Významně mu nahrála situace. Ještě na jaře 2013 se podpora hnutí ANO pohybovala kolem 5%. Pak však v červnu 2013 přišel zásah policie na Úřadu vlády, padla obvinění o „trafikách“ a zneužití zpravodajských služeb. Premiér Petr Nečas během několika dnů podal demisi a situace spěla k rozpuštění sněmovny a předčasným volbám na podzim 2013. V nich se ANO stalo druhou nejsilnější stranou po ČSSD a vstoupilo do vlády Bohuslava Sobotky spolu s ČSSD a KDU-ČSL. Sobotkovo vedení ČSSD souhlasilo s vytvořením koalice s ANO a lidovci, i když vědělo, že

1. Andrej Babiš čelí podezření ze spolupráce s StB před listopadem 1989

2. Andrej Babiš vlastní impérium Agrofert a mediální skupinu MAFRA a je druhým nejbohatším člověkem v Česku

Bohuslav Sobotka došel koncem roku 2013 k názoru, že na základě rozhovoru s Babišem byl právě Andrejem Babišem ubezpečen, že při jeho vstupu do vlády nehrozí žádný střet zájmů.

Vše, co se nyní děje a čím Bohuslav Sobotka kalí mediální vody, je důsledkem spojení ČSSD, lidovců a ANO ve vládním projektu. Podle Sobotky Babiše „dohnala jeho minulost“. Tou hlavní příčinou je však propad volebních preferencí socialistů těsně nad 10% a vize toho, že se po volbách 2017 mohou stát marginální stranou podobně jako ODS po volbách 2013. Vládu premiéra Sobotky tak především dohnalo ohnutí pravidel při jmenování vlády na počátku roku 2014. Poslanci ČSSD, ANO a KDU-ČSL svým hlasem pro vznik koaliční vlády legitimizovali postavení Andreje Babiše v české politice a umožnili mu se v české politice etablovat. Současné pokusy socialistů a lidovců Babiše z politiky „vypíchat“ jsou snahou zachránit si zbytek preferencí, které obě strany mají. K tomu jim vydatně pomáhá TOP 09 Miroslava Kalouska. Navíc je pikantní, že pro denunciaci Babiše jsou používány „estébácké metody“ proti člověku, který čelil podezření ze spolupráce s StB. V tomto slova smyslu dohnalo Babiše využití špiclování a tajné nahrávky, tj. metody StB před rokem 1989.

Za celou situaci nese za vládu plnou odpovědnost premiér Bohuslav Sobotka a spoluodpovědnost prezident Miloš Zeman, který vládu navrženou Sobotkou jmenoval. Proto by logickým a jedině čestným řešením byla demise celé vlády, rozpuštění poslanecké sněmovny a předčasné volby. Toto řešení však Sobotka a jeho ČSSD není ochotna podstoupit a spoléhá na pokračující kampaň proti Babišovi.

Autor: Jan Bartoň | neděle 7.5.2017 9:55 | karma článku: 30.06 | přečteno: 1239x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3393 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3138 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.47 | Přečteno: 383 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 24.42 | Přečteno: 1046 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.70 | Přečteno: 429 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 255 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.43 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...