Lidovci jdou „do toho“

Pavel Bělobrádek vsadil na koalici se STAN. Celostátní konference lidovců mu ale tento program schválila jen s minimální většinou.

Problém koalice lidovců a STAN vedených Petrem Gazdíkem je samozřejmě v uzavírací klauzuli. Nejprve totiž chtěli STAN a lidovci vytvořit „hnutí“ tak, aby je uzavírací 10% klauzule neomezovala a měli opět jenom hranici pětiprocentní. Pak přišel Gazdík s tím, že založit hnutí je „problémové“ a že podá proti stávajícím pravidlům stížnost k Ústavnímu soudu. Přitom, problém by byl zejména v tom, že by tímto způsobem chtělo hnutí STAN právě obejít onu uzavírací desetiprocentní klauzuli.

Proto se nakonec hnutí STAN s KDU-ČSL dohodlo na klasické volební dvoukoalici. U lidovců ale zaznívají oprávněné hlasy, které upozorňují na rizika takového projektu. Lidovcům totiž trvale osciluje preference několik procent nad pětiprocentní hranicí a v posledních měsících nikdy nedosáhly k 10%.  U STAN jsou preference trvale kolem 2-3 %. Existuje tedy oprávněná obava, že společný výsledek koalice lidovců a STAN by nemusel kopírovat prostý součet preferencí obou stran.  Zatímco u voličů KDU-ČSL lze předpokládat disciplínu s tím, že svůj hlas pro předpokládanou koalici odevzdají, voliči STAN nejsou zdaleka tak disciplinovaní a nemusejí svůj hlas pro vznikající dvoukoalici odevzdat.

Podle Bělobrádka jsou lidovci přesvědčeni, že je tady velká poptávka po férové, proevropské, prozápadní alternativě, která nemá průšvihy, která se chová racionálně, klidně a nehystericky a nabízí slušnou, středopravicovou politiku vedenou zespoda, která klade důraz na tradiční hodnoty, která má zodpovědnost i solidaritu, která je standardní evropskou odpovědí, alternativou na boření starých struktur.

Boření starých struktur je krásný protimluv. Právě lidovci jsou součástí „starých struktur“ s malou přestávkou více jak dvacet let. Jak vážně to Bělobrádek myslí s tím, že by právě spojení STAN a lidovců mělo staré struktury „bořit“? Hnutí STAN se nedávno odpoutalo od spolupráce s TOP 09, která je vynesla do poslanecké sněmovny. Nyní se ale TOP 09 pod Miroslavem Kalouskem blíží také hranici volitelnosti a v průzkumech překonává uzavírací klauzuli pouze o 1-2 procenta.  Rozhodnutí připojit se k lidovcům je tudíž čistě pragmatické, protože je to pro STAN naděje na lepší výsledek než s Kalouskem. Nicméně, zůstává to zatím stále a jenom v rovině naděje, protože lidovci mohou od dvoukoalice couvnout. Jejich lavírování a „zásadovost“ je známá.

Může se však stát, že si Bělobrádek prosadí dvoukoalici i na sjezdu lidovců v květnu a vloží svůj osud plně do rukou voličů na podzim.  Bylo by to na lidovce docela odvážné a může to skončit všelijak. I tím, že v poslanecké sněmovně budou zástupci lidovců a STAN absentovat.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 20.3.2017 12:37 | karma článku: 22,87 | přečteno: 662x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99