Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Papež v Egyptě: Politováníhodný výrok Velkého imáma

Jorge Mario Bergoglio alias papež František, nejvyšší představitel římskokatolické církve, přistál v pátek 28/4 krátce po 14. hodině místního času na káhirském letišti. Začala jeho dvoudenní návštěva Země na Nilu.  

Dvě a půl hodiny po příletu se zúčastnil mírové konference, kterou pořádá Al Azhar University. Je součástí stejnojmenné mešity (Al Azhar), jejíž Velký imám je považován za nejvyšší autoritu sunnitského islámu. Od roku 2010 je Velkým imámem Ahmed Al Tayeb. Také on byl řečníkem na konferenci.

 

Kromě jiného řekl, že islám nelze nazývat náboženstvím teroru na základě aktů omezené skupiny lidí, kteří si nesprávně vykládají (náboženské) texty a stali se obětí toho, co si přejí zlé skupiny, stejně jako křesťanství nelze nazvat náboženstvím teroru kvůli křížovým výpravám a pozor – stejně tak judaismus kvůli okupaci území.

 

To je ovšem ukázková podpásovka, podraz velikosti Cheopsovy pyramidy.

 

Proč si to myslím? Islám a teror vnímají mnozí lidé jako spojité nádoby (byť nejvíce obětí islámského teroru napočítáme mezi muslimy). Mezi křížové výpravy a křesťanství lze také položit rovnítko (byť správné je dát na jednu stranu rovnice místo „křesťanství“ termín „katolictví“, neboť co mají nekatoličtí křesťané společného s kruciáty, že?). Netvrdím a nemyslím si, že teror je synonymum pro islám a křižácké výpravy pro katolictví; obě náboženství sama v sobě zahrnují víc než jedno, resp. druhé. Byť by se mi to propagandisticky hodilo do krámu: nejsem ani muslim, ani katolík.

 

Přesto takovéto účelové zjednodušení odmítám: svět není ani černobílým ani přímočarý (jeden z mých životních sloganů). Současně se ale musím zásadně ohradit proti neméně účelovému a navíc lživému srovnání ve stylu judaismus = okupace území.

 

Nebudu chodit kolem horké kaše. Velký imám mešity Al Azhar, tato respektovaná duchovní autorita, podléhá stejným stereotypům a falešnému vidění světa jako všichni, kdo nejsou ochotni podívat se na arabsko-izraelský konflikt bez předsudků. V jeho případě je to ovšem o to víc politováníhodné: když totiž mluví o okupaci území, má na mysli izraelskou „okupaci“ Judeje a Samaří (Západního břehu Jordánu) a tuto „okupaci“ dává do souvislosti s judaistickým náboženstvím. Jako člověk špičkově vzdělaný v oblasti teologie musí znát starověké dějiny izraelského národa a musí tudíž vědět, že to, co prohlásil, je nonsens prvního řádu.

 

Lze-li totiž o Judeji a Samaří hovořit o okupovaných územích v souvislosti s judaismem, pak bychom mohli jako o okupovaných územích hovořit o všech teritoriích, které po vzniku islámu dobyli přívrženci Mohamedova učení.

 

Byl by to samozřejmě nesmysl – stejný, jako když Velký imám Al Azharu dává do souvislosti judaismus a „okupaci“ Judeje a Samaří (Židy).

 

Příznačné je, že papež František, když ve svém proslovu zmínil sinajskou „horu Smlouvy“, Mojžíše a jeho Zákon, ani jediným slovem se nedotkl Izraele, který je se zmíněným  pojmy spojen doslova pupeční šňůrou. Ačkoli Smlouva se týkala Izraele (jako pospolitosti), Mojžíš byl vůdce Izraele a Zákon (Desatero a stovky dalších nařízení) byl dán Izraeli. Mnozí se k těmto historickým událostem rádi odkazují, ale v přítomnosti muslimů připomenout pravou souvislost a pravé kořeny odvahu nemají. Jako kdyby byli Izrael, Židé a judaismus zvláštním způsobem tabu. Je to trapné. Stejně jako chování člověka, která má důvod být hrdý na svého otce, ale z falešných ohledů se za něj stydí.

 

Smutné je to o to víc, že římský papež František ve svém projevu na Al Azhar University zdůraznil tři základní body, které, jsou-li správně provázány, mohou napomoci v mezináboženském dialogu. Je to povinnost respektovat vlastní identitu a identitu těch druhých, odvaha akceptovat odlišnosti a - upřímnost úmyslů.

 

Jako příliš upřímné se v této souvislosti nejeví přezírání náboženských a historických kořenů a vazeb Izraele, které se týkají Sinaje a událostí souvisejících s vydáním Zákona (primárně na Sinaji Izraeli, nikoli „lidem a národům všech dob“, jak papež řekl ve svém proslovu v Káhiře), dále Země izraelské, Jeruzaléma a jeho Chrámové hory.

 

HISTORICKÁ DOHODA

Pátek 28/4/2017 vejde do církevních dějin jako přelomový den, neboť oba papežové, římský a koptský, podepsali text o vzájemném uznání křtu. To v praxi znamená, že pokud se člen jedné z obou církví rozhodne přestoupit do jiné, nebude muset být znovu pokřtěn. Za zmínku stojí, že podobnou dohodu mají různé křesťanské denominace jinde ve světě, Českou republiku nevyjímaje. Například v lednu 1994 byla podepsána dohoda o vzájemném uznání křtu mezi římskokatolickou církví, českobratrskou církví evangelickou a církví československou husitskou.

... římský papež hovoří k účastníkům Mezinárodní mírové konference pořádané Al Azhar University./Zdroj: Ahramonline.

 

... papeže Františka vítá egyptský prezident Sisi./Zdroj: Ahramonline.

 

... oficiální logo papežovy návštěvy 2017. Papež míru v Egyptě míru./Zdroj: Zdroj: Web Vatikánského rozhlasu.

 

... Velký (vrchní) imám Ahmad Al Tayeb vítá papeže Františka./Zdroj: Ahramonline.

 

... papež s papežem. Nejvyšší představitel koptské pravoslavné církve Tawadros II. v bratrském objetí s nejvyšším představitelem římských katolíků./Screenshot internetového vysílání Vatikánské televize.

 

 výzdoba před katedrálou sv. Marka, hlavním svatostánkem koptské církve v egyptské metropoli. Vpravo kostel svatých Petra a Pavla (se dvěma věžemi), kde došlo 11. prosince 2016 k teroristickému útoku, při němž přišly o život na tři desítky věřících./Zdroj: Screenshot internetového vysílání Vatikánské televize.

 

... informace na webu Vatikánského rozhlasu o podepsané dohodě týkající se vzájemného uznání křtu mezi koptskou ortodoxní a římskokatolickou církví.

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 29.4.2017 9:05 | karma článku: 26,00 | přečteno: 1514x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 7x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 5,77 | Přečteno: 95x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 4808
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal