Bombový útok na autobus v Německu není terorismus?

Autobus s fotbalisty Dortmundu byl zasažen třemi výbuchy nastražených bomb při cestě na zápas čtvrtfinále Ligy mistrů. Údajně se „nejedná o terorismus“.

 

Autobus fotbalistů Borussie Dortmund cestou na zápas čtvrtfinále Ligy mistrů poškodily tři exploze výbušnin ukryté v křoví u silnice. Hráči se měli večer v Signal Iduna Parku utkat s Monakem. Krizový štáb poté rozhodl, že se duel přesune na středu. Při explozích byl zraněn obránce Dortmundu Marc Bartra. Podle německé tiskové agentury DPA zatím bezpečnostní složky nemají informace, že by se jednalo o teroristický útok. 

V pozdních večerních zprávách i na ČT24 pak byl k tomuto útoku na autobus uveden názor německé policie, že se „nejedná o terorismus“.  To je svým způsobem mnohem vážnější zpráva než vlastní výbuch. Zdá se, jakoby německá policie rozlišovala mezi terorismem a „terorismem“. Vzhledem k nedostatku podrobnějších informací je samozřejmě možné různě spekulovat o tom, zda bombový útok byl cíleně zaměřen právě na autobus s fotbalisty Dortmundu nebo je to pouhá shoda okolností. Více bude zřejmé tehdy, jestliže se podaří zjistit způsob odpálení nálože. Pokud by bylo zjištěno, že nálože byly odpáleny na dálku, mohly skutečně sloužit útoku na autobus. Pokud by byly odpáleny nějakým časovým spínačem, jednalo by se pouze o náhodu.

Nicméně, stanovisko německé policie o tom, že zatím nemá důkazy o terorismu, je spíše cíleno na německou veřejnost. Výbuchy nastražených bomb na ulicích měst v Evropě totiž nic jiného než terorismus nejsou. Německá policie tak pravděpodobně sděluje německé i světové veřejnosti, že za výbuchy zatím není možné obviňovat přímo islámské teroristy.  Teroristický útok to však zcela jistě byl, zatím pouze nevíme, kdo za tímto činem stojí.

Situace v Evropě pomalu nabývá velmi vážné obrysy. Pokud státní autorita, jakou je německá policie, použije o výbuchu bomby na městské ulici, kam může přijít kdokoliv, informaci, že se „nejedná o terorismus“, pak logicky musí následovat údiv. Chybí tam právě to slůvko „islámský“.  Bomby přeci na německých ulicích nevybuchují jakoby z ničeho a pro nic.  Mám poměrně v dobré paměti i jiný terorismus než současný islámský. Svého času se zprávy o tomto typu teroru pomocí výbušnin šířily do světa ze Severního Irska, kde bojovala IRA za odtržení Severního Irska od Velké Británie a sjednocení s Irskou republikou. Podobně se o teroru mluvilo v případě akcí ETA ve Španělsku. Za podobnými „uklidňujícími“ zprávami policie vidím pokus „nejitřit mysl občanů“. Pochybuji, že tímto způsobem lze dosáhnout něčeho pozitivního. Jen těžko si totiž v pořádkumilovném Německu mohu představit, že ona výbušná zařízení na ulici v křoví někdo „zapomněl“ a „náhodou to bouchlo“.

Poznámka - zranění fotbalisty Bartra bylo přehodnoceno na těžké a musel podstoupit operaci ruky.

Autor: Jan Bartoň | středa 12.4.2017 8:03 | karma článku: 40,76 | přečteno: 3233x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,00