Reportéři ČT - pořad bez znalostí

Andreje Babiše nemusím a nevolím. To na úvod. Ale pořad o něm na ČT v pořadu Reportéři dne 27. 3. 2017 opět překonal několik stupňů nesmyslů na téma „etické podnikání“.

Princip Babišova podnikání je „levně nakupovat a draze prodávat“. K tomuto cíli přispívá Babišovi i stát na dotace pro „ekologická řepková paliva“. Mimochodem, nejsou ekologická, protože se při výrobě řepkového oleje přimíchávaného do nafty pro dieselové motory spotřebuje velké množství energie, takže je to tak +- nula. Nejsou ani šetrná k motorům, neb každý motorista s dieselem ví, že nesmí do nádrže lít naftu s vysokým obsahem biosložek. To ale není žádná vina Babišova impéria, ale nesmyslné „ekopolitiky“ v EU.

V pořadu Reportéři však šlo o Babišův obchod při nákupu svého impéria koncem devadesátých let. Koupil 10% akcií firmy za asi 2 miliony korun, zatímco majetek firmy dosahoval mnohaset milionů (přesná čísla lze zjistit v inkriminovaném pořadu zde). Reportérka se podivovala nad tím, že Babiš koupil levně a přitom jen majetek firmy byl o dva řády vyšší. Ta firma měla ale dluhy, a ne malé. Stát jí proto, jako většinový akcionář, oddlužil. A tak přišli dámy a pánové v redakci na to, že kdyby stát při prodeji akcií Babišovi požadoval vyšší cenu za akcie, nemusel společnost tolik oddlužovat. To vše se dělo za vlády Miloše Zemana s ministrem financí Mertlíkem. Zdá se tedy, že vazby Zeman-Babiš už mají mnohem delší časový horizont a sahají až do doby konce devadesátých let minulého století.

O co jde. Babiš by nekoupil akcie, pokud by podnik zůstal zadlužený. Hodnota firmy se započtením dluhů tak skutečně nemusela být mnohem větší než pár milionů korun. Babiš došel k závěru, že pokud stát firmu oddluží, že do ní za několik milionů vstoupí a dokáže z ní udělat ziskovou firmu. To udělal. Vysvětlete ale reportérům ČT co je to podnikání a že někdo neumí (stát) a jiný umí (Babiš). Konec konců nejbohatší člověk světa podle časopisu Forbes Bill Gates začínal s pár dolary a dnes se jeho majetek oceněn na 86 miliard dolarů.

Závěr je jednoznačný - reportéři a reportérky ČT nemají ani páru o tom, co je to podnikání a jak se lze v životě dopracovat k miliardám korun. Jen přiživují závist. Babiš dokázal uspět v kapitalismu i jako bývalý nomenklaturní kádr KSČ a jako možný spolupracovník StB, což slovenský soud nepotvrdil a stačilo mu svědectví bývalých estébáků, že Babiš vědomě s StB nespolupracoval. To jen dokresluje úroveň soudního systému v obou částech bývalého Československa a považuji to za mnohem skandálnější než údajně „neetické“ podnikání Babiše.

Autor: Jan Bartoň | sobota 1.4.2017 8:04 | karma článku: 31,58 | přečteno: 1738x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,80

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

13.3.2024 v 8:00 | Karma: 34,43

Jan Bartoň

Ukrajina nemá zbraně a vojáky

1.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,76

Jan Bartoň

Macron není Fico?

27.2.2024 v 12:00 | Karma: 35,03
  • Počet článků 2651
  • Celková karma 31,91
  • Průměrná čtenost 2022x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články