Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prima TV ustoupila na celé čáře

Show Jana Krause byla odvysílána v plném znění i s názory bývalých i současných politiků, herců, zpěváků na současnou vnitropolitickou situaci. Bude to dlouhá předvolební kampaň.

Zřejmě ve vedení Primy nastal zásadní rozkol a nakonec slavil úspěch Jan Kraus. Jeho show se odvysílala v plném znění včetně úvodní asi čtvrthodinové pasáže, v níž si Kraus pozval na podium řadu bývalých i současných politiků, herců, zpěváků a sportovců. Triumf Krause byl více méně dokonalý. Pokud se mi ještě včera zdálo, že TV Prima bude tvrdě hájit pozici prezidenta republiky a nebude se chtít s Milošem Zemanem dostat do ostrého sporu, ve vedení TV Prima převážil jednoznačně hlas proti Zemanovi. Jinak se totiž vystoupení Krausových hostů nazvat nedá.

Miloš Zeman je posledním významným politikem listopadového převratu roku 1989, který je v nejvýznamnější státní funkci. Jsem jeho zásadním názorovým odpůrcem, nejen odpůrcem jeho „mravů“ či „morálky“.  Jeho zvolení v roce 2013 jsem považoval za nedobrou věc a celý průběh jeho mandátu mi to bohužel potvrzuje.  Zeman se ve své funkci nestal „lepším“ člověkem, zavedl ale na Hradě „nové pořádky“.  Obklopil se, podobně jako Havel a Klaus, svými „přáteli“, nicméně ti Zemanovi přátelé jsou o poznání slabší, než byl tým Havla nebo Klause. Srovnejme jen namátkou současného kancléře s těmi předešlými, o mluvčích nemluvě.

Zeman si na slabém premiérovi Nečasovi, kterého s radostí sestřelil, i na současném premiérovi Sobotkovi vydobyl pravomoci, které by mu Václav Havel blahé paměti či Václav Klaus mohli teoreticky i závidět.  Evidentně je to on, kdo v současné chvíli řídí naši zahraniční i vnitřní politiku. Jeho mluvčí sice tvrdí, že Zeman pouze „připojil“ svůj podpis k prohlášení čtyř ústavních činitelů (jako kdyby tento dopis vymýšlel nešťastný Sobotka!), k takovému „připojení“ by se ale sotva Zeman snížil.

Aféra Brady je možná (což je bez důkazů pouhá spekulace) zcela od počátku umělou akcí Zemana, který nikdy nezamýšlel Bradyho ocenit (důkaz podal Jiří Wagner zde). Nemyslím si, že by si Brady či ministr kultury Daniel Herman vymýšleli. Brady i jeho manželka mohli skutečně telefonovat s někým, kdo se jim představil jako Forejt a mohli nabýt dojmu, že Brady vyznamenání získá. Herman mohl být Zemanem „podrážděn“ výrokem, že pokud se setká s dalajlámou, nevyznamená Bradyho. Nikdy to ale neměl v úmyslu a zřejmě si jen tak Hermana „zkoušel“.  Ať už to bylo jakkoli vážně či nevážně myšleno, nikdy k tomu nemělo dojít. I v časech Havla a Klause se vedli diskuse, zda bude oceněn ten či onen. Nikdy to ale nevyústilo v takovou frašku jako letos.

První reakce Zemanových podporovatelů na „šou Jana Krause“ jsou také signifikantní. Tak například zde píše autorka doslova o vystupujících na počátku „šou“ jako: Smáli se vlastním "vtípkům", smáli se vlastní neslušnosti, neomalenosti zaprodanosti. Posměváčci bez špetky sebereflexe, nízké inteligence, myslící si, že s námi začali jakousi hru na přetahovanou o pravdě… Myslí si, že jsme národ bašťounů, který nedokáže čerpat ze zkušeností, které s těmito sebestřednými komedianty již má?

To kouzelné slůvko „zaprodanost“ mi připomnělo „Zaprodance a ztroskotance“, kterýmižto názvy označilo Rudé právo signatáře Charty 77.

Ano - oslava státního svátku je vážná věc. Miloš Zeman byl zvolen prezidentem a v této roli má právo pronést slavnostní projev a ocenit významné osobnosti. Musí však být schopen přesvědčit i onu „pražskou kavárnu“. Je totiž v roli prezidenta i jejich prezidentem. Evidentně se mu to nepodařilo a obávám se, že mu právě konflikt s „pražskou kavárnou“ i vyhovuje.

Čeká nás prezidentská kampaň delší než jeden rok. Bude nesmírně špinavá, plná urážek a podrazů, prostě něco jako Trump vs. Clintonová. Nemám z toho radost a jsem docela zvědav kdo do toho proti Zemanovi bude mít odvahu vůbec jít.

Autor: Jan Bartoň | pátek 28.10.2016 1:09 | karma článku: 20,70 | přečteno: 1007x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,41 | Přečteno: 2158x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,54 | Přečteno: 993x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1143x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2164x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,76
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články