Jan Bartoň

Stařec Trump

18. 04. 2017 8:02:12
Začetl jsem se do diskusí pod článkem o vojenském programu severokorejského režimu. Hovořit o této zemi jako o KLDR - Korejské lidově-demokratické republice, je známkou téměř charakterové vady.

I v Česku se najdou diskutéři - možná právě najatí na „vytváření problémů“, které je pak „třeba řešit“. Jistý „Vaněk“ se tak vyjádřil o zločinném americkém prezidentovi, který „ohrožuje světový mír“. Mimo jiné vytýká americkému prezidentovi jeho věk, neboť je „stařec“ a rozhoduje, aniž by chápal světovou realitu. Mimochodem, tento diskutér má i jasno v tom, proč se severokorejský režim neřídí rezolucemi OSN. Inu proto, že George Bush mladší ze Severní Koreje opět udělal zemi zla a přitom se bývalý Kim, otec dnešního Kima, tak snažil „otevřít světu“.

Jako bych slyšel někdejší československé normalizační reportéry. I těm se někdejší americký prezident Ronald Reagan zdál příliš starý na to, aby mohl rozumět světovému vývoji směrem k socialismu a komunismu. Jak se zdá, staré osvědčené propagandistické triky z doby konce studené války během osmdesátých let minulého století, se nám vracejí jako „retro“. Máme dnes výhodu v tom, že víme, jak úspěšná nakonec Reaganova politika vůči Sovětskému svazu byla. Rozhodně se nelze a priori spoléhat na to, že tvrdý kurs nastoupený administrativou Donalda Trumpa bude stejně úspěšný. Nicméně, i Reaganova politika se zpočátku zdála jako boj s větrnými mlýny. A i tak levicový prezident, jakým byl Barack Obama, si na počátku svého mandátu vytýčil cíl jít ve stopách Reagana.

Kim rozhodl v den významného severokorejského svátku připomenutí narození prvního Kima na čele severní Koreje o testu rakety. Ta podle monitoringu vybuchla několik sekund po startu a test tak skončil fiaskem. Současný Kim přesto pohrozil, že jeho armáda bude v testování raket pokračovat. Velmi se rozebírala možnost jaderného testu na severokorejské střelnici v „památný den“ režimu. Ten se nakonec nekonal, alespoň zatím a je možné spekulovat, zda v tom má „prsty“ Čína, která pohrozila Kimovi. Podle posledních zpráv Čína údajně zakázala dovoz uhlí ze severní Koreje a má to být chápáno jako tlak na Kima, aby „nezlobil“. Stojí za připomenutí, že americký útok na syrské letiště proběhl v době, kdy byl v USA na návštěvě čínský prezident a je možné, že i on nabyl dojmu, že Trumpa není radno podceňovat.

Poslední dvě desetiletí se světové společenství pravidelně na jednání OSN i Rady bezpečnosti OSN věnuje zbrojení severní Koreje. Bylo vydáno mnoho rezolucí, které vyzývají k ukončení raketového programu i programu výroby jaderných zbraní. Žádná z těchto rezolucí nedosáhla toho, aby byla severní Koreou respektována. Tento stát již dnes vlastní raketové nosiče, které, pokud nebouchnou pár vteřin po startu, jsou schopny překonat vzdálenosti ve stovkách kilometrů. Zvyšování doletů raket je jasný plán. Pokračuje i výroba jaderných zbraní a zvyšuje se tak riziko, že by raketové nosiče vybavené jadernými zbraněmi mohly vážně ohrozit nejen blízké státy jako Jižní Korea a Japonsko, ale i území USA. Trump ukazuje americkou sílu proto, aby donutil nejbližšího spojence Kima, a to Čínu, k rozhodné akci. Jde i o to, zda má Čína vůbec ještě schopnost donutit Kima ke změně kurzu, či zda se jí Kimův klan již více méně vymkl z kontroly. I o tom současný americký tlak na Kima je. „Starce“ Trumpa možná svět potřebuje i proto, aby přestal věci lakovat na růžovo i tam, kde se jedná o absolutní pokrytectví jako v případě Kima. Mimochodem, dnes běžely reportáže v Událostech na ČT nejprve o severní Koreji a pak ze Sýrie. Oba krátké šoty spojovalo to, že se v nich zatím poslední Kim promenádoval před portréty dědečka a otce a současný syrský prezident před portrétem svého otce a svým. Je to jenom pouhá náhoda, nebo mají syrský i severokorejský režim společného více, než by nám mělo být milé?

Autor: Jan Bartoň | karma: 20.32 | přečteno: 668 ×
Poslední články autora