Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Německý statistický úřad zaznamenal růst obyvatelstva

Podle německých statistiků žilo na konci loňského roku v Německu nejvíce obyvatel od druhé světové války. Je otázkou, zda je co oslavovat.

Podle statistiků žilo na území Německa na konci roku 2016 82,8 milionů obyvatel. I když počet zemřelých stále převyšuje počet narozených, nárůst populace byl zajištěn imigrací. Jestliže značnou část růstu HDP má na svědomí spotřeba domácností, je logické, že spotřeba německého státu na výdaje pro imigranty pomohla i ekonomickému růstu. Je však otázkou, zda je to skutečně dobrá investice nebo si tím Německo zadělává na vážné společenské problémy v budoucnosti.

Politika pomoci se v německém případě manifestuje i snahou podstatné části německé politické scény o integraci příchozích imigrantů do německé společnosti.  Není tedy vůbec primárně chápána jako nějaká dočasná pomoc lidem v nouzi, ale jako úkol nově příchozí imigranty integrovat do společnosti tak, aby tu už zůstali.  To lze sice na jednu chápat jako vysoce sociální opatření, které má lidi v nouzi ochránit, na druhou stranu je však za touto politikou skryto nejedno riziko.

Jestliže z území Sýrie přišlo do Německa v jednom či dvou letech bezmála půl milionů lidí, kteří by se měli trvale usadit v Německu, je to vážný problém i pro syrskou společnost. Diktátor Bašár Asad tak má zcela jistě podíl na demografických změnách v Sýrii, které jsou prováděny s jistým záměrem. Z části Asadem znovu dobytých území jsou stěhovány skupiny obyvatel a na jejich místo přicházejí s pomocí Íránu šíitské skupiny.  Z tohoto pohledu se proto zdá, že řada Syřanů nemá žádný důvod vrátit se na území, kde by mohli být občany druhé kategorie. 

Jestliže německá ekonomika je schopná nabídnout uprchlíkům nejvyšší životní standard v Evropě, je jasná i příčina toho, proč si uprchlíci přejí dostat do Německa. Evidentně je tak nutné současnou situaci chápat jako pravděpodobně velmi trvalé demografické změny jak v Sýrii, tak v Německu. Vzhledem k současnému ekonomickému cyklu, který generuje obrovské příjmy, nemá Německo s imigrací ani žádný zásadní finanční problém. Rozpočet federální spolkové vlády skončil v roce 2015 v přebytku a podobný vývoj byl patrný i v roce 2016. Potud by se mohlo zdát, že je vše v pořádku.

Německo však už má zkušenosti s „gastarbeitery“, kteří se do válkou zničené západní části země dostali v padesátých letech. Integrace této skupiny se v zásadě zdařila, nicméně poslední roky i v Německu vedly k růstu radikalizace mladých islamistů a německá tajná služba má v hledáčku kazatele, kteří mají lví podíl na radikalizaci mladých muslimů.  Je velmi pravděpodobné, že v tom obrovském množství imigrantů přišlo do Německa i hodně již zradikalizovaných islamistů s cílem škodit a vraždit.

Nikdo z nás nemá žádnou věšteckou kouli, z níž by vyčetl, jak se v Německu situace vyvine za dvacet let, až doroste první nová generace dnešních imigrantů. Nevíme ani, zda se napětí mezi arabským světem a Západem prohloubí, či naopak utlumí. Z hlediska vývoje posledních desetiletí lze však spíše počítat s tím, že státy jako Íránská islámská republika (to je de facto velmi důležitý stát mající ve svém názvu islám) budou dále zásadním způsobem formovat islamismus.  Je však velmi pravděpodobné, že právě z další generace muslimských imigrantů mohou vyrůst lidé velmi nebezpeční pro západní společnost. To ostatně dokázaly teroristické útoky ve Francii z nedávné doby.

Opatření Donalda Trumpa o krátkodobém zákazu cest do USA pro občany sedmi asijských a afrických států navíc ukazuje, jak je západní společnost „citlivá“ na tato opatření.  I když je zřejmé, že všechny státy, které jsou na Trumpově seznamu, jsou vývozci islamismu, podle mezinárodního práva nelze na všechny Syřany pohlížet jako na potencionální teroristy. A přitom si položme jednoduchou otázku. Jak jsou mezinárodní práva občanů dodržována právě v Libyi, Somálsku, Iráku, Sýrii, Íránu, Jemenu? Že nejsou?  Není to právě toto (ne)dodržování mezinárodních práv jasnou známkou toho, že koncept těchto práv na Západě bráněný právníky i soudci je bičem na Západ?  Má tedy Západ vůči tomu nějakou obranu? To si musí každý odpovědět sám.

Autor: Jan Bartoň | úterý 31.1.2017 8:54 | karma článku: 27,20 | přečteno: 711x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 19,35 | Přečteno: 210x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,02 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,49 | Přečteno: 2744x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články