Elegantní likvidace Jiřího Zimoly

Nejhlasitější kritik Bohuslava Sobotky Jiří Zimola byl politicky popraven klasickými zbraněmi ČSSD. Hodilo se, že mu staví dům ředitel nemocnice s pohádkovým platem, tj. klasický „boj s korupcí“.

Jakmile vyšlo najevo, že Jiřímu Zimolovi staví dům ředitel krajské nemocnice Bláha, což jako svého sólokapra vypustil deník Blesk, bylo jasné, že je s hejtmanem amen. Jenom malou chvilku se „cukal“ než přistoupil na hru „záchrany hejtmanství pro ČSSD“. Současně byl Zimolův pád elegantně nasměrován na vyšachování ANO z koalice v jižních Čechách.  Připomeňme si, že koalice ČSSD a ANO vznikla i díky Andreji Babišovi, který se nebránil tomu, aby Sobotkův oponent Zimola usedl opět v křesle hejtmana. Zimolův konec využili lidovci k prospěchu svému a lze se jen dohadovat za jakou cenu.  Pomocné lano, které lidovci ČSSD nabídli, se může totiž velmi výhodně směnit po podzimních parlamentních volbách, pokud se lidovci dostanou do sněmovny.

Bylo by zřejmě velmi zajímavé zjistit, kde deník Blesk načerpal tak kvalitní informace, které vedly k pádu Zimoly.  Zimola sám naznačuje, že za jeho pádem stojí ODS a on s ní bude údajně vést nesmlouvavý boj. Ale „česká stopa“ Zimolova pádu by zrovna tak dobře mohla začínat v okolí Bohuslava Sobotky, protože zejména Sobotkovi pád Jiřího Zimoly nejvíce prospěje. Poté, co byl od hejtmanství odstaven další velký kritik Sobotky, Michal Hašek, byl Zimola posledním  významným oponentem Sobotky, který Sobotkovo vedení otevřeně kritizoval. Nyní tedy končí i Zimola.

ANO bylo v tomto případě využito k tomu, aby udělalo „špinavou práci“ a odešlo z koalice. Pak se již osvědčení lidovečtí šíbři chopili šance a během několika hodin upekli koalici novou. Ukázali, že jsou mistři improvizace a doslova pro ČSSD zachránili hejtmanství.  Jak jsem již uvedl, může se jim tato politika vyplatit již brzy, ani ne za půl roku ve volbách do poslanecké sněmovny. Pokud lidovci proniknou do sněmovny (ať už samostatně nebo v koalici se STAN), mohou tento svůj „jihočeský“ postoj dobře prodat v povolebních vyjednáváních. Lidovci vyšachováním ANO ze hry v Jihočeském kraji podpořili ČSSD tak, že to ani lépe nebylo možné.  Věří, že jim za příznivé povolební konstelace tuto podporu Sobotka oplatí, pokud se ukáže reálná možnost vyšachovat Babiše z vlády.

 Jiří Zimola rychle pochopil situaci a bude rád za „řadového“ krajského poslance. Lidovci sice vyhrožují „vyšetřováním“, zejména odměn ředitele krajské nemocnice. Zcela jistě bude zajištěna „náprava“ a „změna pravidel“.  S houstnoucí předvolební atmosférou to však už zdaleka nebude zpráva číslo jedna.

Autor: Jan Bartoň | středa 19.4.2017 8:09 | karma článku: 40,35 | přečteno: 6626x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99