Porovnání cen základních druhů zboží (potravin a služeb) od roku 1921 do roku 1999 je uvedeno zde. Tyto údaje jsou zpracovány do souhrnné tabulky a v této tabulce jsou navíc doplněny ceny z roku 2015 podle ČSÚ.
Je jistě pozoruhodné, že od roku 1921 až do roku 1939, tj. do zániku tak zvané první republiky, se ceny základních potravin a služeb snižovaly. Základní potraviny jako mléko, máslo a chléb za tuto dobu zlevnily téměř o 50%. Tato politika byla důvodem poměrně masivního zadlužení sedláků, kteří byli nuceni prodávat své výrobky pod cenou. Teprve během války došlo k výraznému zdražení zemědělské produkce a zemědělský stav většinu svých dluhů splatil.
Cenový pokles mezi lety 1949 a 1959 byl způsoben měnovou reformou z roku 1953. V cenové stabilitě základních potravin se během vlády KSČ manifestovala politika „vše pro lid“, nicméně nejsou v ní vůbec zohledněny „poruchy v zásobování“, což vedlo k nedostatkům základních potravin na trhu a „frontám na maso“. Na konci socialismu se ceny některých základních potravin přiblížily úrovni z roku 1949.
Po roce 1989 se díky změně poměrů z ekonomiky centrálně řízené a plánované na tržní ekonomiku ceny „utrhly ze řetězu“ a do roku 1999 (za deset let od změny režimu na podzim 1989) se průměrné ceny základních potravin zdvojnásobily, až ztrojnásobily. Od roku 1999 do současnosti se ceny základních potravin zvýšily o dalších 50-80%. Za jednu českou korunu tak lze ve srovnání s rokem 1921 koupit v základních potravinách dnes asi čtvrtinu.
Z hlediska příjmů došlo mezi roky 1939 do současnosti k výraznému růstu mezd. Jestliže v roce 1939 činila průměrná hodinová mzda asi 3-5 Kč, dnešní minimální mzda se pohybuje na úrovni asi 65 Kč a průměrná mzda se blíží 160 Kč za hodinu. Tyto údaje svědčí o tom, že se životní úroveň měřená tím, co si člověk může za svou mzdu v současnosti koupit, výrazně zvýšila.