Jan Bartoň

V Bílém domě hledají vypínače

11. 02. 2017 12:29:38
Porady v Bílém domě se údajně konají potmě, protože noví nájemníci nemohou najít vypínače. Lidové noviny každý den vychrlí na Donalda Trumpa kyblíček špíny. Čtu to a „významně zvedám obočí“!

Poslední článek v Lidovkách zesměšňuje Donalda Trumpa podle „bývalého fotografa Baracka Obamy“. Ten vždy uvede nějaký „vtipný“ obrázek, který má být protikladem k tomu, co dělá Trump. Příklad - Trump hovořil s mexickým prezidentem o zdi a fotograf uveřejní fotografii, jak Obama popíjí s mexickým prezidentem tequillu. Když se v médiích objeví informace o tom, že se v Bílém domě „nesvítí“, uveřejní fotograf fotografii ze světlem zalitého sálu při jednáních Obamy. Těchto „vtipných“ porovnávacích fotografií se objevuje plno a účet fotografa na instagramu už má milion sledovatelů.

Přesto anebo právě proto by měly vést tyto „zesměšňovací“ fotografie k zamyšlení. Obama byl velmi schopný řečník a velmi dbal na své „ pí ár“. Rád se ukazoval na veřejnosti a dával na vědomí svou vůli pomáhat. Budoval si významně pozici nekonfliktního, moudrého státníka, který se umí chovat. Na druhou stranu, rád se po vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu stavěl do role „tvrdého“ kritika ruského prezidenta Putina a několik projevů věnoval i tomu, že „porazí Islámský stát“. V těchto dvou případech zůstalo ale jenom u slov. Rusko Obamovu kritiku ignorovalo a Islámský stát ve svých videích Obamovi vyhrožoval. Vliv USA na vývoj ve světě oslabil.

Americká média s Trumpem naopak stále bojují. Pokračují tak v tom, co dělaly před volbami. Nejen, že nedokázaly zabránit Trumpovu vítězství, ale dále živí protitrumpovské nálady poukazováním na Trumpovu „neodbornost“, „charakterové vady“, atd. V českých médiích přebírají tyto „informace“ zejména Lidové noviny. O Donaldu Trumpovi si nedělám žádné iluze. Ale celý svůj život se pohyboval v byznysu a ten ho naučil být tvrdým, rány přijímat i rozdávat. Připomeňme si, že se roky pohyboval i v showbyznysu a má i svou hvězdu na chodníku slávy v Hollywoodu. Trump má ostré lokty a z takového to „zesměšňování“ si bude utahovat. Mnohem podstatnější však je, zda bude ve své roli amerického prezidenta schopen zvýšit ochranu USA proti mezinárodnímu terorismu. Obamova politika leteckých úderů na IS a podpora irácké armády proti IS zatím příliš viditelné výsledky nepřinesla. Trump dal americké armádě měsíc na to, aby mu připravila možnosti, které by vedly k rychlé porážce IS. Hned první vojenská akce na Blízkém východě v Jemenu, která se připravovala za Obamy a k níž dal Trump souhlas, i díky technickým potížím nedopadla dobře.

Mnohem více bych však uvítal, kdyby se Lidové noviny i server lidovky.cz profiloval jako zdroj relevantních informací o tom, co Trump dělá. Zatím jen přebírá protitrumpovské „zajímavosti“. Je to těžké, protože i anglo-americká elektronická média zatím věnují více prostoru pro okrajové informace z okolí Donalda Trumpa a cíleně se zaměřují i na jeho ženu Melanii. Přesto, dělat z Trumpa jenom blbce a hulváta, by si Lidovky odpustit mohly.

Autor: Jan Bartoň | karma: 36.55 | přečteno: 1034 ×
Poslední články autora