Jan Bartoň

Babiš nemá rád demokracii, Sobotka jen tu sociální

12. 03. 2017 9:34:03
Premiér Bohuslav Sobotka obvinil místopředsedu své vlády z toho, že nemá rád demokracii. To je unikátní záležitost dosud v historii českých vlád nezaznamenaná. Sobotka na toto zjištění spotřeboval tři roky.

Obvinit člena své vlády z toho, že „nemá rád demokracii“, je počin hodný „chlapáka“. Volby do poslanecké sněmovny se blíží a i bývalé vlády trpěly díky volbám různými „pnutími“. Zatím ale nikdo, pokud mi paměť slouží, nezašel tak daleko, aby svého soupeře obvinil z takového prohřešku. Je to pikantní i proto, že poměrně nedávno Sobotka hovořil o tom, že si umí představit spolupráci na vládní úrovni s komunisty. O tom, že by komunisté měli rádi demokracii, mám své důvodné pochybnosti.

Pravda, Andrej Babiš byl v časech vlády bolševika členem komunistické strany a nasál metody práce ve straně. Jestli má či nemá rád demokracii tak můžeme spekulovat. Chtěl a chce řídit stát jako firmu a ve firmě panují jasná pravidla podřízenosti. O příkazech šéfů se nediskutuje a komu se to nelíbí, může jít o firmu dál. Nicméně, po volbách 2013 se Sobotka s Babišem sešel a byl, podle jeho slov „ujištěn“, že Babiš nebude „ve střetu zájmů“ a proto souhlasil s tím, aby vznikla koaliční vláda ČSSD a ANO. Před koncem mandátu Sobotka de facto tvrdí, že se v posouzení spolupráce ČSSD a ANO „zmýlil“. Oblíbeným Sobotkovým argumentem ve prospěch koalice s ANO bylo i to, že ANO pro ČSSD „zbylo“ a nic jiného se po volbách 2013 nedalo ani dělat.

Stojí ale v této souvislosti za zmínku jak to s demokracií myslí sám Sobotka. Zdá se, že demokracii bez přívlastků vlastně také rád nemá. On pracuje do „roztrhání těla“ pro demokracii sociální. To například znamená, že usiluje o snížení daní „pro 4 miliony zaměstnanců“, které má zaplatit zvýšení daní pro zbylý 1 milion zaměstnanců. Česká ekonomika podle ČSÚ má dlouhodobě asi 5 milionů zaměstnaných osob a asi tři sta tisíc nezaměstnaných. Politika ČSSD se má podle závěrů sjezdu ČSSD stát „jasně levicovou“ a přinést jí vítězství ve volbách. Jinými slovy, jednomu milionu zaměstnanců se zvýší daně tak, aby byl smazán „výpadek“ daní u čtyř milionů vyvolených a podplácených voličů. Má-li se podle Sobotky snížit daň u „vyvolených“ až o tisíc korun měsíčně, musí být zvýšena u „zavrhnutých boháčů“ až o pět tisíc měsíčně. Tak jsou volební plány ČSSD nastaveny.

I Sobotka nemá demokracii rád. Jinak by nemohl plánovat „bezplatné školství, zdravotnictví atd..“. Jednak to je lež - školství ani zdravotnictví zadarmo není, jednak je to nejlepší cesta jak státní rozpočet dostat do hlubokého deficitu v časech ekonomické deprese či dokonce krize. Ostatně, i letošní rok je při odhadovaném růstu HDP o 2,5% plánován jako deficitní s deficitem 60 miliard korun. Pevně věřím, že na plány ČSSD nedojde, i když mi osobně jako důchodci ČSSD slibuje mimořádný zákon o vyšším růstu důchodů. Mám totiž o rozpočtové odpovědnosti vlády zcela jiné představy než Sobotka a jeho partaj.

Autor: Jan Bartoň | karma: 42.98 | přečteno: 3880 ×
Poslední články autora