Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proruské blogy jsou v šoku

Americký prezident Donald Trump udělal čáru přes rozpočet všem příznivcům ruského prezidenta Vladimira Putina. Pisatelé snad dokonce i věřili tomu, že Trump bude lepší volbou než Clintonová. Nyní se Trumpa zříkávají-zradil.

Kriticky se vůči Trumpovi vymezila i tak zvaná „alternativní americká pravice“, která nechtěla žádné další americké zásahy ve světě a pro některé z nich „Trump skončil“. Ruský Kreml považuje Trumpovo rozhodnutí zničit vojenskou základnu syrské armády za agresi a vyžaduje zásah Rady bezpečnosti. Té Rady bezpečnosti, ve které Rusko zablokovalo „nevyváženou“ rezoluci odsuzující použití chemických zbraní v provincii Idlíb. Za povšimnutí stojí i reakce většiny vlád západního světa. Naprostá většina z nich zásah amerického vojenského námořnictva podpořila. Učinil tak dokonce i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.  Kriticky se naopak k této akci vyjádřil kandidát SPD na německého kancléře Martin Schulz.  Pomalu tak krystalizuje nové mocenské uspořádání ve světě. Americký prezident neváhal vydat rozkaz k útoku na Sýrii v situaci, kdy u něj pobývá na oficiální návštěvě čínský prezident Si Ťin - pching.  Jednoznačně tak čínského prezidenta konfrontoval s realitou, která mu nemusela být zrovna příjemná.

Nové mocenské rozložení sil ve světě tak pomalu nabírá jasnější kontury. Donald Trump nebude váhat s použitím síly, pokud situaci vyhodnotí tak, že je demonstrace síly naprosto nezbytná. Současně je útok na Sýrii známkou toho, že za určitých okolností by USA nemusely váhat s použitím síly proti režimu Severní Koreje. Čínský prezident tak musí odjíždět z USA poněkud nesvůj. Nejen, že během jeho pobytu nařídil Trump úder proti režimu Bašára Asada, ale v rozhovorech o vojenském programu severokorejského režimu určitě přišla řeč i na možnou separátní akci USA. Čínský prezident byl již na cestě ze zimního sídla Trumpa, když americký prezident oznamoval úder proti Asadovu režimu. Čínská vláda pak vyzvala k „nestupňování napětí“ mezi USA a Sýrií a současně odsoudila použití chemických zbraní jako válečného prostředku.

České blogy nakloněné Rusku a ruskému prezidentovi pak vyprodukovaly řadu „postřehů“, počínaje tím, jak „kačer Donald“ zahájil válku a konče hlubokomyslnými úvahami nad věrolomností amerického prezidenta. Jsou i tací, kteří se Trumpem cítí zrazeni.  Ruské kompletní rozbombardování části Allepa ovládaného povstalci včetně zničení nemocnic přešly  mlčením. Přitom z Allepa se souhlasem syrského prezidenta vyrobilo ruské letectvo město duchů, v němž nezůstal kámen na kameni.

Donald Trump čelí po nástupu do funkce výzvám, které zdědil po Baracku Obamovi. Po tom prezidentovi, který v projevech rýsoval „nepřekročitelné červené čáry“, aby jejich překročení ani jednou nepotrestal, natož alespoň protestoval. Dojemné je rovněž stanovisko proruské „blogy“ o tom, že USA v případě bombardování Sýrie „pomáhají IS“. Je přitom dávno známou skutečností, že proti IS vesměs útočila pouze armáda koalice vedené USA, zatímco ruské letectvo a syrská armáda bojovala proti povstalcům mimo IS. Navíc, jak vyšlo nedávno najevo, americké zásahy proti IS byly omezeny tak, aby co nejméně trpělo civilní obyvatelstvo. Jak tvrdí iráčtí armádní činitelé, naprostá většina jimi vytipovaných cílů IS nebyla americkým letectvem v éře Baracka Obamy napadena, protože hrozily civilní ztráty. Tento režim byl uvolněn teprve po nástupu Trumpa do úřadu.

Je zřejmé, že proruské blogy jsou v šoku z toho, že Trumpova politika není ani trochu v souladu s přáním Kremlu. Nelze však říci, že se Rusko s podporou Trumpa „přepočítalo“. Ve skutečnosti vedení v Kremlu moc dobře vědělo, že s Trumpem přichází „bída na kozáky“. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov mírnil nadšení Rusů z vítězství Trumpa slovy, že Trump bude hájit především americké zájmy. A je to tady - Trump americké zájmy a zájmy celého svobodného světa bude hájit, ať se to Rusku bude líbit či nelíbit.

Autor: Jan Bartoň | sobota 8.4.2017 8:38 | karma článku: 28,55 | přečteno: 1088x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 27,32 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,45 | Přečteno: 833x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,49 | Přečteno: 2754x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,76
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články