Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stařec Trump

Začetl jsem se do diskusí pod článkem o vojenském programu severokorejského režimu. Hovořit o této zemi jako o KLDR - Korejské lidově-demokratické republice, je známkou téměř charakterové vady.

I v Česku se najdou diskutéři - možná právě najatí na „vytváření problémů“, které je pak „třeba řešit“.  Jistý „Vaněk“ se tak vyjádřil o zločinném americkém prezidentovi, který „ohrožuje světový mír“. Mimo jiné vytýká americkému prezidentovi jeho věk, neboť je „stařec“ a rozhoduje, aniž by chápal světovou realitu.  Mimochodem, tento diskutér má i jasno v tom, proč se severokorejský režim neřídí rezolucemi OSN. Inu proto, že George Bush mladší ze Severní Koreje opět udělal zemi zla a přitom se bývalý Kim, otec dnešního Kima, tak snažil „otevřít světu“.

Jako bych slyšel někdejší československé normalizační reportéry. I těm se někdejší americký prezident Ronald Reagan zdál příliš starý na to, aby mohl rozumět světovému vývoji směrem k socialismu a komunismu. Jak se zdá, staré osvědčené propagandistické triky z doby konce studené války během osmdesátých let minulého století, se nám vracejí jako „retro“. Máme dnes výhodu v tom, že víme, jak úspěšná nakonec Reaganova politika vůči Sovětskému svazu byla. Rozhodně se nelze a priori spoléhat na to, že tvrdý kurs nastoupený administrativou Donalda Trumpa bude stejně úspěšný. Nicméně, i Reaganova politika se zpočátku zdála jako boj s větrnými mlýny. A i tak levicový prezident, jakým byl Barack Obama, si na počátku svého mandátu vytýčil cíl jít ve stopách Reagana.

Kim rozhodl v den významného severokorejského svátku připomenutí narození prvního Kima na čele severní Koreje o testu rakety. Ta podle monitoringu vybuchla několik sekund po startu a test tak skončil fiaskem. Současný Kim přesto pohrozil, že jeho armáda bude v testování raket pokračovat. Velmi se rozebírala možnost jaderného testu na severokorejské střelnici v „památný den“ režimu. Ten se nakonec nekonal, alespoň zatím a je možné spekulovat, zda v tom má „prsty“ Čína, která pohrozila Kimovi. Podle posledních zpráv Čína údajně zakázala dovoz uhlí ze severní Koreje a má to být chápáno jako tlak na Kima, aby „nezlobil“. Stojí za připomenutí, že americký útok na syrské letiště proběhl v době, kdy byl v USA na návštěvě čínský prezident a je možné, že i on nabyl dojmu, že Trumpa není radno podceňovat.

Poslední dvě desetiletí se světové společenství pravidelně na jednání OSN i Rady bezpečnosti OSN věnuje zbrojení severní Koreje. Bylo vydáno mnoho rezolucí, které vyzývají k ukončení raketového programu i programu výroby jaderných zbraní. Žádná z těchto rezolucí nedosáhla toho, aby byla severní Koreou respektována. Tento stát již dnes vlastní raketové nosiče, které, pokud nebouchnou pár vteřin po startu, jsou schopny překonat vzdálenosti ve stovkách kilometrů. Zvyšování doletů raket je jasný plán. Pokračuje i výroba jaderných zbraní a zvyšuje se tak riziko, že by raketové nosiče vybavené jadernými zbraněmi mohly vážně ohrozit nejen blízké státy jako Jižní Korea a Japonsko, ale i území USA.  Trump ukazuje americkou sílu proto, aby donutil nejbližšího spojence Kima, a to Čínu, k rozhodné akci. Jde i o to, zda má Čína vůbec ještě schopnost donutit Kima ke změně kurzu, či zda se jí Kimův klan již více méně vymkl z kontroly. I o tom současný americký tlak na Kima je. „Starce“ Trumpa možná svět potřebuje i proto, aby přestal věci lakovat na růžovo i tam, kde se jedná o absolutní pokrytectví jako v případě Kima. Mimochodem, dnes běžely reportáže v Událostech na ČT nejprve o severní Koreji a pak ze Sýrie. Oba krátké šoty spojovalo to, že se v nich zatím poslední Kim promenádoval před portréty dědečka a otce a současný syrský prezident před portrétem svého otce a svým. Je to jenom pouhá náhoda, nebo mají syrský i severokorejský režim společného více, než by nám mělo být milé?

 

 

Autor: Jan Bartoň | úterý 18.4.2017 8:02 | karma článku: 20,32 | přečteno: 668x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 28,83 | Přečteno: 1407x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,39 | Přečteno: 983x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1138x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,05 | Přečteno: 2163x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,60
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články