Jan Bartoň

Sedm plus tři  není vždy deset

6. 02. 2017 12:09:00
Lidovci navrhli STAN vytvoření dvoukoalice k podzimním celostátním volbám. Předseda STAN Petr Gazdík „ s tím nemá problém“. Nicméně, neměli by lidovci dvoukoalici ještě zvážit?

Dlouhodobým cílem politiky STAN je podle vyjádření předsedy tohoto seskupení Petra Gazdíka zabránit tomu, aby vznikla po volbách na podzim tohoto roku vláda s premiérem Andrejem Babišem s podporou komunistů. Proto v poslední době věnoval veškerou svou aktivitu k tomu, aby vzniklo nové hnutí, které by obsahovalo lidovce, STAN, SLK a další subjekty. Nyní přišel s tím, že vznik podobného hnutí „komplikuje nový zákon o financování politických stran“.

Na sobotním jednání lidovců zazněly nové argumenty, proč je složité volební stranu financovat a také z ní později čerpat peníze. Zvažujeme proto, že na nový volební zákon podáme ústavní stížnost, protože ztěžuje volnou soutěž politických stran. Proto teď přichází v úvahu dvoukoalice, byť s desetiprocentní hranicí - řekl Gazdík.

Představa Gazdíka tak prošla významnou redukcí, když pochopil, že obcházení zákona o volbách do poslanecké sněmovny již není tak snadné jak se původně domníval. Vyvstává však samozřejmě nový problém. Vzhledem k tomu, že preference lidovců kolísají kolem sedmi procent a preference STAN nedosahují často ani tří procent, není jisté, zda koalice těchto dvou stran dokáže překonat desetiprocentní uzavírací klauzuli pro vstup do poslanecké sněmovny. Je to riziko zejména pro KDU-ČSL. Může se totiž stát, že dvoukoalice lidovců a STAN skončí těsně pod deseti procenty a nedostane se do poslanecké sněmovny.

Nabídka lidovců na dvoukoalici se STAN je proto z hlediska politické soutěže férová, skrývá však v sobě velké riziko toho, že by se do poslanecké sněmovny nemuseli lidovci opět dostat. V tom případě by hlasy voličů pro koalici propadly a byly by přerozděleny mezi úspěšné volební subjekty. Jestli skutečně lidovci a STAN vytvoří deklarovanou dvoukoalici se tedy ještě ukáže v budoucnu. Očekávám, že zejména u lidovců bude diskuse velmi bouřlivá.

Obecně je vznik podobných koalic malých a ještě menších volebních subjektů sázkou do loterie. Pokud by voliči v současnosti preferující STAN měli problém s lidovci, nemuseli by dát svůj hlas ochotně předpokládané koalici lidovců a STAN a naopak. Spojení malých a menších stran není zárukou vzniku „velké“ volební strany. V Česku byla v minulosti velmi úspěšná pouze koalice ODS s KDS před volbami 1992. KDS tak využila síly ODS a její členové se dostali do parlamentu. V těchto volbách byla volebně úspěšná i koalice Levý blok spojující komunisty s Demokratickou levicí. V roce 2002 pak uspěla koalice lidovců s US-DEU. Tehdy ale byla uzavírací klauzule pro dvoukoalice stanovena na 7%. Protože v politice není jisté, zda 7+3 = 10, na koalici lidovců a STAN bych nesázel.

Autor: Jan Bartoň | karma: 20.88 | přečteno: 685 ×
Poslední články autora