Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Obama: Islámský stát (ne)porazíme

V souvislosti s ofenzívou irácké armády v Mosulu proti vojákům IS vyplula na povrch praxe z éry Baracka Obamy. Většina požadavků na bombardování z velitelství irácké armády byla zamítnuta.

Po nástupu nové administrativy Donalda Trumpa si iráčtí vojenští představitelé pochvalují, že jim nová administrativa dělá mnohem menší potíže při požadavcích na bombardování cílů IS. Nyní tedy americké letouny zaútočily na tři budovy v centru Mosulu, kde se podle iráckých zpravodajců měly koncentrovat síly IS. Důsledkem útoku bylo asi dvě stě obětí mezi civilisty a ti samí Iráčané se obávají, že oběti mezi civilisty znesnadní návrat irácké svrchovanosti nad Mosulem. Existuje tak de facto z pohledu ochrany civilního obyvatelstva patová situace, která nahrává teroristické organizaci IS. IS se hrdě hlásí k většině útoků na civilisty v Evropě z poslední doby a západní koalice nemůže proti IS vést účinné bojové operace s ohledem na možné ztráty mezi civilisty?

Při dobývání Allepa v Sýrii z rukou protivládních vzbouřenců bylo rozhodujícím momentem k porážce protivládních sil obrovské nasazení ruského letectva. Toto letectvo prakticky celou část vzbouřeneckého Allepa srovnalo se zemí. Záběry z města ukazují jen trosky budov. Podle zpráv se útokům letectva nevyhnuly ani nemocnice, některé byly snad dokonce vybombardovány i záměrně.  Asi tříměsíční bombardování Allepa skončilo porážkou rebelů a jejich odchodem z města. Byly sice jisté zprávy i o ohromném počtu civilních obětí ruského zásahu, ale mainstreamová americká média, která se dnes věnují „ruské roli při volbě Trumpa“ to většinově přecházela. Očekávám, že smrti civilistů americkým bombardováním v Mosulu si naopak tato média všimnou a budou to vydávat za důkaz Trumpovy věrolomnosti.

Stížnosti irácké armády na to, že v éře Obamy byla naprostá většina vytipovaných cílů vyjmuta z bombardování z důvodů rizika civilních obětí, jen ukazuje, proč IS již tři roky vzdoruje „západní koalici“. Stačilo, aby IS rozmístil své zbraně v obývaných částech města a měl jistotu, že se zbraním ani bojovníkům nic nestane. Obama jednou za půl roku vystoupil s tím, že „IS bude poražen“ a takto se s IS válčilo.  Není divu, že Allepo vzbouřenců je dnes mrtvé město, zatímco vojska IS drží Mosul již šest měsíců od „rozhodující“ ofenzívy započaté ještě před prezidentskými volbami v USA. Ohled na civilisty je na jednu stranu velmi chvályhodný počin. Pokud si však uvědomíme, že jednotlivci či skupinky páchají zvěrstva ve jménu IS mezi zcela nevinnými civilisty v Evropě, je otázkou, čí životy jsou pro Západ prioritou. Pokud chce západní koalice vyhnat IS z Mosulu a zabránit ztrátám civilního obyvatelstva, řeší pověstnou kvadraturu kruhu.  Bude to trvat dlouho a velkým ztrátám civilistů se beztak nevyhne. Přitom každý měsíc, co se IS nedaří z Mosulu vytlačit a přežívá, je pro Západ známkou neúspěchu. Je však podle některých zpráv z místa bojů zřejmé, že mezi civilisty je i nemálo těch, co s  protizápadní politikou IS sympatizují. Západní koalice tak buď chce IS porazit a musí použít veškeré prostředky, které má k dispozici, nebo se vzdát pokusů o pomoc irácké vládě získat zpět kontrolu nad celým územím Iráku. Obamova vláda se rozhodla pro „boj“ s tím, že použití účinných prostředků proti IS nedovolila použít. To bylo nesmírně farizejské počínání, jehož důsledky dnes přebírá Trumpova administrativa. Tu však mohou začít ochránci lidských práv obviňovat „ z masakru civilistů“. Ztráty civilistů v éře Obamy byly ochránci práv „tolerovány“ a i díky tomu, že se Obama za ztráty čas od času „omluvil“. Pokud by v takové hře pokračoval i Trump, žádná porážka IS by se nekonala. To jen ukazuje, do jakého marasmu Obama USA dovedl.

Autor: Jan Bartoň | úterý 28.3.2017 8:07 | karma článku: 27,08 | přečteno: 838x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Antikampaň SPOLU je „zajímavá“

Prezident Petr Pavel odsoudil slova Andreje Babiše k válce na Ukrajině a rovněž tak odsoudil antikampaň SPOLU proti ANO. Je to první závažná kritika vládní koalice ze strany prezidenta.

3.5.2024 v 9:00 | Karma: 38,38 | Přečteno: 2800x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Stoltenberg - Ukrajina na cestě do NATO

Generální tajemník NATO opět ujistil Ukrajinu o tom, že se nachází na cestě do aliance. Současně však prohlašuje, že členové NATO neplní sliby, které Ukrajině daly.

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 32,31 | Přečteno: 1505x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,02 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 34,42 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,77 | Přečteno: 2877x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:12

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 2656
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2018x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články