Jan Bartoň

Mayová „odpráskla“ Trumpovo varování Severní Koreji

4. 04. 2017 8:04:53
Pod bombastickým titulkem server msn.com informoval o stanovisku britské premiérky k varování na adresu Severní Koreje, které pronesl americký prezident Donald Trump. Ten řekl, že pokud Čína nezasáhne, budou USA jednat.

Proti politice atomového zbrojení severokorejského režimu byly v rámci OSN schváleny již desítky rezolucí. Výsledkem je stav, kdy se kapacita jaderné hrozby ze strany Severní Koreje neustále zvyšuje. Nedávno byly testovány čtyři rakety s doletem několik tisíc kilometrů, které by byly schopné zasáhnout území USA. Pokračují i testy jaderných náloží, kterými by byly rakety vybaveny.

Čína je hlavním protektorem severokorejského režimu. Stačilo by, aby komunisté v Pekingu nařídili dynastii Kimů zařadit zpátečku, a bylo by po problému? Je však pravděpodobné, že Čína prostřednictvím severokorejského režimu „testuje“ zbytek světa, co všechno si může dovolit. „Provokace“ Kima jakoby „odsoudí“, ale v zásadě jí tento stav vyhovuje.

Donald Trump se nyní vyjádřil tak, že pokud Čína neudělá to, co by měla a nedonutí severokorejský režim změnit kurz, podniknou Spojené státy separátní akci. „Pokud Čína nevyřeší Severní Koreu, uděláme to my,“ prozradil Trump v rozhovoru pro časopis Financial Times. Na otázku, jak to hodlá udělat, však neodpověděl. „To vám neřeknu. Víte, já nereprezentuji staré Spojené státy, které vám prozradily, kde budou útočit na Blízkém východě,“ vysvětlil.

Britská premiérka Theresa Mayová naopak Trumpovo prohlášení kritizovala. Podle ní je jedinou správnou alternativou pokračující jednání prostřednictvím OSN. “I think what is crucial... where we have been working and will continue to work through the United Nations security council, through resolutions we have supported there and with the United States, is to encourage China to look at this issue of North Korea and to play a more significant role,” she said.

Bohužel, politika jednání prostřednictvím Rady bezpečnosti OSN nepřinesla ve věci severokorejského zbrojního programu naprosto žádné výsledky. Čína není ochotna zatlačit na Kimův režim tak, aby dodržoval rezoluce Rady bezpečnosti, nebo je to dokonce tak, že Čínu Kimův režim nerespektuje a dělá si stejně, co chce. Nevyzpytatelnost severokorejského diktátora by však měla i Čínu varovat, že jeho rakety nemusí mířit jenom na jih, ale i na sever a zasáhnout území Číny. Čím větší vojenskou silou bude Kim operovat, tím obtížněji se ho podaří Číně „zkrotit“.

Trumpovo varování na adresu Severní Koreje je změnou politiky, která nespoléhá na neúčinné rezoluce Rady bezpečnosti. Nepřekvapuje mne, že Mayová naopak na Radu bezpečnosti „spoléhá“. Přitom sama moc dobře ví, že Rada bezpečnosti nic nevyřeší, pokud protektor Severní Koreje Čína nezasáhne. Trump však hru na „řešení“ v OSN již evidentně hrát nechce. Nadcházející návštěva čínského prezidenta v USA tak bude ve znamení vojenského programu Severní Koreje a americko-čínského obchodu. Politika Mayové je poplatná „osvědčené praxi“ OSN. To však ostře kontrastuje s odhodláním Británie „bránit Gibraltar“ proti nárokům Španělska při rozhovorech o Brexitu i s použitím síly. Británie může a USA ne?

Autor: Jan Bartoň | karma: 20.73 | přečteno: 722 ×
Poslední články autora